25.11.2024
Terveysterveiset viikolle 48
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Kiinnostuneena kuuntelin taannoin Yle Puheelta toimittaja Sari Valton ohjelmaa Suolisto ja aivot ovat yhtä. Studiossa psykiatri Linnea Karlsson Turun yliopistosta ja ravintovalmentaja Annika Havaste keskustelivat syömämme ruoan vaikutuksesta mieleemme, aivoihimme ja terveyteemme. Yhdistävä tekijä näille on suolistomme mikrobit. Syömämme ravinto vaikuttaa samantien siihen mitä mikrobimme tuottavat eli millaisia hyödyllisiä aineenvaihduntatuotteita (mm. lyhytkestoiset rasvahapot) ne tuottavat, kun saavat oikeanlaista ruokaa. Ruoka itsessään ei terveyttämme niinkään edistä, se tapahtuu mikrobien kautta. Näin suolisto pysyy terveenä eikä aiheuta tulehdusta, joka puolestaan on taustalla useiden sairauksien synnyssä. Yksinkertaistaen: tietyllä tavalla syömällä voimme ruokkia mikrobeitamme ja sitä kautta terveyttämme. Terveyden ja hyvinvoinnin organisaatiokaavio on: syömällä ruokaa ruokimme mikrobit, jotka tuottavat yhdisteitä, jotka puolestaan vaikuttavat immunipuolustukseen ja aivojen toimintaan.
Asiaa mutkistaa se, että meillä on kullakin yksilöllinen mikrobisto ja vaikka meillä on yleinen suoitus tietynlaisesta hyvään tähtäävästä ravinnosta, juuri sinun tai minun mikrobistot eivät välttämättä sitä pysty hyödyntämään samalla tavalla kuin naapurin. Kuten verenpainelääkityksen annostelukin on löydettävä kokeilemalla, myös mikrobistoaan voi ravita kuulostelemalla ihan sillä, että miltä tuntuu, mitkä on fiilikset. Ja kun resepti löytyy, siitä on hyvä pitää kiinni, sillä hyvää aivotoimintaa voi tukea lellimällä mikrobistoaan. Ja sitten päinvastoin. Kun aivot voi hyvin ja kulkee hyvillä yhdisteillä mikrobiston ahkeroitua perustan kuntoon, myös mieli on tyyni ja rauhaisa. Hyvä ruoka, parempi mieli, näinhän muistamme mainoksessa lausutun.
On pystytty kiistatta osoittamaan, että suoliston kunnolla ja depressiolla on yhteys. Kun on hyvää ja tervettä mikrobistoa ulosteensiirrolla siirretty masentuneelle, sillä on ollut suuri vaikutus masennussairauden hoidossa. Masentuneilta on tutkimuksessa löydetty vähemmän bifidobakteereita, kuin terveillä. Pidetään bifidomme siis hengissä, jotta ne eivät vähene eikä elämänlaatumme heikkene. Tokikaan masennus ei ole vain yhden asian summa, mutta tutkitusti ravinto on merkittävä taustatekijä. Perimä, stressi ja bifidokato on liian kova yhdistelmä mielelle.
Hyvät rasvat, kuidut, hedelmät, kasvikset ja marjat. Nämä siis peruspaketti, joka mikrobeja pitää liikkeessä. Mitä tahansa muuta päätät itsellesi suoda, syö aina alle kuituja ja muuta peruspaketista. Lihat, kalat ja herkut eivät ole ruokavalion pääosassa vaan lisänä, sillä emme elä syödäksemme vaan syömme elääksemme. Näin eläen elämästämme tulee kaunis tarina, joka elää kauniina myös sen jälkeen, kun se päättyy.
Voimme hyvin valita tien, jonka päässä on jälkeemme jääville mahdollisimman pieni kuormittava jalanjälki ja mahdollisimman suuri henkinen jalanjälki.
Voi hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Jaa kuuluminen somessa