Etusivu > Kokemukset > Valokeilassa valloittava Anneli Kuparinen

Valokeilassa valloittava Anneli Kuparinen

Musiikkineuvos Anneli Kuparinen on yksi Saga Salpalinnan tuoreimmista tulokkaita. Huhtikuussa taloon muuttanut Anneli on viihtynyt Saga Salpalinnassa hyvin.

Värikkään kodin seiniä kehystävät perheen taiteilijajäsenten taidokkaat luomukset. Kodikkuutta lisäävät jugend-huonekalut ja kaunis suomalainen taidelasi. 

Itse muutto Saga Salpalinnaan tapahtui nopeasti. Kun edellisenä päivänä Anneli tuli maininneensa muuttoajatuksistaan pojalleen, seuraava aamuna kello 8.00 asuntoa käytiin jo yhdessä katsomassa ja sitä seuraavana päivänä avaimet uuteen kotiin oli saatu. ”Poikani on upseeri. Toimeksi saaneena asiat tapahtuivat ripeästi”, Anneli kertoo nauraen. 

Toki muuttoharkintaa Anneli oli tehnyt jo aiemmin. Miehensä Teuvon kanssa he olivat käyneet tutustumassa huoneistoon. Annelin jäätyä leskeksi, uudeksi kodiksi valikoitui juuri samainen koti, jota he olivat yhdessä pohtineet. Ilmassa on häivähdys haikeutta, sillä muistot yhteisistä hetkistä piirtyvät elävinä kuvina mieleen.  

Vaikka elämässä on tapahtunut suuria muutoksia, Annelin monet projektit ja tiivis ystäväpiiri ovat pitäneet hänet aktiivisena. Talossa asuu muutamia hänen työelämänsä aikaisia kollegoita, ja uusia ystäviäkin on keskustelupiireistä löytynyt. Kotiutuminen on hyvässä vauhdissa. 

Saga Salpalinnassa kaikki ovat kovin ystävällisiä. Hoitohenkilökunnalle annan arvosanaksi 10+”, Anneli kiittää. 

Monialainen maestro

Annelilla on monta sulkaa hatussaan. Musiikkineuvoksen arvonimen hän sai ansioistaan kantelistina ja konservatorion kanteleensoiton opettajana. Hänet tunnetaan myös monien tietokirjojen tekijänä ja äidinkielen ohjaavana opettajana.

”Ruuhkavuosina Lahden seudun ala-asteen äidinkielen kokeet saattoivat valmistua pikkutunneilla”, Anneli myöntää pilke silmäkulmassaan. ”Monta yhtäaikaista projektia pitivät mielen virkeänä, vaikka vuodet olivatkin vauhdikkaita.”

”Kirjallisuusprojektieni pelastus oli punainen Macintosh-tietokone, jonka valtamerillä seilaava ystäväni toi minulle maailmalta 80-luvulla. Mieheni Teuvo sai työvälineekseen korjaavan sähkökirjoituskoneen. Yhdessä kirjoitimme useita Ihantalan historiaa käsitteleviä teoksia.” 

”Venäläiset olivat vieneet Ihantalan hautausmailta hautakivet astinkiviksi. Pidimme tärkeänä selvittää hautausmaille haudattujen henkilöiden viimeiset leposijat, jotta omaiset saattoivat käydä muistelemassa rakkaitaan. Työ oli varsinaista salapoliisin työtä, mutta lopputulos oli itselle palkitsevaa. Vietimme paljon aikaa Mikkelissä kirkonkirjoihin uppoutuneina.”

Omiin sota-aikaisiin kokemuksiinsa Anneli teki matkaa kirjailijana myös aivan viime aikoina. Vuosi sitten ilmestyi teos Kenttäpostia – Kirjeitä isille ja isiltä sekä muistojani sotavuosien lapsuudesta nuoruuteen. Elävästi kirjoitettu, runsain valokuvin kuvitettu, hellyttävien lasten ja isän välisten kirjeiden kautta koskettavasti kuvattu sota-aika siirtää lukijan myötäelävästi kipeisiin lähihistoriamme muistoihin. Kirja kuvaa riipaisevasti matkaa Pitkärannan onnellisista lapsuusvuosista evakkovuosien Sortavalaan ja siltä edelleen askeettisiin oloihin Rantasalmelle. Takaisinmuutto Pitkärannan sodan runtelemiin ja tuhottuihin lapsuuden maisemiin saa myötätunnon kyynelet kirpoamaan. 

”Nykynuoret elävät paratiisissa”, Anneli kiteyttää muistonsa sota-ajan nuoruusvuosista.

Kanteleen matkassa 

Annelin äiti oli kantelisti ja kodista periytyi kanteleensoiton taito. Äidiltä saadun mallin tapaan Annelista kehittyi taitava kantelisti – artisti, joka orkesterinsa kanssa konsertoi eri puolilla maailmaa. 

”Kiersimme Amerikkaakin kuusi kertaa ristiin rastiin esiintymässä täysille saleille. Matkat veivät aina Japaniin asti. Oman konsertoinnin ohella opetin Lahden konservatoriossa kanteleensoittoa, parhaillaan jopa 39-viikkotuntia. Mieheni oli baritoni ja lausuja. Teimme mahtavia matkoja yhdessä artisteina.”

”Olen elämästäni hyvin kiitollinen. Olen saanut viettää, mitä onnellisimman elämän. Olen saanut rakastaa ja tulla rakastetuksi.”

Ote Annelin kirjasta Kenttäpostia

”Kun olin pieni, äitini opetti minulle runon, jolla on ollut suuri vaikutus elämääni. 
Sun lapsenuskos säilytä, 
se on sun paras ystävä. 
On maailman aarteet tomu vaan
rinnalla uskon lapsekkaan. 

Toivon hartaasti, ettei kenenkään lapsen koskaan eikä missään tarvitsisi pelätä sotaa. Vaikka maailma on hyvin sekasortoinen, toivoa paremmasta huomisesta ei silti pidä menettää.”    

Moderni Saga Salpalinna

Saga Salpalinna on upea 2020 Lahden keskustaan valmistunut palvelutalo. Fellmaninpuiston vehreys ja keskustan läheisyys palveluiden keskellä tekevät Saga Salpalinnasta täydellisen kodin aktiivisille senioreille. Asukkaiden hyvinvointia lisää virkeä oman ikäinen seura ja hoitajien ympärivuorokautinen läheisyys tuo turvaa. Tutustu esteettömien kotien poikkeukselliseen syystarjoukseen Saga Salpalinnan kotisivuilla. Tervetuloa kotiin palveluiden keskellä!  


Voisit olla kiinnostunut myös näistä