Etusivu > Ajankohtaista > Osa 2: Mitä olet aina halunnut tietää palvelutalossa asumisesta – asiantuntijamme vastaa

5.1.2021

Osa 2: Mitä olet aina halunnut tietää palvelutalossa asumisesta – asiantuntijamme vastaa

Ranja Kontturi on toiminut talon johtajan tehtävissä eri Saga-palvelutaloissa jo yli kuuden vuoden ajan. Tällä hetkellä Ranja toimii Vantaan Saga Tammilinnan johtajana ja auttaa päivittäin asiakkaita ja heidän läheisiään palvelutalo asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Lue Ranjan vastaukset kysymyksiimme alta!

Kuinka pitkään palvelutalossa voi asua?

Saga-palvelutalot tarjoavat kodin loppuelämäksi. Palvelutalossa asuminen sopii monissa tapauksissa myös silloin, jos kunto on heikentynyt ja hoivan tarve on kasvanut, mutta asukas pärjää vielä osittain itsenäisesti. Ainoa haaste Saga-palvelutalossa asumiseen on pidemmälle edennyt muistisairaus, sillä taloissamme on avoimet ovet ja omat yksityiset asunnot. Asukkaidemme turvallisuus on meille tärkeintä ja tarvittaessa ohjeistamme asukasta ja hänen läheistään hoivakotiin siirtymisestä, mikäli asuminen palvelutalossa käy haasteelliseksi.

Palvelutaloon muuttaessa kannattaa olla kaukaa viisas ja muuttaa hyvissä ajoin. Muistisairaan asukkaan on aina vaikeampi asettua taloksi ja tottua talon elämänrytmiin.

Mitä jos rahat loppuvat?

Ennen palvelutaloon muuttamista on hyvä tehdä taloudellinen suunnitelma, jossa huomioidaan tämänhetkinen terveydentila ja palveluntarve sekä se, kuinka pian palveluntarve tulee mahdollisesti kasvamaan. Suosittelen asukkaaksi hakeutuvia kartoittamaan rahatilanne noin viisi vuotta eteenpäin.

Palvelutalossa asuvalla on oikeus käyttää yhteiskunnan tukia palveluihin ja asumiseen, mikäli on niihin oikeutettu. Mikäli tuista huolimatta rahat eivät riitä enää kyseiseen asumismuotoon, on mietittävä uusi asumisratkaisu.

Ovatko kaikki Saga-palvelutalot samanlaisia?

Kaikissa Saga-palvelutaloissa toimintaperiaate ja konsepti ovat samat. Jokainen talo on kuitenkin uniikki ja palvelutalot poikkeavat toisistaan esimerkiksi tiloiltaan ja ulkonäöltään. Olen pistänyt merkille, että tietyillä taloilla alueellinen sijainti merkitsee paljon. Esimerkiksi tänne Saga Tammilinnaan muuttaa suurin osa asukkaista nimenomaan Vantaan Tikkurilasta. Toki jokaisessa talossa on myös muualta tulleita asukkaita, osassa jopa ulkomailta. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita Saga-palvelutalon asukkaiksi.

Mitä haluaisit sanoa senioreille, jotka miettivät palvelutaloasumista ja haluaisivat tietää asiasta lisää?

Suosittelen aloittamaan senioreiden eri asumisvaihtoehtoihin tutustumisen ja kartoittamisen hyvissä ajoin. Kun tutustumisen aloittaa ajoissa tietää myöhemmin mihin haluaa muuttaa ja asiat on valmiiksi selvitetty. 

Asian kanssa ei kannata jäädä yksin vaan soittaa rohkeasti palvelutaloon, kysyä neuvoa ja tulla paikan päälle käymään. Ehdotan aina asiakkailleni tutustumista. Tilojen ja asuntojen esittelyn ohessa vastaamme mielellämme palvelutaloasumiseen liittyviin kysymyksiin ja autamme palvelutarpeen kartoittamisessa.

 

Tutustu muihin usein kysyttyihin kysymyksiimme täältä.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä