Etusivu > Ajankohtaista > Tuet ja vähennykset palvelutalossa

11.3.2020

Tuet ja vähennykset palvelutalossa

Mistä olisi hyvä aloittaa läheisen ikäihmisen palveluasumisen tukien ja vähennysten selvittäminen? Kokosimme vinkit, jotka helpottavat tukien ja vähennysten kartoittamista.

Kelan eläkkeensaajan asumistuki

Kela myöntää eläkkeensaajan asumistukea asumiskustannusten tukemiseen. Ikäihminen saattaa olla oikeutettu asumistukeen, mikäli hän on pienituloinen ja saa esimerkiksi vanhuuseläkettä, työuraeläkettä tai työkyvyttömyyyseläkettä. Eläkkeensaajan asumistuen määrä perustuu muun muassa tukea hakevan tuloihin, omaisuuteen sekä asumismenoihin. Pariskuntien kohdalla myös puolison tulot ja omaisuus vaikuttavat tuen saamiseen.

Kelan eläkettä saavan hoitotuki

Läheinen ikäihminen saattaa olla oikeutettu Kelan eläkettä saavan hoitotukeen, mikäli hän on kokopäiväisesti eläkkeellä, hänellä on pitkäaikainen sairaus ja tarvitsee apua itsestään huolehtimiseen. Kela myöntää eläkkeensaajan hoitotuen aina tapauskohtaisesti. Ikäihmisen tulot tai omaisuus eivät vaikuta hoitotukeen.

Palveluseteli

Saatat saada läheisellesi palvelusetelin, mikäli ikäihmisellä on sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvä palveluntarve, johon voi hakea kaupungilta, kunnalta tai kuntayhtymältä apua.

Palvelusetelin saaminen edellyttää, että kaupungin tai kunnan palveluneuvoja on käynyt asiakkaan luona tekemässä palvelutarpeen arvioinnin ja hän on saanut myönteisen palvelusetelipäätöksen. Palvelusetelin arvo voi olla tasasuuruinen tai se voi olla riippuvainen ikäihmisen tuloista. Palvelusetelin kriteerit sekä sen kattamat palvelut ja arvo vaihtelevat kaupungeittain, kunnittain ja kuntayhtymittäin. Lisätietoja palvelusetelistä antaa oman kaupunkisi tai kuntasi seniorineuvonta.

Kotitalousvähennys

Palvelutalossa asuessa voi tehdä kotitalousvähennyksen kotiin tuotettavista palveluista. Kotitalousvähennyskelpoisia palveluita ovat esimerkiksi siivous- ja hoivapalvelut, jotka tehdään asiakkaan kotona. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen ja vähennyksen voi saada molemmat puolisot sekä lisäksi ikääntyvän lapset, mikäli läheiset maksavat vanhempien palveluasumisen kuluja. Kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää silloin, kun samaan työsuoritteeseen on saatu kaupungilta palveluseteli tai maksusitoumus.

Lisätietoja eläkkeensaajan asumistuesta ja hoitotuesta saa Kelan asiakaspalvelusta. Mikäli olet kartoittamassa palveluseteliä läheisellesi, suosittelemme olemaan yhteydessä oman kaupunkisi tai kuntasi seniorineuvontaan.

69% ikäihmisistä ei osaa sanoa, mitä tukia voi saada senioritalossa, palvelutalossa tai hoivakodissa asumiseen*. Kysy lisää, kuinka tukia ja vähennyksiä voi hyödyntää Saga-palvelutaloissa. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään mieltä askarruttavissa kysymyksissä puhelimitse maksuttomasta numerosta 0800-06116 arkisin klo 9-17 tai sähköpostitse osoitteessa myynti.saga@sagacare.fi 

*Lähde: Taloustutkimus Oy. Palveluasumisen tunnettuus loka-marraskuu 2019. 8.10.2019. Toimeksiantaja: Saga Care Finland Oy. n=251. Tiedonkeruu toteutettiin valtakunnallisesti puhelinhaastatteluina.

 

 

 

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä