Etusivu > Ajankohtaista > Ikäihmisten asumisratkaisut tutuksi

1.12.2020

Ikäihmisten asumisratkaisut tutuksi

Ikäihmisten asumiseen ja palveluihin liittyvät termit menevät helposti sekaisin, sillä termistö on erittäin värikästä ja usein asiayhteydet sekoittuvat. Ikäihmisten asumisratkaisut ja niistä puhuminen on tuotava lähemmäksi kuluttajaa, jotta palveluiden piiriin hakeutuminen helpottuu ja tietoisuus lisääntyy.

Omassa kodissa asuminen on mieleinen vaihtoehto usealle niin pitkään kuin se on oman kunnon ja voinnin mukaan mahdollista. Kun kodin askareet alkavat käymään raskaiksi on hyvä miettiä erilaisia vaihtoehtoisia asumismuotoja. Asumisratkaisuja on useita, mutta mistä tietää mikä on itselle tai omalle läheiselle se oikea valinta?

Esteetöntä asumista senioritalossa. Senioritalolla tarkoitetaan asuintaloa, jossa on senioreille suunnattuja vuokra- tai omistusasuntoja. Pääsääntöisesti senioritaloissa ei ole henkilökuntaa tai palveluja, jolloin tarvittavat palvelut tilataan ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Senioritalojen asunnot on rakennettu esteettömiksi ja talossa asuu saman ikäistä väkeä.

Palvelutalossa asuminen tuo yhteen senioritalon ominaisuudet ja tarvittavat palvelut. Palvelutalossa asuessa ikäihminen asuu omassa yksityisessä vuokra- tai omistusasunnossa. Palvelutaloissa on tarjolla laaja kirjo erilaisia arkea helpottavia palveluita kuten hoiva-, siivous-, ja ruokapalveluita ja ne joustavat asukkaan elämäntilanteen mukaan. Palvelut tuovat usein myös ikäihmiset yhteen, kun taloissa järjestetään harrastustoimintaa ja lounaalle voi mennä yhdessä naapurin kanssa. Palvelutalo on hyvä vaihtoehto myös heille, jotka eivät niinkään tarvitse palveluita, mutta kaipaavat omanikäistä seuraa ja tekemistä. Turvallisuuden tuntua elämään tuo se, että hoitohenkilökunta on paikalla ja apu lähellä.

Hoivakodit tarjoavat ympärivuorokautista hoivaa, huolenpitoa ja välitöntä läsnäoloa. Hoivakodeissa asukkaat asuvat omissa huoneissaan, minkä lisäksi heillä on yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Hoivakodissa asumisesta käytetään myös termiä tehostettu palveluasuminen, mikä nimensä mukaisesti kertoo tehostetummasta eli kattavammasta hoiva- ja hoidon tarpeesta. Hoivakodissa ikäihminen asuu turvallisesti henkilökunnan ja palveluiden välittömässä läheisyydessä. Turvallisuuden takaamiseksi kulkeminen on rajoitettua, jotta vältytään esimerkiksi muistisairaan asukkaan eksymiseltä.

Erilaisiin ikäihmisten asumisvaihtoehtoihin- ja paikkoihin on hyvä tutustua jo etukäteen. Kaupunkien ja kuntien seniorineuvonnat auttavat ja neuvovat oman kotipaikkakunnan eri vaihtoehtojen kartoittamisessa.

Jussi Lehtonen
liiketoimintajohtaja
Saga-palvelutalot

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä