Etusivu > Ajankohtaista > Mitä hyötyä ikäihmiselle on fysioterapiasta?

18.11.2019

Mitä hyötyä ikäihmiselle on fysioterapiasta?

Saga Palvelutalo Tammilinnan fysioterapeutti Piia Kannusmäki ohjaa päivittäin talossa erilaisia liikunta- ja kuntoutusryhmiä. Kysyimme Piialta vinkkejä ja neuvoja ikäihmisen liikuntakyvyn säilyttämiseen.

Minkä takia fysioterapiapalvelut ovat tärkeitä ikäihmisille?

Fysioterapian avulla voidaan ylläpitää toimintakykyä sekä edesauttaa liikkumiskykyä, mikä auttaa ikäihmistä selviytymään arjesta itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Fysioterapeutit ohjaavat ikäihmisiä harjoittelemaan järkevästi, turvallisesti ja tehokkaasti. Fysioterapiassa autetaan esimerkiksi erilaisissa lihaksiin ja niveliin liittyvissä kiputiloissa sekä apuvälineiden käytössä.

Piia Kannusmäki ja Saga Tammilinnan asukas talon kuntosalilla

Minkälaisia harjoitteita jokaisen ikäihmisen tulisi oma-aloitteisesti esimerkiksi kotona harjoitella?

Ikääntyneiden on tärkeää harjoittaa tasapainoa ja lihasvoimaa sekä huolehtia nivelten liikkuvuuden ylläpidosta. Näitä ominaisuuksia harjoittamalla voi myös ehkäistä kaatumisia ja niistä syntyviä vammoja. Oleellista on harjoittelun säännöllisyys ja monipuolisuus.

Kotona on mahdollista harjoitella tehokkaasti ilman erityisiä välineitä. Hyviä liikkeitä ovat muun muassa kyykyt, varpaille nousut, punnerrukset seinää vasten ja portaissa kävely. Käsipainoilla ja vastuskuminauhalla voi kehittää lihasvoimaa jo muutamalla tehokkaalla liikkeellä kotioloissakin. Tasapainoharjoitteluksi käyvät kantapäillä ja varpailla askellus, yhdellä jalalla seisonta ja vaikka viivalla jalat peräkkäin kävely.

Millaiset liikuntamuodot sopivat ikääntyneelle?

Hyviä lajeja ovat esimerkiksi kuntosali, uinti, vesijuoksu, sauvakävely, kuntopyöräily, hiihto ja tanssi. Mahdollisuuksia on paljon! Koti- ja pihatyöt sekä luonnossa liikkuminen ovat myös mitä parhainta liikuntaa. Tärkeintä on löytää itselle sopiva ja mieleinen tapa liikkua.

Millaisia aktiviteetteja ja kuntouttavaa toimintaa ohjaat palvelutalon asukkaille ja miksi?

Saga Tammilinnassa järjestetään säännöllisesti kuntosali-, tuolijumppa-, tasapaino- ja vesijumpparyhmiä. Ohjelmassa on myös tanssia ja luovaa liikkumista. Kaikissa näissä lihasvoima, tasapaino ja notkeus harjaantuvat. Ryhmien tarkoituksena on fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisen lisäksi viettää mukavaa aikaa yhdessä. Toisten kohtaaminen ja keskustelut ovat arjen mielekkyyden kannalta yhtä tärkeitä kuin liike!

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä