Usein kysytyt kysymykset
Asuminen
Onko Saga-palvelutalossa autopaikkoja?
Saga-palvelutalojen pihapiiristä löytyy autopaikkoja asukkaille ja vierailijoille. Autopaikkojen määrä on rajallinen ja vaihtelee palvelutaloittain.
Olen tulossa asumaan tilapäisesti Saga-palvelutaloon, mitä otan mukaan?
Tilapäisasunnot ovat valmiiksi kalustettuja, joten et tarvitse mukaasi kuin omat henkilökohtaiset tavarat, kuten hygieniatarvikkeet ja vaatteet.
Millaista elämä on Saga-palvelutalossa?
Saga-palvelutaloissa valitset elää omassa kodissasi korkeatasoisten palveluiden keskellä. Sagassa yhdistyvät hoiva, turvallinen asuminen ja aktiivinen arki.
Voiko muistisairas asua Saga-palvelutalossa?
Saga-palvelutaloissa asuu myös asukkaita, joilla on heikentynyt muisti. Asumismuodon sopivuus arvioidaan yhdessä asukkaan, omaisten ja talon johtajan kanssa.
Kuinka kauan Saga-palvelutalossa voi asua?
Palvelutalossa asuminen sopii monissa tapauksissa myös silloin, jos kunto on heikentynyt ja hoivan tarve on kasvanut.
Saavatko asukkaat tupakoida Saga-palvelutalossa?
Saga-palvelutaloissa on kiellettyä tupakoida sisätiloissa. Osassa taloissa on yhteinen tupakointipaikka. Saat tarvittaessa lisätietoja talon johtajalta.
Saavatko lemmikit asua Saga-palvelutalossa?
Meillä asuu Saga-palvelutaloissa monia karvaisia ystäviä asukkaiden kanssa. Lemmikit ovat lämpimästi tervetulleita asumaan kaikkiin Saga-palvelutaloihin!
Voiko pariskunta asua yhdessä samassa asunnossa?
Saga-palvelutalossa pariskunta voi asua yhdessä samassa asunnossa. Kaikissa palvelutaloissamme asuu myös pariskuntia.
Voiko Saga-palvelutalossa asua tilapäisesti esim. putkiremontin ajan?
Saga-palvelutalossa voi asua myös tilapäisesti. Tule toipumaan leikkauksesta, pakene putkiremonttia tai kokeile huoletonta asumista palvelutalossa muuten vain!
Miten koteihimme pääsee asumaan?
Saga-palvelutaloon pääsee asumaan täyttämällä asuntohakemuksen. Voit toimittaa asuntohakemuksen meille joko postitse tai sähköisesti.
Millaisia senioriasunnot ovat?
Senioriasunto -käsitettä käytetään kirjavasti eri yhteyksissä. Maininnasta senioriasunto ei aina pysty päättelemään minkälainen asumisvaihtoehto on kyseessä. Listasimme yleisimmät erilaiset vaihtoehdot.
Mikä ero on senioritalolla, palvelutalolla ja hoivakodilla?
Senioreille on tarjolla erilaisia asumismuotoja iän ja kunnon mukaisesti. Listasimme yleisimmät erilaiset asumisvaihtoehdot.
Tarvitseeko asukas kotivakuutuksen Saga-palvelutaloon?
Kyllä, asukkaalla on oltava kotivakuutus, joka on voimassa koko vuokrasuhteen ajan.
Tuet ja hinnat
Mitä palvelutaloasuminen maksaa?
Saga-palvelutaloissa asukkaan asumisen hinta koostuu asumiskulusta ja oman voinnin mukaan valitusta palvelupaketista.
Mikä on Kelan eläkkeensaajan asumistuki?
Kela myöntää eläkkeensaajan asumistukea asumiskustannusten tukemiseen. Lue lisää ja selvitä oletko oikeutettu asumistukeen.
Mitä tukia voi saada?
Palvelutalossa asuessa on mahdollista hakea erilaisia yhteiskunnan tukia. Näitä ovat esimerkiksi Kelan eläkkeensaajan asumistuki, Kelan eläkettä saavan hoitotuki ja palveluseteli.
Mikä on palveluseteli?
Palveluseteli on maksusitoumus, jonka hyvinvointialue voi myöntää sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palvelusetelillä voi hankkia sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka hyvinvointialueen kuuluu järjestää asukkailleen.
Mikä on Kelan eläkkeensaajan hoitotuki?
Kelan eläkkeensaajan hoitotuen tarkoituksena on tukea pitkäaikaisesti sairaan tai vammaisen eläkkeensaajan päivittäistä elämää, toimintakykyä, kuntoutusta sekä hoitoa.
Mikä on kotitalousvähennys ja miten kotitalousvähennys toimii?
Kotitalousvähennys on etu, jota voi hakea muun muassa muuttopalveluista ja siivouksesta, mutta myös kotona annettavaan hoitoon ja hoivaan kuten esimerkiksi hygieniasta huolehtimiseen, pukemiseen, syöttämiseen ja muuhun huolenpitoon.
Yleistä Saga-palvelutaloista
Millainen sopimus solmitaan palvelutaloon muuttaessa?
Kun asukas muuttaa Saga-palvelutaloon, solmitaan asumiseen ja palveluihin liittyvät kirjalliset sopimukset.
Voiko palvelutalossa asua vain vuokralla, ilman palveluita?
Saga-palvelutaloissa ei voi asua vuokralla ilman palveluita. Asumisen hinta koostuu asumiskulusta ja oman voinnin mukaan valitusta palvelupaketista.
Voiko ulkopaikkakuntalainen muuttaa Saga-palvelutaloon?
Myös ulkopaikkakuntalaiset voivat muuttaa Saga-palvelutaloon. Moni ulkopaikkakuntalainen onkin muuttanut esimerkiksi voidakseen olla lähempänä sukulaisiaan tai muuttaakseen takaisin omiin lapsuudenmaisemiinsa.
Voiko haluamaansa Saga-palvelutaloon jonottaa, jos se on täynnä?
Mikäli Saga-palvelutalo on täynnä tai haluamasi asunto on varattu, voit asettua jonottamaan asuntoa.
Kuka omistaa Saga-palvelutalot?
Asukkaat tekevät vuokra- ja palvelusopimukset Saga Care Finland Oy:n kanssa. Saga-palvelutaloissa on oma henkilökunta ja palvelut. Saga-palvelutalot kuuluu Esperi Care -konserniin ja on oma tytäryhtiönsä.
Kuinka monta Saga-palvelutaloa on Suomessa?
Suomessa on yhteensä yksitoista Saga-palvelutaloa. Saga-palvelutaloja on neljä Helsingissä, kaksi Turussa sekä yksi Raumalla, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Vantaalla ja Lahdessa.
Milloin Saga-palvelutalossa voi vierailla?
Saga-palvelutaloissa ei ole määriteltyjä vierailuaikoja asukkaiden läheisille. Asukkaat asuvat omissa kodeissaan, joten he määrittelevät itse, milloin haluavat ottaa vieraita vastaan.
Mitä jos en löytänyt vastausta kysymykseeni?
Mikäli et löytänyt vastausta kysymykseesi, autamme mielellämme! Voit ottaa yhteyttä helposti itsellesi sopivimmalla tavalla, joko puhelimitse, sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella.
Mikä on kutsulista?
Kutsulista on postituslista, johon liittyvät saavat maksutta postitse tai sähköpostitse kutsuja tuleviin tapahtumiimme.
Pohditko palvelutaloon muuttoa?
Varaa tutustumiskäynti ja tule keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista asumiseen liittyen. Tutustumiskäynnillä esittelemme meillä tarjolla olevia asumisen vaihtoehtoja, jonka jälkeen kartoitamme yhdessä sinulle tai läheisellesi sopivimman ratkaisun.
Onko kriteerejä tai ikärajaa?
Palvelutaloon hakiessa keskeistä on ikäihmisen itsensä tai ikäihmisen läheisen toive. Saga-palvelutaloissa ei ole tulo- ja varallisuusrajoja kahta poikkeusta lukuun ottamatta.
Palvelut
Voivatko ulkopuoliset käyttää Saga-palvelutalojen palveluita?
Myös ulkopuoliset vierailijat ovat tervetulleita nauttimaan esimerkiksi Saga-palvelutalojen ravintola-, kahvila-, kampaaja- ja fysioterapiapalveluista.
Kuuluuko lounas palvelupakettiin?
Lounasbuffet sisältyy Saga-palvelutalojen asukkaiden Kevytturva -palvelupakettiin. Lounasbuffet sisältää kotiruoan, keiton, juomat, leipiä, monipuolisen salaattibuffetin ja jälkiruoan.
Mihin Sagan lahjakorttia voi käyttää?
Lahjakortille voi ostaa jonkun tietyn Sagan palvelun kuten esimerkiksi Sagan jalkahoitajan jalkahoidon tai fysioterapeutin hieronnan. Voit määritellä lahjakortille myös toivotun summan.
Saavatko asukkaiden omaiset syödä lounasta ravintolassa?
Asukkaiden omaiset ovat lämpimästi tervetulleita lounaalle ravintolaamme! Saga-palvelutalojen kahvilat ja ravintolat ovat avoinna myös muille vierailijoille.
Milloin henkilökunta on paikalla Saga-palvelutalossa?
Lähes kaikissa Saga-palvelutaloissa (poislukien Saga Villa Kari) hoitohenkilökunta päivystää ympäri vuorokauden.
Onko Saga-palvelutalon aktiviteetteihin pakko osallistua?
Saga-palvelutalossa järjestettäviin aktiviteetteihin ei ole pakko osallistua. Voit valita itsellesi mieluisat ohjelmat ohjelmistosta. Kaikissa Saga-palvelutaloissa on oma vapaa-ajanohjaaja.
Kuinka paljon palveluita voi saada, pärjääkö huonokuntoisempi?
Palvelutalossa asuminen sopii monissa tapauksissa myös silloin, jos on huonokuntoisempi. Edellytyksenä on, että vaikka kunto on heikentynyt ja hoivan tarve on kasvanut, pärjää asukas vielä osittain itsenäisesti.