18.1.2021
Ammattilaisen vinkit omatoimiseen jalkahoitoon
Saga Lakeudenlinnan jalkahoidon ammattilainen Elina Toivola vastaanottaa päivittäin asiakkaita jalkahoitolassaan. Elina kertoi vinkit jalkojen omahoitoon. Lue jalkahoidon hyödyistä ja vinkeistä alta!
Omahoito lähtee liikkeelle päivittäisestä jalkojen kunnon tarkistamisesta sekä ihon huolehtimisesta
Tarkista säännöllisesti jalkapohjat, varvasvälit ja kynnet ja säärien ihon kunto. Esimerkiksi tuntopuutoksessa voi hankaumat sekä haavat jäädä huomaamatta ja hoidon aloitus voi tämän vuoksi viivästyä. Omahoidon osalta tärkeintä jalkojen tarkistuksen lisäksi on jalkojen ihon kunnosta huolehtiminen. Muista voidella jalkoja säännöllisesti. Kynnet olisi hyvä pitää sopivan mittaisina, ei liian lyhyinä eikä liian pitkinä. Hyvä kynsienhuolto ehkäisee kivuliaita kynsi- ja ihovaurioita. Hyvässä jalkojen omahoidossa suurta roolia näyttelee myös oikean kokoisten sukkien ja kenkien valinta. Tässä asiassa sinua auttavat mielellään jalkojenhoidon ammattilaiset.
Jalkojen omahoitoa on hyvä tehdä säännöllisesti
Osalla jalkojen voitelutarve on päivittäinen ja toisilla tarve voi olla vain kerran viikossa. Varpaiden kynsien lyhennystarve vaihtelee myös, mutta karkeasti ajateltuna kynnet tulisi lyhentää noin kuukauden välein.
Jalkojen hoidon ammattilainen osaa katsoa jalkojen kuntoa ammattilaisen silmin ja havaita orastavia ongelmia varhaisessa vaiheessa. Näin sopiva hoito päästään aloittamaan ajoissa ja vältytään suuremmilta ongelmilta sekä kiputiloilta. Jalkojen hoidon ammattilainen arvioi jokaiselle asiakkaalle henkilökohtaisesti, mikä on juuri hänelle sopiva jalkojen hoitoväli. Vähintään vuoden välein jalat olisi joka tapauksessa hyvä hoidattaa ammattilaisen vastaanotolla. Jalkahoitolasta saat mukaasi myös hyvät- ja yksilölliset kotihoito-ohjeet.
Jalkahoidolla ennaltaehkäistään monia ongelmia
Jalkojen omahoitoon kuuluu tärkeänä osana myös jalkojen jumppaaminen ja venyttely. Jumppaamisen ja venyttelyn ansioista saadaan ylläpidettyä tai jopa parannettua omaa liikuntakykyä. Tämän lisäksi jalkojen verenkierto vilkastuu ja jalkojen turvotusta voidaan saada vähenemään. Hyvällä hoidolla voidaan välttyä myös esimerkiksi säärihaavalta koska iho on voitelun ansiosta hyvinvoiva ja kimmoisa. Hoidon avulla minimoidaan myös sieni-infektioriskiä, kun varvasvälit saadaan pidettyä ehjinä.
Oikeilla välineillä parempaa jalkojen hoitoa
Kotiin voi hankkia varrellisen peilin. Peili helpottaa jalkojen tarkistusta, jolloin näkymä jalkapohjaan paranee. Lisäksi jokaisen kotona tulisi olla omalle kynsirakenteelle sopivat kynsileikkurit. Jalkavoide määräytyy aina ihon kunnon ja tarpeen mukaan. Hyviä voiteita saa ostettua jalkahoitoloista ja apteekeista, joissa ammattilaiset osaavat valita sopivan voiteen juuri sinun tarpeisiisi.
Jalkahoitajamme TOP 4 vinkit omahoitoon:
1. Tarkista jalkojesi kunto päivittäin.
2. Lyhennä varpaiden kynnet säännöllisesti. Muista pitää kynnet sopivan mittaisina, ei liian pitkinä eikä liian lyhyinä.
3. Muista voidella jalkojasi, äläkä unohda sääriä. Hyviä voiteita saa ostettua jalkahoitoloista ja apteekeista.
4. Hyvät välineet helpottavat jalkojen hoitoa. Hanki varrellinen peili, kynsirakenteelle sopivat kynsileikkurit sekä ihollesi sopiva jalkavoide.
Ikä ja sairaudet tuovat monenlaisia muutoksia myös jalkoihin. Siksi erityisesti ikäihmisillä säännöllinen jalkojen hoitaminen sekä niiden toimintakyvyn ja terveyden seuraaminen on tärkeää. Lue lisää ikäihmisten jalkojen hoidosta ja sen tärkeydestä täältä.
Jaa artikkeli somessa