Etusivu > Ajankohtaista > Mietityttääkö senioreiden palvelutaloasuminen?

14.1.2022

Mietityttääkö senioreiden palvelutaloasuminen?

Senioreille on tarjolla erilaisia asumisvaihtoehtoja. Yksi niistä on itsenäinen asuminen palvelutalossa. Vastasimme asiakkaiden palvelutaloasumisesta heränneisiin kysymyksiin, lue lisää alta!

1. Mitä palvelutalossa asuminen maksaa?

Saga-palvelutalon asukkaan palvelutaloasumisen hinta koostuu asumiskulusta ja oman voinnin mukaan valitusta palvelupaketista. Asukkaan kanssa yhdessä arvioidaan tarvitun palvelun määrä ja näin muodostetaan hänelle henkilökohtainen palvelupakettikokonaisuus. Palvelupaketteja voi räätälöidä oman tarpeen mukaan erilaisilla lisäpalveluilla. Asumiskulut vaihtelevat taloittain. Osassa Saga-palvelutaloista asumiskuluun sisältyy esimerkiksi sähkö, vesi ja internet-yhteys; osassa taloista asumiskuluun lisätään kulutukseen perustuva tai kiinteä vesi- sekä sähkömaksu.

Esimerkki kuukausikulusta Lahden Saga Salpalinnassa:

Asunto: 1H + KT + PRV , 27,5 m²
Asumiskulu: 762,00 €/kk
Vesi: 20,40 €/kk
Sähkö: 29,60 €/kk
Palvelupaketti: Kevytturva 615 €/kk

Palvelutaloasumisen kuukausikulu yhteensä alkaen: 1 427 €

Kaikkien talojen hintatiedot ovat nähtävillä talokohtaisilla sivuilla, klikkaa tästä eteenpäin.

2. Voiko palvelutalossa asua vain vuokralla ilman palveluita?

Ei. Saga-palvelutaloissa kaikilla asukkailla on oman voinnin mukaan valittu palvelupaketti. Vähimmäisvaatimuksena kaikilla asukkailla on kyseisen Saga-palvelutalon kevyin palvelupaketti. 

Miksi? Palvelutalot on tarkoitettu ikäihmisille, jotka tarvitsevat tai haluavat jo jonkin verran palveluita arjen helpottamiseksi. Kaikille asukkaille halutaan tarjota vähintään peruspalvelut, joiden avulla asukkaista pidetään huolta. Ikäihmisille, jotka eivät halua laisinkaan palveluja, on vaihtoehtona senioritaloja, joissa voi asua kokonaan ilman palveluja. Saga-palvelutaloilla ei ole tarjolla pelkkää vuokra-asumista. Oman alueen seniorineuvonnasta saa lisätietoja laajemmin ikäihmisille tarjottavista asumisratkaisuista.

3. Saako Saga-palvelutalossa asumiseen tukea?

Palvelutalossa asuessa on mahdollista hakea erilaisia yhteiskunnan tukia ja vähennyksiä. Näitä ovat Kelan eläkkeensaajan asumistuki, Kelan eläkettä saavan hoitotuki ja palveluseteli. Lisäksi palvelutalon asukkaana voi hyödyntää kotitalousvähennyksen kotiin tuotavien palveluiden osalta, paitsi jos samaan työsuoritteeseen on saatu palveluseteli tai maksusitoumus.  Lue lisää aiheesta täältä

4. Jos vointi huononee mitä sitten?

Saga-palvelutalot tarjoavat kodin loppuelämäksi.

Palvelutalossa asuminen sopii monissa tapauksissa myös silloin, jos kunto on heikentynyt ja hoivan tarve on kasvanut, mutta asukas pärjää vielä osittain itsenäisesti. Saga-palvelutalossa valittavana on Päiväturva-palvelupaketti ja erittäin kattava Täysturva-palvelupaketti. Kuten kaikkia palvelupaketteja, myös Täysturva-palvelupakettia voi halutessaan täydentää entisestään lisäpalveluilla, kuten esimerkiksi aterian kotiin tuonnilla tai useammilla kotiavustamiskäynneillä. Palvelupaketteja pystytään muuttamaan nopeasti ja joustavasti joko määräajaksi tai pysyvästi asukkaan toiveiden ja terveydentilan mukaisesti.

Palvelutarpeen kasvaessa hyvin suureksi Saga-palvelutalojen ryhmäkoti voi olla parempi vaihtoehto esimerkiksi muistisairaille tai henkilöille, jotka tarvitsevat hoitajien välitöntä läheisyyttä ympäri vuorokauden.

5. Saako Saga-palvelutalossa asua itsenäisesti?

Kyllä. Saga-palvelutalossa saa asua itsenäisesti samaan tapaan kuin aiemminkin. Jokaisella asukkaallamme on oma yksityinen vuokra-asunto, jonne kukaan ei tule luvatta. Asukkaamme voivat lähteä lomamatkoille tai sukulaisten luokse vierailulle. Tarjoamme turvallisen kodin palveluiden keskellä, joka mahdollistaa mukavan vanhuuden oman ikäisessä ympäristössä.
 

Jäikö jokin kysymys askarruttamaan? Lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiämme täältä.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä