11.10.2024
Terveysterveiset viikolle 42
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Helsingin yliopiston tutkijatohtori Joni Vainikka on tutkinut maantieteeseen liittyviä identiteettikysymyksiä, ja kertoo, että kotiseutu on olennainen osa ihmisen identiteettiä (Et-lehti 23.8.23). ”Lapsuusvuodet ovat identiteetin muodostumisen kannalta avainvuosia”, hän jatkaa.
Tapaan pitää ajoittain kahvikutsuja uusille asukkaille ja viimeksi sain sieltä vinkin erilaisten maakuntaruokien päivistä ja maakuntalaisten toisiinsa tutustumisesta. Tästä inspiroituneena tutkin hieman asiaa, ja törmäsin tämän tohtorin aatoksiin ja inspiroidun aina vain enemmän! Me todellakin viikosta 43 lähtien pidämme keskiviikkoisin maakuntaruokapäivän ja aloitamme arvan osoittamana Päijät-Hämeestä. Jos olet sieltä kotoisin, arvostaisin kovin, jos laitat vinkkiä maakunnallesi tyypillisestä herkkuruoasta ensi viikon aikana. Maakuntaruokapäivänä on myös kahvitarjoilu klo 13 ravintolan takaosassa, jolloin samoista maisemista identiteettinsä rakentaneet voivat yhdessä turista ja vaihtaa kuulumisia. Koska jostainhan kuitenkin olet kotoisin, vuorollasi pääset kahvittelemaan sinäkin. Hieno vinkki, kiitos!
Samalle viikolle kuin maakuntaruokastartti sattuu myös tiistaiset (22.10.) Oktoberfestit. Edellisvuosien tapaan voit tilata herkkulautasen ja ostaa drinkkilipun respasta hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, koko ensi viikon ajan. Hapankaali- bratwurst-lautanen ennalta tilattuna tarjoillaan pöytääsi 8,50 euron hintaan ja drinkkiliput ovat 6 euroa, joka oikeuttaa yhteen annokseen viiniä tai olutta. Juoman saa lipulla salin ovelta.
Ja sitten terveyteen. Ensi viikolla meillä on torstaina hernekeittoa, mutta myös sunnuntaina tuorehernesosekeittoa, joka saa aina teiltä paljon kiitosta. 100 grammassa hernettä ei ole yhtään kolesterolia, mutta kaliumia jopa 71 mg, magnesiumia 15 mg, ravintokuitua 1,9 g ja proteiinia 5,1 g. Nämä ovat herneen ”ihannemitat”. Proteiinia tarvitset 65 vuotta täytettyäsi noin 1,2-1,4 g per. painokilo, joten yhdellä soppalautasella hommasta ei selviä, mutta hyvä alku. Magnesiumia puolestaan meidän tulisi saada noin 280 mg (naiset) ja 350 mg (miehet) päivässä. Se on tarpeellinen tyyppi monissa kehon hommissa, mm. luuston rakentamisessa, entsyymien toiminnassa, solujen välisessä viestinnässä, aineenvaihdunnassa sekä hermoston ja lihasten normaalissa toiminnassa. Tässä kohtaa muistamme, että myös sydän on lihas ja hyvin riippuvainen tästä kaverista. Jos käsi tai jalka joskus tekee lakon, se on harmillista, mutta jos sydän tekee saman tempun, nahkurin orsille on tunkua. Sydämelle ei voi lakkoasetta antaa. Myös kalium on erittäin tärkeä kivennäisaine ja sen puute voi altistaa rytmihäiriöille, mutta tähänkin huutoon herne vastaa myöntävästi. Herne on siis kolesterolittomana (liiallinen kolesteroli on kuin venäläinen ruletti suonistossa) ja kalium- ja magnesiumrikkaana sekä oivana proteiinilähteenä sydämen lempiystävä ja ystävä vierailee jopa kahdesti ensi viikolla, jos annat sille tilaisuuden. Älkäämme siis väheksykö tätä pientä vihreää, ikivanhaa viljelyskasvia, sen osa maamme historiassa on kunniakas ja se on edelleen kansallisen varmuusvarastomme keskeisiä kivijalkoja.
Voi hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Jaa kuuluminen somessa