Etusivu > Ajankohtaista > Seniorin kodin turvallisuus – mitä tulisi huomioida?

5.1.2022

Seniorin kodin turvallisuus – mitä tulisi huomioida?

Kodin olisi hyvä vastata ikäihmisen tarpeita. Hissittömän kerrostalon seitsemänteen kerrokseen kiipeäminen kauppakassien kanssa voi olla haastavaa. Myös korkeat kynnykset saattavat muodostua turvallisuusriskiksi. Mitä kaikkea olisi hyvä huomioida?

Vähennä tavaraa

Tärkeintä olisi pitää nykyisen kodin kulkuväylät mahdollisimman avarina ja esteettöminä. Tavaraa kannattaa karsia, jotta liikkuminen asunnossa helpottuu. On hyvä muistaa, että tarvetta saattaa tulla myös rollaattorille, jolloin asunnon esteettömyys on ensiarvoisen tärkeää. 

Apu- ja tukikaiteiden asennus

Joihinkin tiloihin voi olla hyvä asennuttaa apu- ja tukikaiteita arjen helpottamiseksi. WC- ja kylpyhuonetiloihin on saatavilla käteviä tukikaiteita, jotka auttavat asiointia. Suihkutiloihin on saatavilla myös istuin, jolloin suihkussa pääsee istahtamaan kun seisominen käy tukalaksi.

Seniorin kodin esteettömyys Saga-palvelutaloissa
Esteetön koti tukee seniorin itsenäistä asumista.

 

Lattiamateriaalit

Kiinnitä huomiota asunnon lattiavalintoihin. Laminaatti on kovin liukas materiaalina. Hyödyllisempiä ovat esimerkiksi muovimatto tai vinyylilattia. Liikkuminen sisäkengillä estää myös liukastumista. Talvella on liukasta myös ulkona, jolloin pihalla liikkuessa on syytä muistaa nastakengät. 

Jätä vaivalloiset kotityöt

Kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin. Kun tuntuu siltä, että seitsemännen kerroksen asunnon ikkunoiden pesu on hurjaa hommaa on syytä pyytää apua. Omien läheisten lisäksi eri yritykset tarjoavat palvelujaan eri tarpeisiin.

Laitteet

Jokaisen kodin sähkölaitteet on hyvä tarkistaa aika ajoin. Seniorin kodissa esimerkiksi turvaliesi on hieno keksintö, jotta vältytään tulipaloriskiltä. Turvapuhelimen hankinta on järkevää, sillä puhelimesta saa avun jos kotona sattuu jotakin yllättävää ja apua kaivataan pikaisesti.

Muutto turvallisempaan asumismuotoon

Mikäli omassa kodissa riittää työnsarkaa on parempi muuttaa turvallisempaan asumismuotoon. Senioreille on tarjolla pelkkiä vuokrakoteja, joissa pääset asumaan esteettömästi ja turvallisemmin. Palvelutaloissa saat puolestaan asua omassa yksityisessä kodissasi, mutta palvelut löytyvät saman talon sisältä. 

 

Lue täältä vinkkimme ikäihmisten palvelujen kartoittamiseen.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä