Etusivu > Ajankohtaista > Terveyttä sydämellesi

20.4.2021

Terveyttä sydämellesi

Sydänviikolla juhlistetaan ruokaa ja sen tuomaa iloa, unohtamatta sydänterveyttä. Asiantuntijamme jakoi ajatuksia ja vinkkejä sydänterveydestä. Lue lisää alta!

Iloa sydämelle liikunnasta

Mitä luulet? Juoksetko nopeammin jos pohjelihaksesi saa kokea iloa ja riemua? Sekä pohjelihas että sydänlihas arvostavat riittävää liikuntaa, proteiinia, kalsiumia, magnesiumia sekä D-, E- ja B-vitamiineja. Mikäli haluat edistää sydänterveyttäsi liikunnalla, valitse sellainen liikuntasuorite, joka tuottaa sinulle iloa. Mikäli laji on pakkopullaa voi liikkuminen mennä stressin puolelle, josta sydän ei pidä. Sydänlihas arvostaa iloa ja riemua, jota voit sille tarjota mielekkäillä valinnoilla.

Laula, naura ja nauti yhdessäolosta sydämesi tähden

Ihmissuhteet edistävät ihmisen sydänterveyttä. Etenkin näin korona-aikana on tärkeää pitää yllä ihmissuhteita ja hakeutua sinne, missä voi turvallisesti kohdata ihmisiä tai muistaa omaa läheistä perinteisellä puhelinsoitolla. On tieteellisesti todettu, että nauraminen kuormittaa elimistöä liikuntasuoritukseen verrattavalla tavalla. Nauraminen kohentaa elimistön vastustuskykyä ja laskee stressihormonitasoja. Myös laulaminen tuo iloa ja yhdessä laulaminen saa jopa sydämen sykkeen paranemaan. Saga-palvelutalotaloissa nautitaan yhdessäolosta, nauruhetkistä ja lauletaan yhteislauluja. Mukavat yhdessäolon hetket tekevät ihmeitä niin keholle kuin mielellekin.

Ravinnon merkitys sydämelle

Oikealla ravinnolla on suuri merkitys sydämen kestokyvylle. Lisäämällä omaan ruokavalioon kasviksia (erityisesti juureksia), palkokasveja, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, kalaa ja muita mereneläviä autat sydäntäsi selviämään urakastaan. Kevennä sydämesi taakkaa vaihtamalla vaaleat viljavalmisteet täysjyvävalmisteisiin, voi kasvisöljypohjaisiin tuotteisiin sekä rasvaiset maitovalmisteet vähärasvaisiin tai rasvattomiin vaihtoehtoihin. Sydän suosii lihatuotteiden etenkin punaisen lihan vähentämistä. Myös suolaa ja alkoholia on syytä vähentää sydänterveyden takaamiseksi.

Saga Munkkiniemen ravintolapäällikkö Tiina Karlsson kertoi asiantuntijana vastaukset sydänterveyden edistämisestä.

Millainen ravinto auttaa ikäihmistä voimaan ja jaksamaan paremmin? Lue lisää aiheesta täältä

Saga Munkkiniemen ravintolapäällikkö

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä