Etusivu > Ajankohtaista > Mitä on onnellinen vanhuus? Asukkaat kertovat

29.9.2021

Mitä on onnellinen vanhuus? Asukkaat kertovat

Lahden Saga Salpalinnan asukkaat Laila, Mirja ja Marja kertoivat ajatuksiaan onnellisesta vanhuudesta. Lue alta lisää naisten mietteistä ja ota vinkit talteen.

Onnellisuus lähtee itsestä

Laila, Mirja ja Marja asuvat Lahden keskustassa syksyllä 2020 avatussa Saga Salpalinnassa. Naiset kertovat olevansa tyytyväisiä elämäänsä ja elävänsä päivä kerrallaan. Onnellisen vanhuuden pohdinnassa korostuvat terveys ja turvallisuus.

– Onnellisuutta on se, että pystyy liikkumaan ja toimimaan itsenäisesti. Terveys on myös erittäin tärkeä asia, tuumaa Laila.

– Koen, että onnellinen vanhuus tarkoittaa sitä, että saa valmiin palvelun sekä hoidon eikä tarvitse pelätä, lisää Marja.

Onnellisuutta lisäävät läheiset ihmiset ympärillä. Ikääntyessä lähipiirin merkitys korostuu, sillä sosiaaliset suhteet- ja kontaktit tuppaavat vähenemään iän myötä.

– Onnellisuus koostuu siitä, että saa olla ja elää oman puolison kanssa sekä jatkaa yhteistä elämää eteenpäin, Marja hymyilee.

Lailan, Mirjan ja Marjan mukaan elämään tulisi suhtautua myönteisesti ja yrittää sopeutua muuttuviin tilanteisiin. 

– Oma onnellisuus on hyvin pitkälle asennekysymys, naiset tuumaavat yhdestä suusta.

Unelmia elämästä

Iän karttuessa näkemys elämästä ja unelmista muuttavat muotoaan. Elämä on tässä ja nyt, jolloin elämää tulee naisten mukaan elettyä päivä kerrallaan.

– Kyllä ne unelmat vähenevät tässä matkan varrella. Täytyy mennä sitä kohti, mikä tuntuu itsestä hyvältä, Marja kertoo.

– Minä en sillä tavalla usko unelmiin. Olen sitä mieltä, että pitää tehdä eikä unelmoida! Toivon aina tervettä huomista, se riittää, Laila sanoo.

– Koen, että unelmat ovat tällä iällä suurimmaksi osaksi mennyttä aikaa, mutta toki unelmia saa olla vanhemmallakin iällä. Minä toivon, että muisti pysyisi edes jollain tasolla, sillä se lisää onnellisuuttani, tuumaa Mirja.

Turvallinen ja rauhallinen vanhuus on Lailan, Mirjan ja Marjan mieleen. Naiset korostavat vanhuuden hyväksyntää ja siihen paneutumista. Hyväksyntä lisää tietoutta ja sopeutuminen asioihin helpottuu.

Tärkeintä on valinnan vapaus

Naisten mukaan tärkeää onnellisessa vanhuudessa on turvallisuus, terveys ja se, että saa itse vaikuttaa omaan elämäänsä ja päättää valinnoistaan. 

– Ikääntyessä on tärkeää, että saa itse valita kotinsa. Me muutimme tänne Saga Salpalinnaan omasta halusta. Se, että saa itse päättää asioistaan on erittäin tärkeää, täällä on hyvä olla, naiset sanovat hymyillen.

Rupatteluhetken päätteeksi Laila, Marja ja Mirja suuntaavat yhdessä kahvittelemaan. Eläminen päivä kerrallaan turvallisessa ympäristössä sopii heille ja on osa onnellista vanhuutta.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä