Etusivu > Ajankohtaista > Ennakoi ikääntyminen ja nauti seniorivuosista täysillä

14.6.2022

Ennakoi ikääntyminen ja nauti seniorivuosista täysillä

Ennakointi kannattaa myös ikääntymiseen liittyvissä asioissa. Vaikka oma tämänhetkinen vointi olisi hyvä, voi tilanne muuttua joskus nopeastikin. Erilaisiin hoito- ja asumisratkaisuihin perehtyminen kannattaa, kun tarve iskee yllättäen. Saga-palvelutalojen myynti- ja asiakaskokemusjohtaja Maria Sirén suosittelee, että ikääntymiseen olisi syytä varautua etukäteen.

Fyysisen kunnon heikkeneminen ei ole ainut syy hakeutua palveluiden piiriin

Moni ajattelee, että sitten kun ei itse enää pysty itsenäisesti liikkumaan ja toimimaan, on hyvä hetki hakeutua lähemmäksi palveluita. Fyysisen kunnon heikentymisen ei kuitenkaan tulisi olla ainoa syy palvelutaloon hakeutumiselle. Yhtä merkittäviä perusteita ovat sosiaaliset tekijät, kuten yksinäisyys tai halu asua turvallisemmassa ympäristössä.

Maria Sirén
”Fyysisen kunnon heikentymisen lisäksi meidän tulisi huomioida myös ikäihmisen asumisturvallisuus sekä sosiaalisten suhteiden tärkeys”, korostaa Maria Sirén, joka on toiminut ikäihmisten parissa sosiaali- ja terveysalalla 14 vuotta.

”Usea ei tule ajatelleeksi turvallisuuskysymyksiä ajoissa. Liian usein vasta ensimmäisen kaatumisen jälkeen ymmärretään, että yksin tai kaksin kotona asuminen on turvatonta. Usein kuulee myös sitä, että omassa asunnossa asuminen yksin pelottaa, sillä koskaan ei tiedä mitä voi tapahtua”, kertoo Maria Sirén, jolla on vuosien kokemus ikäihmisten palvelutalojen johtamisesta.

Yksinäisyys vaivaa monia ikäihmisiä

Moni seniori kokee yksinäisyyttä etenkin silloin, kun jää puolison poismenon jälkeen yksin. Puolison poisnukkuminen on iso asia ja shokki kenelle tahansa, mutta etenkin silloin, kun toisen kanssa on viettänyt vuosikymmeniä jakaen arjen ilot ja surut.

”Liikaa ei voi korostaa sitä, kuinka tärkeää sosiaaliset suhteet ovat ihmiselle. Moni seniori kokee yksinäisyyttä ja se on muuttoperusteena aivan yhtä tärkeä kuin fyysisen kunnon heikkeneminenkin”, Sirén kertoo.

”Kuulen usein, kuinka palvelutaloon vierailulle saapuva seniori sanoo, että ei viitsi vaivata läheisiään niin usein kun haluaisi. Omilla lapsilla ja lapsenlapsilla on kiireinen arki ja usein ikäihminen ajattelee vievänsä heidän aikaansa. Valitettavan usein näissä tilanteissa seniori jää yksin kotiin, jos oman ikäisiä tuttuja ei ole”, Sirén jatkaa.

Palvelutaloasumisen hyviä puolia ovat omanikäinen juttuseura ja vireä arki
Palvelutalosta löytää oman ikäistä juttuseuraa ja tekemistä arkeen.

”Kun tutustumisen aloittaa ajoissa, tietää myöhemmin mihin haluaa muuttaa ja asiat on valmiiksi selvitetty”

Paras tapa varautua omaan vanhuuteen on oppia hyväksymään iän tuomat muutokset ja ennakoida muuttuvat tilanteet. Asian kanssa ei kannata jäädä yksin vaan kannattaa soittaa rohkeasti eri toimijoille, kysyä neuvoa ja tulla paikan päälle vierailulle.

”Ehdotan asiakkailleni aina tutustumista paikan päällä. Tilojen ja asuntojen esittelyn ohessa vastaan mielelläni kysymyksiin ja autan palvelutarpeen kartoittamisessa. Kun tutustumisen aloittaa ajoissa, tietää myöhemmin mihin haluaa muuttaa ja asiat on valmiiksi selvitetty”, Maria Sirén päättää.

Aloita ennakointi tänään

Saga-palvelutaloihin voi tutustua helposti verkkosivujemme kautta, tilaamalla taloesitteet tai tutustumalla asuntoihin paikan päällä. Voit tilata esitteemme sähköpostitse tai postitse verkkosivujemme kautta tai ottamalla yhteyttä maksuttomaan asiakaspalveluumme, puh. 0800-06116 tai myynti.saga@sagacare.fi. Voit varata yksityisesittelyajan asiakaspalvelustamme tai talon johtajalta. Yksityisesittelyiden lisäksi järjestämme yleisesittelykierroksia kaikissa taloissamme keskiviikkoisin klo 13.

Kodeissamme asuessa on mahdollista hyödyntää erilaisia yhteiskunnan tukia, kuten Kelan eläkkeensaajan asumistukea, Kelan eläkettä saavan hoitotukea sekä palveluseteliä. Lisäksi palvelutalon asukkaana voi hyödyntää kotitalousvähennyksen kotiin tuotavien palveluiden osalta. Lue lisää tuista täältä tai ole suoraan yhteydessä Kelaan, kotikuntasi sosiaali- ja terveyspalveluihin tai Verohallintoon.

Saga-palvelutalosta voi hakea kotia jättämällä asuntohakemuksen joko sähköisesti tai postitse. Asuntohakemuksen jättäminen ei ole sitovaa, vaan sillä voi ilmaista kiinnostuksensa itseä kiinnostavan Saga-palvelutalon asuntoon tai tietynlaiseen asuntoon, vaikka sellaista ei juuri hakuhetkellä olisi vapaana. Hakemuksen myötä voimme olla sinuun yhteydessä, kun sopiva asunto on saatavilla. Lisätietoa koteihimme muuttamisesta löydät täältä.

Millaista arki on palvelutalossa? Lue asukkaidemme mietteet.

Paula viihtyy Saga Tammilinnassa – palvelut ja hyvä hoito ovat lähellä

“Huumoriukko” Seppo viihtyy kuntosalilla ja kulttuuririennoissa

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä