Etusivu > Ajankohtaista > Kotona asuminen vs. palvelutaloasuminen – vertaa ja valitse

30.8.2022

Kotona asuminen vs. palvelutaloasuminen – vertaa ja valitse

Senioreille on olemassa erilaisia asumisvaihtoehtoja oman kunnon ja toiveiden mukaan. Kun asuminen omassa kodissa käy turvattomaksi, onko palvelutaloon siirtyminen oikea valinta?

Vertaile ja kartoita vaihtoehtoja

Omassa kodissa asumista voi helpottaa kotiin tilattavilla palveluilla kuten ruoka-, siivous- ja hoitopalveluilla. Pidemmän päälle tämä ei kuitenkaan ole edullisin vaihtoehto, mikäli valitset palvelut yksittäisiltä palveluntuottajilta.

Tutustu tästä tekemäämme hintavertailuun, jossa vertasimme asumista Seinäjoen Saga Lakeudenlinnassa ja asumista omassa kodissa. Laskelmassa palveluiden päälle lisätään asumiskustannukset, jotka koostuvat Saga Lakeudenlinnassa asunnon vuokrasta. Omassa kodissa asuessa kulut vaihtelevat asumistilanteesi mukaan.

Yhteistilat ja palvelut saman katon alla turvallisessa ympäristössä

Saga-palvelutaloissa koti on palveluiden keskellä. Palvelutalossa asut omassa vuokra-asunnossa ja tilaat tarvittavat palvelut suoraan kotiisi. Esimerkiksi Saga Lakeudenlinnassa yhteistilat ja palvelut löytyvät talon ensimmäisestä kerroksesta, jonne pääsee suoraan hissillä. Saman talon sisällä on myös ravintola-kahvila, kuntosali, sauna- ja allasosasto sekä jalkahoitajan ja fysioterapeutin vastaanottotilat, unohtamatta ympärivuorokauden saatavilla olevia turvapalveluita ja aktiivista harrastustoimintaa. Palvelutalossa liikkuminen paikasta toiseen on helppoa ja saman katon alla asuu oman ikäistä seuraa.

Valitsetko tutun asumisen omassa kodissa?

Kotona asuminen on varmasti mielekäs valinta niin pitkään kuin se on mahdollista. On kuitenkin yleistä, että kunnon heikentyessä jää helposti kotiinsa, sillä liikkuminen ulkopuolelle on vaivalloista. Tällöin kunto voi rapistua ja sosiaaliset suhteet heikentyä. Hyvin usein vanhemmissa taloissa on ahtaat pohjaratkaisut ja hissittömät talot. Esteettömyys on tärkeää, jotta haavereilta vältytään. 

Palvelutaloasuminen ei välttämättä ole ainoa oikea ratkaisu, mutta erilaisiin asumisvaihtoehtoihin kannattaa tutustua ja käydä paikan päällä esittelyssä.

Seniorin kodin turvallisuus

Lue lisää aiheesta,

Seniorin kodin turvallisuus – mitä tulisi huomioida?
Vinkit läheiselle, joka kartoittaa asumisvaihtoehtoja ikäihmiselle
Paula viihtyy Saga Tammilinnassa – palvelut ja hyvä hoito ovat lähellä
 

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä