9.6.2023
Palvelusetelillä apua arjen askareisiin
Haastattelimme Saga Salpalinnan tiimivastavaa Piia Kalanderia palveluseteleistä: Mikä palveluseteli on ja mihin sitä käytetään?
Haastattelimme Saga Salpalinnan tiimivastavaa Piia Kalanderia palveluseteleistä: Mikä palveluseteli on ja mihin sitä käytetään?
Mihin Saga-palvelutalojen asukkaat käyttävät palveluseteliä?
”Palvelusetelillä hankituista hoitopalveluista suosituimpia ovat avustamiset aamu- ja iltatoimissa. Asukkaat saattavat tarvita hoitajan apua peseytymisissä ja pukeutumisissa sekä aamu- ja iltapalan laitoissa”, nimeää Saga Salpalinnan tiimivastaava Piia Kalander tyypillisiä arkisia hoitajan avustamia askareita.
”Tukisidosten tai -sukkien laitossa hoitajan apu on tärkeä. Aamutoimiin saattaa hygieniatoimien lisäksi kuulua vaikkapa hiusten laittoa. Asukkaan toiveen mukaan saatamme valita yhdessä päivän vaatteet, autamme pukeutumisessa, katsomme lääkkeet, valmistamme aamupalan tai saatamme asukkaan alakerran ravintolaan aamupalalle. Petaamme sängyn, siistimme kodin ja viemme roskat jätetilaan”, kertoo Piia tavallisista aamutoimista.
”Autamme vastaavasti iltatoimissa, kuten iltapalan ja lääkkeiden kanssa, teemme yhdessä iltapesut, avaamme sängyn ja autamme laittamaan yöasun”, Piia kuvaa tyypillisiä iltaan sijoittuvia toimia.
Hoitaja tekee käynneillä myös yksilöllisiä hoidollisia tehtäviä, hoitaa erilaisia mittauksia, kuten mittaa verenpaineen tai antaa lääkepistoksia, kuten insuliinin.
Asukkaan ja hoitajan läheinen suhde tuo turvaa
”Jokainen asukas on yksilö omine toiveineen, tapoineen ja itselle tärkeine rutiineineen. Saga Salpalinnassa meille tärkeää on se, että asukkaan ja hoitajan välinen suhde on tuttu ja turvallinen. Kohtaamiset ovat kiireettömiä ja samat tutut hoitajat ovat lähellä saman katon alla saatavilla. Läheinen asukassuhde tuo iloa molemmin puolin. Meillä on mahtavia asukkaita”, Piia sanoo.
”Saga Salpalinnassa hoitajia on paikalla vuorokauden ympäri, ja heihin saa yhteyden turvapuhelimella myös ennalta sovittujen käyntien lisäksi. Sekin lisää turvallisuuden tunnetta, vaikka kaikki asukkaat asuvat omissa kodeissaan”, Piia lisää.
Miten palveluseteliasiakkaaksi pääsee?
Lähtökohtaisena kriteerinä palveluseteliasiakkaaksi pääsemisellä on päivittäinen avuntarve. Palveluseteliasukkaaksi hakeutuminen alkaa yhteydenotolla hyvinvointialueen ikäihmisten asiakasohjaajaan. Saga-palvelutaloissa tiimivastaavat auttavat asiassa mielellään alkuun.
Palvelutarpeen arvioinnin tekee hyvinvointialueen edustaja. Myönnettävään palvelusetelin omavastuun arvoon vaikuttavat asiakkaan tulot ja varallisuus.
”Palveluseteliasiakas saa itse valita palveluntuottajan eri palvelutarjoajista. Saga Salpalinnaan saa tulla myös ulkopuolinen asukkaan valitsema palvelutarjoaja, vaikka aika tyypillisesti asukkaat valitsevatkin Salpalinnan palveluntuottajaksi tuttujen hoitajien vuoksi”, Piia sanoo.
Saga Salpalinnassa hoitoapuja saa palveluseteliasiakkuuden lisäksi yhtä lailla itsemaksavana asiakkaana. Tiimivastaavat auttavat asukkaita löytämään heille parhaan kokonaisratkaisun myös taloudellisesti.
”Joidenkin asukkaiden kanssa hoitopalvelut saattavat tulla edullisemmiksi itsemaksettuina, kun voi hyödyntää kotitalousvähennyksen 3 500 euroon saakka sadan euron omavastuulla. Palvelusetelillä myönnettyihin palveluihin ei kotitalousvähennystä voi hyödyntää”, Piia kertoo.
”Monet lapset ostavat vanhemmilleen esimerkiksi siivouspalveluita lahjaksi, ja hyödyntävät niistä kotitalousvähennyksen omassa verotuksessaan. Ikkunoiden pesu palveluna on kiva aineeton lahja omalle ikääntyneelle vanhemmalleen!”, Piia vinkkaa.
Haastateltavana artikkelissa on Saga Salpalinnan tiimivastaava Piia Kalander, joka on työskennellyt Saga Salpalinnassa talon avaamisvuodesta 2020 alkaen. Piian kanssa moniammatillisessa tiimissä asukkaita palvelevat omat lähihoitajat, hoiva-avustaja, fysioterapeutti, jalkahoitaja, vapaa-ajanohjaaja ja siistijä. Piia tekee puolet omasta työajastaan sairaanhoitajan töitä, johon kuuluvat muun muassa näytteiden ottoa, haavahoitoa, lääkehuoltoa sekä yhteydenpitoa julkisen ja yksityisen puolen lääkäripalveluiden kanssa. Saga Salpalinnassa asukkaiden hyvinvointiin tärkeänä tiiminä osallistuu oman ravintolan henkilökunta, joka avustaa asukkaita myös ruokailussa tarpeen mukaan. Hyvä ja laadukas ravinto on luonnollisesti keskeinen osa seniorin kokonaishyvinvointia.
Tutustu Saga Salpalinnaan – kotiin palveluiden keskellä!
Jaa artikkeli somessa