18.5.2021
Huolestuttaako läheisen vointi? Vinkkimme ikäihmisten palvelujen kartoittamiseen
Mistä olisi hyvä aloittaa, jos huomaa, että oma läheinen ei enää halua asua yksin tai ei pärjää kodin askareissa? Asiantuntijamme Sanna Aksentjeff kokosi muutamat vinkit, joista on helppo lähteä liikkeelle.
1. Kartoita läheisesi terveydentila ja palveluntarve. Huolehdi, että sinulla on riittävät tiedot – kerää kasaan viimeisimmät lääkärin lausunnot yhdessä läheisesi kanssa tai vaihtoehtoisesti voit varata ajan terveystarkastukseen.
2. Pyydä tarvittaessa kunnan tarjoama palvelutarpeen arviointi. Arvioinnin voi pyytää yli 75-vuotias henkilö itse, omainen tai esimerkiksi lääkäri. Palvelutarpeen arviointi pyydetään myös kunnasta riippuen joko seniorineuvonnasta tai sosiaalityöntekijältä. Kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä tutustuu henkilön terveystietoihin ja tekee palveluntarpeen arvioinnin henkilön kotona. Arviointi voidaan tehdä myös jo palvelutalossa asuvalle.
3. Rajaa vaihtoehtoja ja mieti huolellisesti millaista paikkaa haet. Senioreille on olemassa erilaisia asumismuotoja riippuen asiakkaan palvelutarpeesta. Lue täältä kokoamamme artikkeli senioritaloista, palvelutaloista ja hoivakodeista sekä niiden eroista.
Julkisella puolella on tarkat kriteerit siitä, miten paljon toimintakyvyn on täytynyt laskea, että henkilö pääsee hoitoon. Monissa kaupungeissa ja kunnissa on mahdollista hyödyntää yksityisellä puolella palveluseteliä, jolla pystyy kattamaan osan yksityisten palveluiden kustannuksista. Palvelusetelin myöntämisestä päättää aina kaupunki tai kunta.
4. Tee taloudellinen suunnitelma. Muista huomioida tämän hetkisen tilanteen lisäksi myös tulevaisuus ja pyri ennakoimaan muuttuvat tilanteet. Kuinka paljon läheisesi kaipaa apua nyt? Kuinka pian avuntarve alkaa mahdollisesti lisääntymään? Onko läheiselläsi etenevä sairaus, jos niin millainen?
5. Tilaa esitteet ja käy tutustumassa eri paikkoihin. Tilaa eri palveluntarjoajilta heidän esitteitä kotiin tai varaa oma tutustumisaika ja käy esittelyssä. Näin pääset paikan päälle aistimaan tunnelmaa ja kysymään henkilökunnalta mieltä askarruttavia kysymyksiä.
6. Muista, että teet tärkeää työtä auttaessasi läheistäsi. Moni seniori kokee, että vaihtoehtojen kartoittaminen itse on haastavaa, joten apusi on merkityksellistä.
Asiantuntijana vastaukset antoi Saga Munkkiniemen johtaja Sanna Aksentjeff. Sannalla on vuosien kokemus ikäihmisten palveluasumisesta johtotehtävissä.
Jaa artikkeli somessa