11.4.2025
Terveysterveiset viikolle 16
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Ken on pääsiäispaastoa tavalla tai toisella noudattanut, nyt alkaa loppu häämöttää ja suuren juhlan valmistelut voivat alkaa!
Toisinaan herkut voivat olla myös terveyttä edistäviä ja nyt lähestymmekin pääsiäisherkkuja terveydelliseltä kantilta:
Mämmi: Tämä supisuomalainen omituisuus on myös suoliston mielitietty, sillä annoksessa mämmiä on kuitua 6,6 g. Kaliumia puolestaan sydämen iloksi annoksessa on peräti 241 mg! Lihaksemme kiittävät sydämen ohella proteiinista, jota saadaan 5,5g per annos. Kolesterolia ei ole yhtään ja suolaakin 0,75g. Tätä terveysherkkua tarjoamme perjantaina lounaalla ja päivittäin Saga Marketista. Huomioi kuitenkin, että mämmi on saapunut meille pakasteena, älä siis itse sitä enää pakasta.
Rahka ja kananmunat: Lähes kaikilla terveysmittareilla mämmi peittoaa rahkan/pashan kanveesiin, mutta jotain sentään rahkan ja pashan hyväksi voidaan lukea. Luusto ja vastustuskykymme pitää munien D-vitamiineista, proteiineista ja vitamiineista (sis. kaikkia paitsi C-vitamiinia), joita kananmunat yhteiselle pääsiäisaterialle tuovat. Rahkan ja kerman tehtävä on varmistaa kalsiumin saantimme, ja kalsiumilla yhdessä kaliumin kanssa on iso tehtävä sydänterveydelle. Kun perjantaina nautimme mämmin kaliumit ja lauantaina pashan kalsiumit, voi lopputulosta pitää hyvänä edellyttäen, että kuituja tulee nautittua paljon, sillä rahkassa ja kermassa on paljon tyydyttynyttä rasvaa ja se on verisuonien kannalta ikävä juttu. Muistamme kuitenkin jo, että kuidut torppaavat rasvan ja sokerin vaikutuksia kehossamme! Mämmissä onneksi on kuituja enemmän kuin lääkärikään määräisi.
Lammas: Perjantaina ja sunnuntaina tarjoamme teille lammasta. Pääsiäisen kokonaisuudessa lammas edustaa rautaa, ja lampaan rauta jostain käsittämättömästä syystä imeytyy elimistöömme paremmin kuin muu rauta, kananmuniin verrattuna jopa nelinkertaisesti! Lisäksi lampaan liha on suhteellisen vähärasvaista verrattuna muihin punaisen lihan edustajiin.
Toukokuun Bistroon on vielä 2 paikkaa vapaana. Bistroon on nykyisin niin paljon tulijoita, että suunnittelemme rinnalle kuukausittain Munkan pizzeriaa. Siitä ja monesta muusta asiasta kerron lisää tiistaina 15.4. klo 15 ravintolasalissa.
Kevät tulee tosiaan keikkuen, välillä harppoen ja sitten taas pakittaen. Pääsiäisen tulo on kuitenkin varmaa, silloin nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta!
Voi hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Jaa kuuluminen somessa