Etusivu > Ajankohtaista > Millainen asumisvaihtoehto sopii minulle tai ikääntyvälle läheiselleni?

22.7.2021

Millainen asumisvaihtoehto sopii minulle tai ikääntyvälle läheiselleni?

Iän karttuessa on hyvä miettiä omaa tulevaisuutta ja erilaisia asumisratkaisuita. Asuminen hissittömässä kuudennen kerroksen kerrostaloasunnossa voi pian muuttua haasteelliseksi. Mitä kaikkea on tarjolla? Tutustu senioreiden asumisvaihtoehtoihin alta.

Asuminen omassa kotona

Monelle mieleinen paikka asua on oma koti. Palvelutarpeen kasvaessa seniori voi tilata arjen tueksi palveluita kotiin. Esimerkiksi kotihoidon palvelut auttavat arjen askareissa, silloin kun oma toimintakyky on jo alentunut. Lisätietoja kannattaa tiedustella omalta kotikaupungilta tai yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Asuminen senioritalossa

Esteetöntä asumista senioritalossa. Senioritalolla tarkoitetaan asuintaloa, joissa on senioreille suunnattuja vuokra- tai omistusasuntoja. Pääsääntöisesti senioritaloissa ei ole henkilökuntaa tai palveluja ja tarvittavat palvelut tilataan ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Senioritalojen asunnot on rakennettu esteettömiksi ja talossa asuu saman ikäistä väkeä.

Asuminen palvelutalossa

Esteetöntä ja itsenäistä asumista palveluiden keskellä. Palvelutalossa asuessa seniori asuu omassa yksityisessä vuokra- tai omistusasunnossa. Palvelutaloissa on tarjolla laajasti erilaisia palveluita kuten hoiva-, siivous-, ja ruokapalveluita ja ne joustavat asukkaan elämäntilanteen mukaan. Palvelut tuovat usein myös ikäihmiset yhteen, kun taloissa järjestetään harrastustoimintaa ja lounaalle voi mennä yhdessä naapurin kanssa. Palvelutalo on hyvä valinta myös heille, jotka eivät niinkään tarvitse palveluita, mutta kaipaavat omanikäistä seuraa ja tekemistä. Turvallisuuden tuntua elämään tuo se, että hoitohenkilökunta on paikalla ja apu lähellä.

Asuminen hoivakodissa

Hoivakodit tarjoavat ympärivuorokautista hoivaa, huolenpitoa ja välitöntä läsnäoloa. Hoivakodeissa asukkaat asuvat omissa huoneissaan, minkä lisäksi heillä on yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Hoivakodissa asumisesta käytetään myös termiä tehostettu palveluasuminen, mikä nimensä mukaisesti tarkoittaa tehostetummasta eli kattavammasta hoivan tarpeesta. Hoivakodissa ikäihminen asuu turvallisesti henkilökunnan ja palveluiden välittömässä läheisyydessä. Turvallisuuden takaamiseksi kulkeminen on rajoitettua, jotta vältytään esimerkiksi muistisairaan asukkaan eksymiseltä.

Mistä olisi hyvä aloittaa, jos huomaa, että oma läheinen ei enää halua asua yksin tai ei pärjää kodin askareissa? Lue täältä kokoamamme vinkit.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä