Etusivu > Ajankohtaista > Terveyttä seniorivuosiin – laadukkaasta ravinnosta elinvoimaa

12.8.2022

Terveyttä seniorivuosiin – laadukkaasta ravinnosta elinvoimaa

Iän karttuessa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota ravintoon ja sen laatuun. Kysyimme asiantuntijan vinkkejä aiheeseen liittyen. Saga-palvelutalon ravintolapäällikkö Tiina Karlsson jakoi asiantuntemustaan ikäihmisten ravinnosta.

Ravitsemukselliset tarpeet ja huomiot

Ikäihmisen ravitsemuksen suhteen on huomioitava fysiologiset, psykologiset, terveydelliset sekä sosiaaliset tekijät. Tieteen kautta saamme jatkuvasti uutta tietoa ravinnon merkityksestä jaksamiseen, kuntoutumiseen, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja mielenterveyteen liittyen. Tiina Karlssonin mukaan tätä tietoa on hyvä jalostaa jatkuvasti niin sanotusti ”syötävään” muotoon.

THL suosittaa yli 75-vuotiaille D-vitamiinin lisäystä 20 mg ympäri vuoden. Vaihtoehtoisesti tulisi syödä D-vitaminoituja maitotuotteita, D-vitamiinilisättyä margariinia sekä nauttia kaksi kertaa viikossa kalaa. Jos ruoka ei tunnu maistuvan, eikä sitä syö riittävästi, täytyy riittävä ravintoaineiden saanti turvata täydennysravintovalmisteilla. Proteiini on erittäin tärkeässä osassa. Proteiinia tulee saada sellaisesta lähteestä, jossa vähässä määrässä on mahdollisimman paljon proteiinia.

”Haaste tasapainoiseen ravintoon liittyy ikäihmisen pienempään annoskokoon. Ikäihminen ei vain jaksa syödä kovin suuria annoksia. Tällöin vähällä ravinnolla täytyy saada enemmän ravintoaineita”, Karlsson lisää.

Erityistarpeet huomioon

Senioreilla voi olla lääkkeitä, jotka soveltuvat huonosti yhteen tiettyjen ruoka-aineiden kanssa. Erikoisruokavaliot tulevat usein ikääntyessä yleisimmiksi. Lisäksi ruoan koostumus on hyvä ottaa huomioon, sillä jotkin ruokalajit ovat vaikeita syödä.

”Monella ikäihmisellä on verenohennuslääkkeitä, jolloin kaikki ruoka-aineet eivät ruokavaliossa ole mahdollisia. Gluteenin ja laktoosin sietokyvyn aleneminen asettaa myös rajoitteita. Verenpaineen ja diabeteksen suhteen on muistettava suolattomat ja sokerittomat vaihtoehdot”, Tiina kertoo.

Yhteiset ruokahetket piristävät mieltä

Hyväkään ruoka ei välttämättä maistu yksin niin maukkaalta kuin mukavassa seurassa. Monille ikäihmisille ruokailu on yksi päivän kohokohdista. Maistuvasta ruoasta on mukava jutustella kanssaruokailijoiden kanssa, samalla päivän kuulumisia vaihtaen.

”Yhden henkilön taloudessa ei välttämättä malteta valmistaa isoa annosta ruokaa vaan turvaudutaan helpommin valmisruokiin. Tällöin ruoka ei ole niin monipuolista ja jää usein ravinneköyhäksi. On tärkeää saada ruokailu- ja juttuseuraa hyvän ja ravintorikkaan ruoan lisäksi”, Karlsson tiivistää.
 

Tiesithän, että Saga-palvelutalojen ravintolat tarjoavat joka päivä runsaan buffetaamiaisen ja -lounaan ravintoloissamme. Ravintoloihin ovat tervetulleita asukkaidemme lisäksi myös kaikki ulkopuoliset asiakkaat. Tutustu  ravintolapalveluihimme tästä.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä