4.4.2025
Terveysterveiset viikolle 15
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.

Sain erittäin valveutuneelta asukkaltamme lainaan uusimman Tiede-lehden numeron, ja voi pojat millaisen numeron!! Siinä mm. kerrottiin, että tomaatti sisältää yhdisteitä, joiden sisään voidaan asettaa täsmälääkkeitä kuljettamaan paikkoihin joihin kehossamme on tarvis. Koska lääkkeet yleisesti aiheuttavat aina joitain sivuvaikutuksia, tällä pyrittäisiin vähentämään niitä. Tomaatti olisi siis ikään kuin Troijan hevonen taistelussa tauteja vastaan. Huimaavan innostavaa, eikö!! Lehti oli täynnään muitakin innostavia ravitsemusasioita ja niistä saatte maistiaisia pitkin kevättä. Kiitos vielä inspiraatiosta!
Meille on tullut taas paljon kysymyksiä kihtipotilailta, joten muistellaanpa hiukan:
Heräät yöllä ja tunnet kovaa kipua isovarpaan tyvinivelessä. Mietit, että mitäs nyt on meneillään, mutta kipu vain kasvaa, kunnes aamuun mennessä kipu on kehittynyt huippuunsa. Olet luultavasti sairastunut rikkaiden ja kuninkaallisten ammattitautiin, kihtiin. Lähihistoriastamme muistamme oman kuuluisan kihtiläisemme, Paavo Lipposen, mutta kihtiä on sairastettu jo paljon ennen Paavoa, antiikin ajoista lähtien.
Kihdin syynä pidetään suurentuneita seerumin virtsahappopitoisuuksia. Elimistömme muodostaa virtsahappoa n. 300-400 mg vuorokaudessa ja ruoasta saamme ruokavaliosta riippuen n. 300 mg. Ja kun kaikki menee hyvin, virtsahapot tulevat luonnollista tietä ulos, mutta toisinaan sitä muodostuu liikaa tai munuaistiehyissä on häiriöitä.
Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee ja mikä ruoalla tulee, se myös ruoalla lähtee. Kihdin hoidossa oleellista on siis muuttaa ruokavaliota. Jatkossa kihtiläisten on rajoitettava tuntuvasti runsaasti purineja sisältäviä ruoka-aineita kuten: sisäelimet, maksa, munuainen, kateenkorva, mahalaukku, alkoholi, muikku, silakka, silli, anjovis, tonnikala, taimen, turska, kolja, simpukat, riista, hanhi, kalan ja siipikarjan nahka, hiiva ja hiivavalmisteet.
Kohtalaisesti puriineja voi syödä, mutta välttäen suuria kerta-annoksia. Sellaisia ruoka-aineita ovat: liha, erityisesti punainen liha, kala yleensä, siipikarja, äyriäiset, pienimunainen mäti, pavut, linssit, herneet, pinaatti, kukkakaali, parsa, kauravalmisteet, vehnän kuitu ja vehnänalkiot, sekä sienet.
Vapaasti voi syödä vähän puriineja sisältäviä tuotteita ja ne ovat: viljatuotteet (poikkeukset yllä), peruna, hedelmät, useimmat kasvikset (paitsi edellä), kasviöljyt, ravintorasvat, maitotuotteet ja kananmuna.
Jos siis seerumisi virtsahappoisuus suurenee, valitse lautasellesi ruoka-aineita listan mukaan, sillä se voi ennustaa myös suurentunutta sydän –ja verisuonitautikuolleisuutta. Kohtuudella ja lautasmallilla pääsee jo pitkälle.
Maanantaina bistroillaan eritoten parsan kanssa. Bistro on jo ääriään täynnä ja toukokuukin alkaa jo vikkelään täyttyä. Jos siis haluat Bistroon vielä ennen kesätaukoa (kesä-heinäkuu)olethan valpas!
Voi hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Jaa kuuluminen somessa