Etusivu > Ajankohtaista > Kultturelli kauppaneuvos Raimo Hertto – tutustu asukkaaseemme

27.3.2023

Kultturelli kauppaneuvos Raimo Hertto – tutustu asukkaaseemme

Saga Munkkiniemen Asukastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Hertto täytti eilen 85-vuotta. 25-vuotta eläkkeellä ollut Raimo on asunut Saga Munkkiniemessä viimeiset 5,5 vuotta.

Saga Munkkiniemen Asukastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Hertto täytti eilen 85-vuotta. 25-vuotta eläkkeellä ollut Raimo on asunut Saga Munkkiniemessä viimeiset 5,5 vuotta. Aktiivinen persoona on ennättänyt alkuvuonna kiertää jo 17 konserttia ja oopperaa. Hän kertoo palaavansa reissuiltaan mielellään tähän Saga Munkkiniemen kaksiokotiinsa, jossa jazz soi ja seiniä koristaa taide.

Kun Raimo seitsemän vuotta sitten jäi leskeksi, kulki hän puolitoista vuotta yksin isossa asunnossaan kuin sumussa. Lapset ehdottivat elämään muutosta ja kodiksi palvelutaloa. Vuotta aiemmin Saga Munkkiniemeen muuttanut Almin ystäväpariskunta suositteli taloa. Muuttopäätökseen Raimo on ollut tyytyväinen.

Kulttuuripersoonia, HitisJazzia ja Suomalainen Klubi

– ”Vietän säännöllistä elämää: herään puoli kahdeksan, luen päivän lehden ja yhdeksältä käyn aamiaisella alakerran ravintolassa. Ennen lounasta olen kävellyt pari tuhatta askelta. Lounaan nautin talossa, lähden tapaamaan ystäviäni kaupungille tai Suomalaiselle Klubille. Kävelen päivän mittaan noin 10 000 askelta, uin ja käyn kulttuuririennoissa. Viime vuonna kävin lähes joka viikko jossain konsertissa.”

Raimo onkin hyvin verkostoitunut tunnettujen kulttuuripersoonien kanssa.
– ”Saga Munkkiniemessä käy säännöllisesti tuttujani esiintymässä, kuten musiikkineuvos Seppo Hovi, laulava lentäjä Mikael Konttinen, pianisti Jukka Nykänen ja filosofian tohtori Lasse Lehtinen. Hiittisten jazz-konsertti on vuotuinen perinne, joka on toistunut nyt 29-vuoden ajan Kaitsu Pahlmanin ja Seppo Hovin myötävaikutuksella. Seppo Hovin ja Antti Sarpilan kanssa tuotimme viime kuussa jazz-konsertin edesmenneen ystävämme Pentti Lasasen muistoksi Helsingin Suomalaiselle Klubille. Samalla keräsimme varoja nuorille muusikoille.”

– ”Suhteeni Hiittisiin on kiinteä, sillä siellä mökkeilin yli 50 vuoden ajan perheeni kanssa. Hiittisten kirkkorakennus ja HitisJazz näyttelevät merkittävää osaa elämässäni. Olen melko voimakastahtoinen ihminen ja Hiittisten kirkossa pidettävän jazz-konsertin aikaansaaminen edellytti aikanaan soittoa Turun arkkipiispalle, kun lupaa jazzille kirkossa ei herunut kirkkoherralta eikä lääninrovastilta. Vuosien mittaan olemme tosin kunnostaneet kirkon katosta lattiaan. Ja hankkineet kirkkoon myös uudet urut vuotuisista jazzkonserteista keräämillämme tuotoilla. HitisJazz on yhä yksi kesäni kohokohdista.”

Yhtä jalkaa hiekkalaatikolta

Kodissa keskeisellä paikalla on kuva kesältä 1939, jossa Raimo ja naapurin Liisa istuvat taaperoina hiekkalaatikolla. Yhteinen matka jatkui päiväkotiin, kansakouluun ja lukioon. Salon Yhteislyseosta nuoret kirjoittivat yhtä aikaa ylioppilaiksi 1959. Liisa lähti opiskelemaan taiteita Ruotsiin ja Raimo pääsi Turun kauppakorkeakouluun.

Onneksi Liisa palasi Suomeen jatkamaan taideopintojaan. Pari avioitui ja syntyi neljä lasta. Liisa ja Raimo olivat hyvä tiimi yhteisesti tuumatulla työnjaolla: Liisa päätti jäädä kotiin lapsia hoitamaan ja Raimo paiski töitä. Viikonloput rauhoitettiin perhe-elämälle ja Hiittisten mökille.

Pidän tärkeänä kodin merkitystä: olen ylpeä vanhempieni antamasta kasvatuksesta, opetuksesta ja työmoraalista. Opin enemmän liike-elämän käytännöistä kotona kuin kauppakorkeakoulussa. Sieltä tosin tuli tärkeä ekonomi-titteli, jolla heltisi ensimmäinen työpaikka.”

Raimon ensimmäinen työpaikka säilyketehdas Jalostajalla apulaismyyntipäällikkönä sai jatkoa Huhtamäellä 25 vuotta, joista kuusi vuotta Huhtamäen hallituksen jäsenenä ja viimeiset neljä vuotta Amerikassa Leaf Inc:n varatoimitusjohtajana. Amerikkaan Raimo sai tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä ja hän palasi kotimaanhan Rautakirjan toimitusjohtajaksi. Raimon toimitusjohtajakaudella Rautakirja kasvoi menestyksekkäästi. R-kioskit muutettiin luukkukioskeista myymälöiksi ja liiketoiminta moninkertaistui. Suomalainen Kirjakauppa kasvoi alansa markkinajohtajaksi. Rautakirja rakensi Finnkinosta elokuvateatteriketjun ja Tennispalatsin kahden tenniskentän paikalle kohosi elävä 14 elokuvateatterin viihdekeskus. Raimo luotsasi rautaisella otteella menestyksekkäästi kasvanutta suuryritystä kymmenen vuotta. Kuusikymppisenä oli aika jättää päivätyö, nauttia eläkepäivistä ja matkustella. Hallitusammattilaisena VR:n, Finnairin, Onnisen ja Pohjolan rahoitusyhtiön hallituksissa Raimo jatkoi vuosia.

Asukastoimikunnan tarmokas kippari

Nyt Raimon tarmo suuntautuu kulttuurin lisäksi Saga Munkkiniemen Asukastoimikunnan puheenjohtajan tehtäviin. Asukastoimikunnassa pidetään huoli talon asukkaiden viihtyvyydestä sekä monipuolisen harrastus- ja kulttuuritoiminnan jatkumosta.

Raimo vinkkaa muuttamaan palvelutaloon virkeänä, jotta jaksaa nauttia talon palveluista ja aktiivisesta toiminnasta. Hän kehuu Saga Munkkiniemen sijaintia ja vehreyttä: valoisat tilat kattoikkunoineen ja talvipuutarhoineen sekä puistoalueet talon ympärillä ilahduttavat joka päivä. Saga Munkkiniemen uima-allasalue sisä- ja ulkoaltaineen 28-asteisella vedellä ansaitsevat erityismaininnan. Munkkiniemen hyvät ravintolat ja pienet putiikit saavat myös kiitosta.

– ”Ja lähimaastojen vastapainoksi, nelosen ratikka Helsingin Suomalaiselle Klubille on vain lyhyen kävelymatkan päässä,” Raimo hymyilee.

Saga-palvelutalot onnittelevat sydämellisesti Raimo Herttoa 85-vuotismerkkipäivän johdosta!

Lue lisää Saga Munkkiniemestä ja tule tutustumaan aktiiviseen kotiimme palveluiden keskellä!

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä