Etusivu > Ajankohtaista > Anteron into kirjallisuuteen on säilynyt läpi elämän

5.11.2021

Anteron into kirjallisuuteen on säilynyt läpi elämän

Antero Koivula, 86, asuu Lahden Saga Salpalinnassa ja osallistuu säännöllisesti talossa järjestettävään kirjallisuuspiiriin. Innokkuus kirjoihin on säilynyt lapsesta saakka.

Kiinnostus kirjallisuuteen alkoi jo lapsuudessa

Antero Koivulan mielenkiinto kirjallisuuteen syttyi jo varhain. Antero muistaa, että ensimmäiset kohtaamiset kirjojen kanssa ovat jo alakouluajoilta.

– Muistan kun opettaja antoi minulle repaleisen sota-ajan lehden. Tuossa lehdessä oli opettajan minulle antama runo esitettäväksi joulujuhlassa. Huomasin kuitenkin Karjalaisten joulu –nimisen runon ja sain vaihtaa tämän esitykseen. Innostuin runosta niin, että lausuin sitä myös kotona navetassa äidilleni ja siskolleni vain lyhty valona, Antero muistelee.

Antero oli jo nuoresta asti innokas kirjojen lukija. Nuoruudessa kirjat olivat enemmänkin seikkailuntäyteisiä tarinoita ja ne kiehtoivat silloin. Oppikouluun mennessä yhteiskunnalliset kysymykset alkoivat kiinnostamaan enemmän.

– Kaupungin pienessä kirjastossa tutustuin eri puolueisiin lukemalla lehtiä. Aina joululomalla hemmottelin itseäni uudella kirjalla, sanoo Antero.

Mielenkiintona historia

Erityisesti historia ja historiallisten henkilöiden elämäkerrat kiinnostavat Anteroa. Suomen, Ruotsin, Englannin ja Keski-Euroopan historia ovat miehen mieleen.

– Historia on kiinnostanut minua aina. Olen nimennyt harrastukseni elämän ilmiöiden tarkasteluksi. Antero kertoo hymyillen.

Lempikirjaa on vaikea nimetä, sillä luettuja kirjoja on ehtinyt kertyä 86 vuoden iässä paljon. Muutamia tämän hetken lempikirjojaan Antero suosittelee myös muille luettavaksi.

– Juuri nyt lempikirjoihini lukeutuu Akseli Gallen-Kallelasta eli kuuluisasta maalaristamme kertoja kirja. Tämä teos on kirjoitettu erityisen merkityksellisellä tavalla. Kirja kertoo Gallen-Kallelan puolison merkityksestä, mutta myös miehen itsensä elämästä. Toinen hyvä kirja on Minna Canthista tehty teos, se on erittäin mielenkiintoinen ja suosittelen sitä mielelläni muillekin.

Anteron kirjavinkit!

1. Helena Ruuska: Mary Gallen-Kallela – Olisit villiä villimpi
2. Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth
3. Salme Saure: Runoni rakkaudesta

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä