Etusivu > Kuulumiset > Terveysterveiset viikolle 6

31.1.2025

Terveysterveiset viikolle 6

Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.

Saga Munkkiniemen ravintolapäällikön terveiset

Elelemme parhaillaan selkäviikkoja. Sillä ei kuitenkaan tarkoiteta omaa selkäämme, vaan talven selkää. Talven selkä on taittumassa ja pitkä juhlaton kausi loppiaisesta laskiaiseen on meneillään. Vaikka juhlat on nyt jäähyllä, on herkullisia Runebergin torttuja tarjolla kahvilassa ja pian sinne saapuvat myös laskiaispullat.

Laskiaispullista mitä mainioin aasinsilta on ilosanomaani uudesta leipurista, joka aloittaa maanantaina. Oikeastaan hän on uusvanha, sillä hän on kuulunut keittiömme avainkentälliseen jo noin 8 vuotta sitten, ja tekee nyt paluun parrasvaloihin tuomalla lisää osaamista keittiön leivonta-ja kokkausalueeseen hallitsemalla sekä leivonnan että keittämisen. Koko keittiön henkilöstö on todella iloinen Päivin tulosta, hän on monelle aiemmasta tuttu ja erittäin pidetty työtoveri.

Sitten terveyttä: Kuten jo koulussa opimme, että kertaus on opintojen äiti, kerrataanpa taas erästä terveytemme keskeistä kulmakiveä, eli kuitujen saantia. Kun kuidut on hyppysissä terveyttä tukevilla tavoilla, jää meille sitten hieman varaa herkutteluunkin. Jos alle syö kuituja ja päälle herkkuja, elimistömme ei meille kovin paljoa mökötä, mutta jos tyhjään vatsaan herkutellaan, siihen kyllä sitten sanansa sanoo. Toki on niin, että joskus on vain tärkeää saada energiaa, tavalla tai toisella. Olkoon se poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän kuituja ravinnostaan. Ja kuten kenties muistamme, kuiduilla on hyvin paljon osuutta sekä suolistomme terveyden että verensokerimme heittelyn kannalta. Kuituja saa vain kasvikunnasta.

Parhaita kuidun lähteitä ovat viljatuotteet, kasvikset varsinkin palkokasvit, pähkinät, siemenet, hedelmät sekä marjat. Liha -ja maitotuotteet tai kananmunat eivät kuituja sisällä. Kuitua tulisi saada 25g/vrk naisilla ja 35g/vrk miehillä. Saat päivittäisen kuitukiintiösi täyteen
esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • aamiaiseksi puuroa ja päälle marjoja sekä hieman leseitä tai siemeniä, hedelmäsalaattia ja pala melonia
  • lounaalla 2 dl sekasalaattia, 2 perunaa, 2 palaa ruisleipää
  • välipalaksi omena. Pieni kourallinen pähkinöitä.
  • päivällisellä 3 dl kasvissosekeittoa, 2 palaa ruisleipää.
  • iltapalaksi näkkileipää, ruisleipää tai hapankorppua päällystettynä paprikalla tai tomaatilla yms.

Näillä saadaan kasaan n.30 g kuitua, joten herrat voivat hieman lisätä määriä.

Liikakulutuksen vaaraa ei kuiduilla kuitenkaan ole, joten pistele menemään ihan huoletta.

Keväisen auringon jo välillä pilkahdellessa toivon, että voit oikein hyvin!

Tiina 😊

puh. 044 720 2778 
tiina.karlsson@sagacare.fi

Tiinan terveysterveiset

Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.

Jaa kuuluminen somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä