”Kyllä senioritkin haluavat rokata”
”Elämän ei tarvitse pysähtyä, kun ihminen tulee vanhaksi”, sanoo Saga Kaskenpuistossa vapaa-ajan ohjaajana työskentelevä Riikka Janatuinen. Hän aloitti vapaa-ajanohjaajana Sagassa 20 vuotta sitten ja on siitä lähtien suunnitellut palvelutalon asukkaille ennakkoluulottomasti vapaa-ajanohjelmaa, joka ei jätä ketään kylmäksi.
Riikka Janatuinen valmistui ohjaustoiminnan artenomiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 2004. Sittemmin opintolinja integroitiin osaksi sosionomin koulutusta, ja Riikan ammattinimike jäi historiaan. Hän sai paikan vapaa-ajan ohjaajana Saga-palvelutalossa heti valmistuttuaan, ja on nyt työskennellyt Kaskenpuistossa kohta 20 vuotta.
”Haluan luoda ikäihmisille elämyksiä. Tiedän onnistuneeni, kun teemme asioita, joita he eivät itsekään uskoneet enää tekevänsä. Esimerkiksi jokunen vuosi sitten Ruisrock-tapahtuma täytti 50 vuotta. Silloin juhlan kunniaksi kaikki yli 70-vuotiaat pääsivät tapahtumaan ilmaiseksi. Niinpä me sitten lähdimme pienen ryhmän kanssa rokkaamaan Ruissaloon. Nautimme kaikki”, Riikka kertoo.
Kun Riikka aloitti työnsä Sagassa, hän oli palvelutalojen ensimmäinen vapaa-ajan ohjaaja. Vapaa-ajantoimintaa koskevat linjaukset ja periaatteet ovat syntyneet hänen esimerkkinsä pohjalta muihinkin Saga-palvelutaloihin. Nyt vapaa-ajan ohjaajia on jokaisessa talossa omansa. Periaate on ollut, että vapaa-ajan toiminnan avulla luodaan hyvinvointia palvelutalon asukkaalle.
”Saga Kaskenpuisto Turussa on monella tapaa edelläkävijä. Vapaa-ajan toimintaan investoimalla haluamme luoda asukkaillemme elämyksiä, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja pitää heidät kiinni ajassa”, Riikka vakuuttaa.
”Kaikki ikäihmiset eivät ole kiinnostuneita käsitöistä ja askartelusta”
Arvostuksesta asukkaita kohtaan kaikki tapahtumat valmistellaan huolella. Esimerkiksi marraskuun tango-iltaa valmisteltiin 1,5 vuotta ja illasta tulikin ikimuistoinen – ei vähiten ilmielävän sellistin ansiosta, joka vastasi illan säestyksestä.
”Kaikki ikäihmiset eivät ole kiinnostuneita käsitöistä ja askartelusta. Siksi suunnittelenkin vapaa-ajan ohjelmaa ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi perustetussa historiakerhossa olemme nyt asukkaittemme kanssa keskustelleet 50-luvusta. Haluan olla älykäs keskustelija ja näitä keskusteluja varten olen itse ensin joutunut perehtymään 50-luvun elämään: sen ajan tapahtumiin, politiikkaan ja musiikkiin. Asukkaat jakavat sitten lisäksi omia kokemuksiaan, ja kuulen asioista, joita ei voi lukea netistä tai kirjoista. Se on ihan huikeaa”, Riikka vakuuttaa.
Osoituksena siitä, että Riikan työtä arvostetaan, hänen työtakissaan roikkuu ympäri vuoden sotainvalidien veljeskunnan kultainen ansiomerkki, jonka asukkaat ovat hänelle anoneet. Nyt itsenäisyyspäivän aikoihin tunnustus tuntuu erityisen merkitykselliseltä.
”Ikäihmiset ovat huikea väestöryhmä, ei todellakaan kuluerä tai kestävyysvaje. Vanhuksilla on äärettömän paljon tietoa, ymmärrystä ja sellaista elämänkokemusta, jota ei saa muuta kuin elämällä”, Riikka sanoo. ”Olen etuoikeutettu, kun saan tehdä heidän kanssaan, enkä ole vielä tähän päivään mennessä halunnut vaihtaa pois.”
”Rakastan työtäni. Hyvässä seurassa aika rientää, mutta onneksi minulla on vielä työrupeamaa jäljellä ainakin 25 itsenäisyyspäivän verran”, Riikka sanoo nauraen. ”Odotan jännityksellä, mitä kaikkea keksitään vuodelle 2024”.