9.2.2021
Kotitalousvähennys ja sen hyödyntäminen palvelutalossa asuessa
Mikä on kotitalousvähennys? Miten kotitalousvähennystä haetaan ja kuka sen voi hyödyntää? Mikä on kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2021? Me vastasimme näihin kysymyksiin ja kerromme myös, miten kotitalousvähennystä voi hyödyntää palvelutalon asukkaana.
Mikä on kotitalousvähennys?
Kotitalousvähennys on etu, jota kuka tahansa voi hakea esimerkiksi kotona tehdystä siivouksesta, mikäli siivouksen tuottaa ulkopuolinen palveluntuottaja. Etu käy myös muun muassa muuttopalveluihin sekä kotona annettavaan hoitoon ja hoivaan. Hoito- ja hoivatyöhön kuuluu myös asiointiapu ruokakaupassa, pankissa tai apteekissa toisen puolesta.
Saga-palvelutaloissa jokaisella asukkaalla on palvelupaketti ja tämän lisäksi asukkailla on halutessaan erilaisia lisäpalveluita. Lisäpalveluina tarjoamme esimerkiksi jalkahoitajan- ja fysioterapeutin palveluita sekä pyykkihuoltoa. Kotitalousvähennyskelpoisia palveluita ovat esimerkiksi palvelupaketteihin kuuluvat kotona tehtävät siivous- ja hoivapalvelut.
Miten kotitalousvähennystä haetaan?
Kotitalousvähennys haetaan takautuvasti veroilmoituksessa. Myös palvelutalossa asuessa voi tehdä kotitalousvähennyksen kotiin tuotettavista palveluista. Yhteisissä tiloissa tapahtuvaan hoitoon ei makseta tukea. Vähennyskelpoisia ovat palvelut, jotka tuotetaan nimenomaan asukkaan kotona. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen eli vähennyksen voi saada molemmat puolisot ja myös lapset, mikäli he maksavat esimerkiksi vanhempiensa palveluasumisen hoitokuluja.
Saga-palvelutaloissa toimistonhoitajat tekevät alkuvuodesta laskelmat kunkin asukkaan kotitalousvähennyskelpoisista palveluista, jotta asukkaat voivat helposti hakea itselleen kotitalousvähennyksen.
Paljonko kotitalousvähennyksen määrä on vuonna 2021?
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuodessa henkilöä kohden on 2 250 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä. Yhdessä puolison tai avopuolison kanssa kotitalousvähennystä voi saada 4 500 euroa.
Milloin kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää?
Jos kunta tai kaupunki on myöntänyt palvelusetelin tai maksusitoumuksen hoitoon ja hoivaan, ei kotitalousvähennystä saa edes itse maksetusta osuudesta. Palveluseteli tai maksusitoumus estää vähennyksen, vaikka palvelusetelin tai sitoumuksen jättäisi käyttämättä.
Mitä muita tukia ja vähennyksiä pystyy hyödyntämään palvelutaloasumisessa? Tutustu ja lue lisää täältä.
Jaa artikkeli somessa