Etusivu > Ajankohtaista > Millaista on asua palvelutalossa? Osa 2

10.8.2021

Millaista on asua palvelutalossa? Osa 2

Palvelutaloasuminen on hyvä vaihtoehto silloin kun kaipaa turvallista asumista, seuraa sekä aktiviteetteja, mutta haluaa vielä asua itsenäisesti omassa kodissa. Kokosimme meiltä eniten kysytyt kysymykset ja annoimme vastaukset askarruttaviin asioihin. Tutustu alta!

Kenelle palvelutaloasuminen sopii?

Palvelutalo sopii senioreille, jotka haluavat asua omassa kodissa palveluiden ympärillä, mutta eivät tarvitse ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa. Palvelutalo sopii terveydentilaltaan monen kuntoisille ja eri-ikäisille ikäihmisille. Yhä useammin seniorit varautuvat tulevaisuuteen ajoissa ja muuttavat palvelutaloon hyväkuntoisina. Useasti syynä palvelutaloon muutolle on se, että kaipaa elämäänsä omanikäistä seuraa, aktiviteetteja ja turvallista asumista. Palvelutaloasuminen sopii kuitenkin monissa tapauksissa myös silloin jos hoivan tarve on kasvanut, mutta pärjää vielä osittain itsenäisesti kotona. Tällöin elämisen tueksi voidaan valita kattavammin palveluita ja apua kotiin.

Millaisia ovat esteettömät asunnot palvelutaloissa?

Palvelutalojen asuntojen suunnittelussa on huomioitu ikääntymisen tuomat mahdolliset liikuntarajoitteet ja apuvälineet. Asunnoissa sekä yhteisissä tiloissa on helppo liikkua esimerkiksi rollaattorin tai pyörätuolin kanssa. Yleisesti ottaen palvelutaloissa on tarjolla erikokoisia asuntoja, pääosin yksiöitä ja kaksioita. Saga-palvelutaloissa on tarjolla vuokrayksiöitä ja -kaksioita, osassa taloista jopa kolmioita. Kaikissa asunnoissa on nykyaikainen keittiö sekä esteetön kylpyhuone. Monesta asunnosta löytyy myös oma parveke tai terassi. Asunnot ovat kalustamattomia ja ne saa sisustaa mieleisekseen.

Voiko palvelutalossa asua vain hetkellisesti?

Voi. Monissa palvelutaloissa on tarjolla lyhytaikaista asumista, jolloin palvelutaloon voi tulla asumaan esimerkiksi viikoksi tai useammaksi kuukaudeksi. Tilapäinen asuminen sopii eri elämäntilanteisiin, esimerkiksi putkiremontin ajaksi tai leikkauksesta toipumisen jälkeen.

Ovatko palvelutalojen palvelut myös ulkopuolisten asiakkaiden käytettävissä?

Tässä on varmasti eroavaisuuksia eri palvelutalojen välillä. Suurimmassa osassa palvelutaloista esimerkiksi ravintolat ovat avoinna myös ulkopuolisille asiakkaille. Saga-palvelutaloissa ulkopuoliset asiakkaat voivat tulla taloihimme esimerkiksi fysioterapiaan, kampaajalle tai jalkahoitoon.

Millaisia tukia ja vähennyksiä voi saada palvelutaloasumiseen?

Palvelutalossa asuessa pystyy hyödyntämään yhteiskunnan tarjoamia tukia ja vähennyksiä, mikäli on niihin oikeutettu. Asumiseen voi hakea Kelan eläkkeensaajan asumistukea tai eläkkeensaajan hoitotukea. Palveluihin voi hyödyntää kotitalousvähennystä tai palveluseteliä. Lue aiheesta tarkemmin täältä.

Tutustu ja lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiämme täältä.

 

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä