Etusivu > Meistä > Usein kysytyt kysymykset > Asuminen > Mikä ero on senioritalolla, palvelutalolla ja hoivakodilla?

Mikä ero on senioritalolla, palvelutalolla ja hoivakodilla?

Sisapiha Palvelutalo Saga Tammilinna

Senioreille on tarjolla erilaisia asumismuotoja iän ja kunnon mukaisesti. Ikäihminen voi asua omassa kodissaan kotiin tuotavien palveluiden avustamana tai hän voi muuttaa esteettömään senioritaloon. Vaihtoehtoisesti palvelutalo on hyvä valinta, jos haluaa palvelut ja kodin saman katon alta. Hoivakodissa ja ryhmäkodissa tarjotaan tehostettua hoitoa sitä tarvitseville. Huomioithan, että asumisvaihtoehtoihin liittyviä käsitteitä käytetään varsin kirjavasti eri yhteyksissä. Nimestä ei aina pysty päättelemään minkälainen asumisvaihtoehto on kyseessä.

Senioritalo

Senioritalolla tarkoitetaan asuintaloa, jossa on senioreille suunnattuja vuokra- tai omistusasuntoja. Pääsääntöisesti senioritaloissa ei ole henkilökuntaa tai palveluja, jolloin tarvittavat palvelut tilataan ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Senioritalojen asunnot ovat suunniteltu senioreiden tarpeita kuunnellen. Asunnot ovat rakennettu esteettömiksi ja talossa asuu saman ikäistä väkeä.

Saga-palvelutalot ovat esteettömiä
Senioritalot, palvelutalot ja hoivakodit suunnitellaan aina esteettömiksi.

Palvelutalo

Palvelutalossa puolestaan asutaan omassa senioriasunnossa palvelutalon palveluiden ympäröimänä. Palvelutalo tuo yhteen senioritalon tarjoamat ominaisuudet sekä nimensä mukaisesti tarvittavat palvelut. Palvelutalossa asuessaan ikäihminen asuu itsenäisesti omassa vuokra- tai omistusasunnossaan ja valitsee asumisensa rinnalle tarvittavia kotipalveluita, kuten hoito-, siivous- ja ruokapalveluita. Palvelutaloissa on hoitohenkilökuntaa paikalla, jolloin apu on aina lähellä ja turvallisuuden tunne lisääntyy.

Saga-palvelutalossa asutaan paasaantoisesti itse kalustetussa asunnossa
Saga-palvelutalossa asutaan vuokralla pääsääntöisesti itse kalustetussa asunnossa.

Hoivakoti

Hoivakodilla tarkoitetaan asumismuotoa, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille.  Hoivakodit ovat tarkoitettu sellaisille ikäihmisille, jotka tarvitsevat jo enemmän apua ja hoitajien välitöntä ympärivuorokautista läsnäoloa esimerkiksi muistisairauden takia.

Hoivakodeissa ja ryhmäkodeissa asukkaat asuvat omissa huoneissaan, minkä lisäksi heillä on yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Hoivakotien ja ryhmäkotien ulko-ovet ovat lukittuna asukkaiden turvallisuuden vuoksi, jotta esimerkiksi muistisairaat asukkaat eivät vahingossa lähde pois hoivakodista ja eksy.

Suurin osa palvelutaloista ja senioritaloista toimivat puolestaan kuin tavalliset kerrostalot: rapun ovet ovat aina auki tai ovat lukittu vain ilta- ja yöaikaan ulkopuolelta, jolloin asukkaat pääsevät kulkemaan palvelutalosta ja palvelutaloon sisään aina niin halutessaan.

Mitä ovat ryhmäkodit?

Ryhmäkoti on tehostetun palveluasumisen yksikkö hoivakodin tai palvelutalon sisällä. Osassa Saga-palvelutaloista toimii palvelutalon yhteydessä Sagan ryhmäkoti, jossa on esimerkiksi 12 tai 24 asukasta. Ryhmäkodeissa ammattitaitoinen henkilökunta on asukkaiden apuna vuorokauden ympäri. Ryhmäkodeissa asukkaat asuvat omissa huoneissaan, joissa on muun muassa oma WC ja suihkutila. Ryhmäkodin asukkaille kuuluu ympärivuorokautisen hoivan ja huolenpidon lisäksi maukkaat päivittäiset ateriat sekä vapaa-ajan viriketoimintaa. Ateriat tehdään Sagan omassa ravintolassa, minkä lisäksi Sagan ryhmäkodin asukkaat voivat hyödyntää palvelutalon palveluita, kuten esimerkiksi fysioterapeutin tai parturi-kampaajan palveluita.

Saga-palvelutaloissa on apu aina lahella
Ryhmäkodeissa hoitajat ovat asukkaiden apuna vuorokauden ympäri.

Mikä sitten on vanhainkoti?

Hoivakodin tapaan vanhainkodilla tarkoitetaan asumismuotoa, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille, jotka tarvitsevat apua päivittäisissä toiminnoissaan. Vanhainkodit pyrkivät luomaan kodinomaisen ympäristön, jossa asukkaat voivat asua turvallisesti ja mukavasti.

Vanhainkoti ja hoivakoti ovat siis termejä, jotka viittaavat käytännössä samaan asiaan. Näyttää siltä, että hoivakoti-nimitys on vähitellen korvaamassa vanhainkoti-nimityksen, koska monet palveluntarjoajat käyttävät nykyään enemmän termiä hoivakoti kuvaamaan näitä asumisyhteisöjä.

Heräsikö kysymyksiä?

Autamme mielellämme senioreiden asumispalveluissa heränneissä kysymyksissä puhelimitse maksuttomasta numerosta 0800-06116 (ark. klo 8-16) tai sähköpostitse myynti.saga@sagacare.fi.

Lue myös


Voisit olla kiinnostunut myös näistä