Etusivu > Ajankohtaista > Saga-palvelutalojen usein kysytyt kysymykset

11.3.2020

Saga-palvelutalojen usein kysytyt kysymykset

Listasimme TOP 4 usein kysyttyä kysymystä, joita asiakasneuvojamme, palvelutalojemme johtajat ja muu henkilökuntamme kohtaa päivittäin.

1. Mitä palvelutalossa asuminen maksaa?

Saga-palvelutalon asukkaan palveluasumisen hinta kooostuu asumiskulusta ja oman voinnin mukaan valitusta palvelupaketista. Asukkaan kanssa yhdessä arvioidaan tarvitun palvelun määrä ja näin muodotetaan hänelle henkilökohtainen palvelupakettikokonaisuus. Palvelupaketteja voi räätälöidä oman tarpeen mukaan erilaisilla lisäpalveluilla. Asumiskulut vaihtelevat taloittain. Asumiskuluun vaikuttavat esimerkiksi palvelutalon sijainti sekä asunnon neliömäärä. Osassa Saga-palvelutaloista asumiskuluun sisältyy esimerkiksi sähkö, vesi ja internet-yhteys; osassa taloista asumiskuluun lisätään kulutukseen perustuva tai kiinteä vesi- sekä sähkömaksu.

Esimerkki kuukausikulusta Seinäjoen Saga Lakeudenlinnassa:

Asunto: 1H + KT + terassi, 29m²
Asumiskulu: 811 €/kk (sis. vuokra, veden, sähkön, Internet-yhteyden)
Palvelupaketti: Kevytturva 555 €/kk
Palveluasumisen kuukausikulu yhteensä alkaen: 1 366 €

Kaikkien talojen hintatiedot ovat nähtävillä talokohtaisilla sivuilla, klikkaa tästä eteenpäin.

2. Voiko palvelutalossa asua vain vuokralla ilman palveluita?

Saga-palvelutaloissa kaikilla asukkailla on oman voinnin mukaan valittu palvelupaketti. Vähimmäisvaatimuksena kaikilla asukkailla on kyseisen Saga-palvelutalon kevyin palvelupaketti. Kevyemmät palvelupaketit kuten päivittäinen lounas ja säännöllinen siivous helpottavat ja keventävät asukkaan arkea. Turvaranneke ja hoitajien läsnäolo puolestaa tuovat turvaa, minkä lisäksi vapaa-ajanohjaajien toteuttama monipuolinen harrastus- ja kulttuuritoiminta tuo mielekästä tekemistä sekä sosiaalisia kontakteja asukkaiden arkeen.

Miksi? Palvelutalot on tarkoitettu ikäihmisille, jotka tarvitsevat ja haluavat jo jonkin verran palveluja arjen helpottamiseksi. Kaikille asukkaille halutaan tarjota vähintään peruspalvelut, joiden avulla asukkaista pidetään huolta. Ikäihmisille, jotka eivät halua laisinkaan palveluja, on vaihtoehtona senioritaloja, joissa voi asua kokonaan ilman palveluja. Saga-palvelutaloilla ei ole tarjolla pelkkää vuokra-asumista. Oman alueen seniorineuvonnasta saa lisätietoja laajemmin ikäihmisille tarjottavista asumisratkaisuista.

3. Onko kriteerejä tai ikärajaa?

Saga-palvelutaloihin muuton kriteerinä on palveluasumisen tarve. Ikärajaa ei siis ole, vaan keskeistä on ikäihmisen itsensä tai ikäihmisen läheisen havaitsema tarve. Myös lääkäri voi tehdä suosituksen palvelutaloon muutosta.

Palveluasumisen tarve voi olla:
1. Sosiaalinen tarve esim. yksinäisyys, tarve seuralle ja sosiaalisille kontakreille
2. Terveydellinen tarve esim. terveydentila ja vointi vaatii palveluasumista
3. Turvallisuuden tarve esim. pelko asua yksin ja saada apua nopeasti

Saga palvelutaloissa ei ole tulo- ja varallisuusrajoja kahta poikkeusta lukuun ottamatta: Saga Helapuisto (Helsinki) ja Saga Kaskenniitty (Turku) ovat ARA-kohteita, joissa noudatetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen asettamia tulo- ja varallisuusrajoja.

4. Kuinka kauan Saga-palvelutalossa voi asua?

Saga-palvelutalot tarjoavat kodin loppuelämäksi.

Palvelutalossa asuminen sopii monissa tapauksissa myös silloin, jos kunto heikentyy ja hoivan tarve kasvaa, mutta asukas pärjää vielä osittain itsenäisesti. Kattavammat palvelupakettimme tarjoavat enemmän hoivaa ja huolenpitoa, ne ovat hyvä valinta, kun palveluita tarvitaan jo enemmän. 

Mikäli palveluntarve kasvaa hyvin suureksi esimerkiksi muistisairauden myötä, voi hoivakotiin siirtyminen olla asukkaan turvallisuutta ajatellen parempi vaihtoehto. Hoivakodit ovat tarkoitettu asukkaille, jotka tarvitsevat hoitajien välitöntä läheisyyttä ympäri vuorokauden. Kunkin asukkaan kohdalla päätös hoivakotiin siirtymisestä tehdään aina asukkaan, hänen läheistensä ja talon johtajan kanssa yhteistuumin, kaikkia osapuolia kuunnellen.

Lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiämme täältä.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä