Etusivu > Ajankohtaista > Opitaan historiasta

16.5.2022

Opitaan historiasta

Jouko Syväjärvi on asunut Saga Tammilinnassa pari vuotta. Kyselimme Saga Tammilinnan asukastoimikunnan vetäjänä toimivalta Joukolta, mitä hänen elämäänsä kuuluu.

Jouko Syvajarvi Kasvattaa Tomaatteja Omalla Parvekkeella Saga Tammilinnassa
Joukon uusin harrastus on tomaattien kasvattaminen. Lasitetulla parvekkeella taimet ovat jo hyvässä kasvuvauhdissa. Saga Tammilinnan kaikkiin asuntoihin asennettiin taannoin ilmalämpöpumput – nyt saa paahteinen kesä tulla.

Kuka olet ja mistä tulet?

Synnyin 77 vuotta sitten Isojoella. Oppikoulun kävin Kristiinankaupungissa ja opiskelemaan tulin Helsinkiin maa- ja metsätaloustieteelliseen. Valmistuin agronomiksi ja myöhemmin lisensiaatiksi. Työura kulki tietokonealalta kotieläinjalostusyhdistyksen pariin, jossa toimin toiminnanjohtajana parikymmentä vuotta. Eläkkeelle siirryin 2004.

Kuinka päädyit Saga Tammilinnaan?

Leskeksi jäin viisi vuotta sitten. Kyllästyin rivitalon kunnostustöihin ja päätin tyttärieni kannustuksella muuttaa palveluiden ääreen terveyden alkaessa hieman reistailla. Tyttäret perheineen asuvat lähistöllä, joten Saga Tammilinna oli sijaintinsa puolesta luonteva valinta. Auto talon tallissa pitää reviirini yhä laajana.

Miltä elämä Saga Tammilinnassa on tuntunut?

Elämä Saga Tammilinnassa on sujunut leppoisasti. Asukastoimikunnan vetäjänä olen päässyt mukaan monenmoiseen mukavaan harrastustoiminnan suunnitteluun ja viihtyvyyden kehittämiseen.

Mitä harrastat ja mistä viikko-ohjelman aktiviteeteista pidät erityisesti?

Talossa voi harrastaa monenlaista. Pidän erityisesti kulttuuripainotteisesta ohjelmasta. Laulamme usein ja saamme viikoittain taloon ulkopuolisia esiintyjiä. Pari viikkoa sitten meillä oli lauluilta, jossa Pohjan Pohjat laulattivat asukkaidemme valitsemia suosikkikappaleita. Meillä on usein karaokeiltoja ja käymme teatteriesityksissä.

Kerroit että, historia kiinnostaa – mitä toimintaa tähän liittyy?

Tutun porukan kanssa olen lähdössä kolmen päivän retkelle Suomussalmelle talvisodan aikaisiin maisemiin Raatteen tielle ja tutustumaan Kuhmoon talvisotamuseoon sekä Ilomantsiin talvisodan taistelupaikoihin.

Sukututkimus on imaissut minut mukaansa ja sen tiimoilta olen päätynyt paikallisen yhdistyksen hallitukseen. Olemme tehneet vuosittain tapahtuman, jossa vierailee 3 000 sukututkimuksen harrastajaa. Sukututkimus on koukuttava harrastus: netti ja digitalisoidut aineistot mahdollistavat matkat kotoa satojen vuosien taakse, kunhan vain oppii lukemaan vanhoja kirjoituksia ruotsiksi. Isoisäni on 1800-luvun lopulla nähnyt jopa Venäjän keisarin ja keisarinnan. Tätini matka on kulkenut Pohjanmaalta Amerikan mantereen kautta Venäjälle ja takaisin. Jos pitäisi sanoa jokin motto, olisi se ”tunne historiasi ja opi siitä”. Historian tuntemus on erityisen kiinnostavaa juuri nyt Ukrainan sodan alla.

Miten ylläpidät hyvää kuntoasi?

Aloitan aamun talon fysioterapeutin minulle tekemällä 30 minuutin aamujumpalla. Siitä päivä käynnistyy pirteästi aamupuuron ja hesarin kera. Lisäksi teen joka päivä pitkän kävelylenkin. Olen oppinut, että tärkeintä on terveys – sitä kannattaa vaalia.

Mitä olet mieltä ravintolan ruuasta?

Saga Tammilinnassa ruoka on maittavaa ja terveellistä. Tosin viikonloppuisin saan kutsun tyttärieni patojen ääreen. Perhe tuo minulle paljon iloa.

Mitä odotat juuri nyt eniten?

Lapsen lapsen lakkiaisia pääsemme pian juhlimaan kahden lakitettavan serkuksen voimin. Luvassa on 90 hengen juhlat: on virkistävää tavata sukulaisia ja ystäviä läheltä ja kaukaa. Onnea kaikille uusille ylioppilaille ja heidän perheilleen!

 
Saga Tammilinna on 2019 valmistunut moderni palvelutalo Tikkurilan ytimessä. Saga Tammilinnassa on 129 vuokrakotia senioreille kooltaan 36 – 56 m2. Jouko Syväjärvi on kuvattu Saga Tammilinnan kirjastossa, joka on kaikkien asukkaiden yhteisessä käytössä. Tutustu Saga Tammilinnaan tästä.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä