Etusivu > Ajankohtaista > Liikkumisen terveyshyödyt eivät katoa ikääntyessä

24.11.2020

Liikkumisen terveyshyödyt eivät katoa ikääntyessä

Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Saga Palvelutalo Tammilinnan fysioterapeutti Piia Kannusmäki ohjaa päivittäin talomme asukkaille erilaisia liikunta- ja kuntoiluryhmiä. Kysyimme Piialta vinkkejä senioreiden liikuntaan.

Millaisia liikuntalajeja ja liikkeitä suositellaan ikäihmisille?

UKK-instituutti kehottaa senioreita liikkumaan reippaasti vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa. Vaihtoehtoisesti rasittavampaa liikuntaa voi harrastaa 1 tunnin ja 15 minuuttia viikossa. Tasapainoa, lihasvoimaa ja notkeutta tulisi harjoittaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Liikkumiskyvyn kannalta erityisesti alaraajojen lihasten harjoittaminen on tärkeää.*

Vinkit liikuntalajeihin:

  • Sauvakävely – reipasta liikuntaa
  • Kuntopyöräily, vesiliikunta ja porraskävely – rasittavaa liikuntaa
  • Tanssi, kuntosaliharjoittelu, kotivoimistelu – tasapainoa, lihasvoimaa ja notkeutta ylläpitävää liikuntaa*

Mitä seniorin on hyvä tietää liikkumisesta?

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista! Harjoittelun ei tarvitse aina tarkoittaa tunnin huhkimista kuntosalilla vaan jokainen voi valita juuri itselle mieluisia tapoja liikkua. Harjoittelun voi jakaa vaikka lyhyempiin jaksoihin pitkin viikkoa. Monesti yhdessä tekeminen on hauskempaa ja myös innostaa sekä sitouttaa olemaan aktiivinen. Kannattaa rohkeasti siis lähteä kokeilemaan erilaisia ryhmäliikuntamuotoja.

Saga Tammilinnassa osallistutaan Porraspäivät -kampanjaan, mikä se on?

Olemme mukava vuosittaisessa valtakunnallisessa Porraspäivät -kampanjassa. Kampanjaa pystyy toteuttamaan missä tahansa yhteisössä tai työpaikalla. Monet asukkaamme pystyvät vielä kulkemaan portaissa, joten ajattelimme kannustaa siihen lisää. Porraspäivillä innostetaan yhtä lailla myös henkilökuntaa valitsemaan useammin portaat hissin sijaan.

Liikkumisen terveyshyödyt eivät katoa ikääntyessä
Saga Tammilinnassa asuva Leila kävelee portaissa päivittäin

Millaisia aktiviteetteja ja liikuntaryhmiä Saga Tammilinnan asukkaille on tarjolla?

Palvelutalossamme on viikottain ohjelmassa tuolijumppaa, kuntosali- ja tasapainoharjoittelua, vesijumppaa, venyttelyä sekä kävelylenkkejä ulkona. Jumppailemme myös talomme sisäpihalla arhkerasti aina sään salliessa. Tanssiakin on välillä otettu eri tavoilla ohjelmaan mukaan. Tuolijumppa on liikuntamuodoista suosituin.

Liikkumisesta saa hienoja onnistumisen kokemuksia. Etenkin ohjattuna ja kannustettuna voi kyetä tekemään paljon enemmän kuin uskoisikaan.
    Piia Kannusmäki, fysioterapeutti

 

*Lähde: UKK-instituutti, Liikunta ja ikääntyminen. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/liikunta-….

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä