18.12.2019
Millainen ravinto auttaa ikäihmistä voimaan ja jaksamaan paremmin?
Iän karttuessa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota ravintoon ja sen laatuun. Kysyimme asiantuntijan vinkit aiheeseen liittyen.
Millaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun puhutaan ikäihmisten ruokailusta?
Ikäihmisen ravitsemuksen suhteen on huomioitava fysiologiset, psykologiset, sairaudelliset sekä sosiaaliset tekijät. Tiede tuottaa meille jatkuvasti uutta tietoa ravinnon merkityksestä jaksamiseen, kuntoutumiseen, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja mielenterveyteen liittyen. Tätä tietoa täytyy jalostaa koko ajan niin sanotusti ”syötävään” muotoon.
Millaisia erityisruokavalioita tulee ottaa huomioon?
Monella ikäihmisellä on verenohennuslääkkeitä, jotka sopivat huonosti yhteen joidenkin ruoka-aineiden kanssa. Gluteenin tai laktoosin sietokyvyn aleneminen asettaa myös rajoitteita. Lisäksi ruoan koostumus on hyvä ottaa huomioon, sillä jotkin ruokalajit ovat liian vaikeita syödä. Verenpaineen ja diapeteksen suhteen on muistettava suolattomat ja sokerittomat vaihtoehdot.
Millaisia ravitsemuksellisia tarpeita ikäihmisillä on?
Haaste tasapainoiseen ravitsemuksellisuuteen liittyy ikäihmisen alentuneeseen annoskokoon. Ikäihminen ei vain jaksa syödä kovin suuria annoksia. Tällöin vähällä ravinnolla täytyy saada enemmän ravintoaineita.
THL suosittaa yli 75 vuotiaille D-vitamiinin lisäystä 20mg ympäri vuoden. Vaihtoehtoisesti tulisi syödä D-vitaminoituja maitotuotteita, D-vitamiinilisättyä margariinia sekä nauttia kaksi kertaa viikossa kalaa. Jos ruoka ei tunnu maistuvan, eikä ikäihminen syö riittävästi, täytyy riittävä ravintoaineiden saanti turvata täydennysravintovalmisteilla. Proteiini on erittäin tärkeässä osassa. Proteiinia tulee saada sellaisesta lähteestä, jossa vähässä määrässä on mahdollisimman paljon proteiinia.
Kuinka tärkeää ruokailu on yhdessä muiden kanssa?
Yhdessä ateriointi on sosiaalisesti erittäin tärkeää. Välttämättä hyväkään ruoka ei maistu yksin niin maukkaalta kuin mukavassa seurassa. Monille ikäihmisille ruokailu on yksi päivän kohokohdista. Yhden henkilön taloudessa ei välttämättä malteta valmistaa isoa annosta ruokaa vaan turvaudutaan helpommin valmisruokiin. Tällöin ruoka ei ole niin monipuolista ja jää usein ravinneköydäksi. On tärkeää saada ruokailu- ja juttuseuraa hyvän ja ravintorikkaan ruoan lisäksi. Maistuvasta ruoasta on mukava jutustella kanssaruokailijoiden kanssa, samalla kun vaihtaa päivän kuulumisia.
Saga Munkkiniemen ravintolapäällikkö Tiina Karlsson antoi ikäihmisten ravitsemuksellisiin kysymyksiin vastaukset.
Tiesithän, että Saga-palvelutalojen ravintolat tarjoavat joka päivä maittavan buffetaamiaisen ja -lounaan ravintoloissamme. Ravintoloihin ovat tervetulleita asukkaidemme lisäksi myös kaikki ulkopuoliset asiakkaat. Tutustu tarjoamiimme ravintolapalveluihin tästä.
Jaa artikkeli somessa