23.5.2025
Terveysterveiset viikolle 22
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.

Ensimmäinen Munkan Pizzeria- ilta näki päivänvalon 19.05.25. Seuraavan kerran pizzaa on tarjolla18.8. klo 16.30-18.30. Saamamme palautteen mukaan kehittelemme pizzoja useamman makuun sopiviksi. Älä siis epäröi palautetta antaa, palautteen tarkoitus on tehdä sinut tyytyväisemmäksi ostamiisi palveluihin. Valitettavasti kuukaudessa ei ole mahdollista pitää kahta myöhäisempään iltaan sijoittuvaa tapahtumaa työvuoroteknisistä syistä, pizzan hinta muodostuisi liian korkeaksi. Siksi Pizzeria on avoinna alkuillasta klo 16.30-18.30 ja Bistro sitten klo 17-21.00.
Ja sitten terveyteen. Löysin hyllystäni Tiede-lehden julkaisun 7/2020 ja sieltä artikkelin: syö suolistomikrobisi hyviksi. Vakiolukijoilleni on jo varmasti tässä vaiheessa selvinnyt, että suolistomikrobit ovat lempiystäviäni ja suuri rakkauteni kuituihinkin kumpuaa tästä liitosta. Jokainenhan haluaa rakkailleen hyvää. Ja jos aina ei ihan parastaan voisikaan antaa, ainakaan ei halua rakkailleen mitään pahaa. Siksipä artikkelin alku nostattaa hiukset pystyyn: ”Suolistossasi vallitsee kauhun tasapaino: jos et syö kasvikuituja, bakteerisi näkevät nälkää ja alkavat käyttää ravintonaan suolen limakerrosta – ikävin seurauksin”. Ei mitään small talkia vaan suoraan syvään päätyyn siis, huh huh! Mikrobiyhdyskunnassa vallitsee autoritäärinen järjestys, jota pidetään yllä kemiallisin asein, mutta toisaalta vallitsee myös yksituumaisuus ja yhteistyö, josta syntyy aineenvaihduntatuotteita koko yhteisölle. Tehtaissaan ne valmistavat meille B-ja K- vitamiineja, mutta ahneuksissaan hotkaisevat myös niille tarjotut sokerit ja sokerihumalassaan tuottavat kaasuja haisevin seurauksin.
Paksusuolistoomme päätyvän ruokajätteen koostumus määrittää millaisia mikrobeja siellä elää. Kun sopivaa kuitupitoista ruokaa on säännöllisesti tarjolla, Bifido-ja Prevotella- kanta viihtyy ja lisääntyy. Nämä muodostavat yhdyskunnan kivijalan, sillä ne tuottavat terveellisiä yhdisteitä ja ehkäisevät taudinaiheuttajien pesiytymisen suolistoon.
Ohessa mikrobien toivelista, jos he voisivat tilata itselleen ruokia:
Bifidobakteerit ja laktobasillit ovat kovasti mieltyneet artisokkaan sen sisältämän inuliinikuidun vuoksi. Juomaksi niille maistuisi fermentoitu soijamaito.
Lactobacillus bulgaricus puolestaan on heikkona jogurttiin, sokerittomaan sellaiseen. Ja kun se sitä saa, palkinnoksi vähentää haitallisia suoliston enterobakteereita.
Yleistä järjestystä ja tasapainoa mikrobien elämään tuovat kaalit kuitujensa ja fytokemikaaliensa ansiosta.
Bifidobacterium-, Roseburia- ja Dialister- heimot lisääntyvät mielellään kun tarjolla on täysjyväviljaa. Niissä juhlissa porukalla vähennetään tulehdustekijöitä, parannetaan sokerinkäsittelykykyä ja lasketaan veren kokonaiskolesterolia.
Olen paikalla ensi viikolla vielä maanantaista keskiviikkoon, sitten lähden lomille.
Voi hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Jaa kuuluminen somessa