Etusivu > Ajankohtaista > Blogi: Yksin kotona on oltu tarpeeksi – senioreillakin on nyt ikävä toisten luo

8.8.2022

Blogi: Yksin kotona on oltu tarpeeksi – senioreillakin on nyt ikävä toisten luo

Blogissaan liiketoimintajohtaja Jussi Lehtonen kertoo siitä, miten tärkeää on, että emme ajattele ikäihmisten olevan kaikki samanlaisia. ”Pandemian hellittäessä tarve tavata muita ihmisiä on kaikilla suuri”, hän sanoo.

Vanhanakaan ei ole kiva syödä yksin lounasta

Vielä vuosi sitten Saga-palvelutaloissa mietittiin aktiivisesti keinoja, joilla pystyttäisiin kertomaan Saga-palvelutalojen ratkaisuista ikäihmisille. Silloin paikkoja oli tyhjillään. Tilanne on muuttunut merkittävästi viimeisen puolentoista vuoden aikana, ja erityisesti tänä keväänä ja kesällä. Näyttää siltä, että pitkän hiljaiselon jälkeen seniorit kaipaavat jälleen yhteiseloa. Saga-palvelutaloihin on nyt tunkua.

Kun pandemia oli pahimmillaan, seniorit eivät uskaltaneet liikkua kotoaan mihinkään. Tarvetta olisi varmasti ollut, mutta uusia ratkaisuja ei uskallettu edes ajatella. Sinniteltiin yksin kotona, sillä viesti kaikkialta oli se, että vain kotona yksin saattoi olla turvassa.

Tilanteen rauhoituttua vanhuksilla on selvästi patoutunutta tarvetta tavata muita ihmisiä. Nyt mietitään jälleen sitä, miten omasta arjesta voitaisiin tehdä parempaa ja helpompaa. Myös monet läheiset ovat heränneet rakkaittensa palveluntarpeisiin. Yksin kotona-asuvalle ikäihmiselle etsitään nyt yhdessä juuri hänelle sopivaa asumismuotoa, sillä on selvää, että ikäihminenkään ei halua aina syödä yksin. 

Jokaisen tulisi saada valita itselle paras tapa elää – myös vanhana

Meidän olisi tärkeä ymmärtää, että vanhuus ei näyttäydy kaikille samanlaisena, eivätkä kaikki ikäihmiset ole samanlaisia. Monet iäkkäät haluavat harrastaa, retkeillä ja puuhata yhdessä muiden kanssa, jos he ovat ennenkin niin tehneet. Kaikki ikäihmiset eivät ole vaikeasti muistisairaita, eikä hyvä hoiva aina edellytä 0,7 mitoituksen toteutumista. Koska vanhukset ovat erilaisia, yhteiskunnan eri toimijoiden tulee tarjota vanhuksille erilaisia ratkaisuja.

Aktiivinen elämänasenne, hyvä ravinto ja liikunta ovat monen seniorin pitkän iän salaisuuksia. Meillä on esimerkiksi iäkäs asukas, joka miettii, mitä uutta kieltä alkaisi opiskella seuraavaksi. Tarve näyttää hyvältä ei myöskään häviä iän myötä. Vanhana saattaa kuitenkin olla tärkeää, että erilaiset palvelut löytyvät helposti ja mieluiten saman katon alta: ravintola, kampaamo, parturi, fysioterapia, kuntosali, uima-allas.

Käsitys, että vain varakkailla on mahdollisuus asettua Saga-palvelutaloon asumaan, on väärä. Saga-palvelutaloissa asuu ihan tavallisia ikäihmisiä. Vaikka asukaskuntamme koostuukin pääasiassa itsemaksavista asiakkaista, osa asukkaistamme hyödyntää myös palveluseteliä. Koti turvallisessa ympäristössä on nyt monille niin tärkeä asia, että siitä ollaan valmiita myös vähän maksamaan. 

Jussi Lehtonen
Liiketoimintajohtaja
Saga-palvelutalot 

Sagan liiketoimintajohtaja

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös
Miten Saga-palvelutaloon pääsee asumaan
Kokemuksia Saga-palvelutalossa asumisesta

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä