Etusivu > Ajankohtaista > Työhyvinvointiin on panostettava ennakoivasti

4.6.2021

Työhyvinvointiin on panostettava ennakoivasti

Lahden Saga Salpalinnassa lähihoitajana työskentelevä Kaija-Riitta Grönholm avasi mietteitään työhyvinvoinnista. Lähihoitaja työn lisäksi Kaija-Riitta on ahkera kirjoittaja ja työhyvinvoinnin puolesta puhuja.

Kaija-Riitta Grönholmilla on takanaan noin 25 vuoden työkokemus terveysalalta. Ennen Saga Salpalinnassa työskentelemistä hän oli käynnistämässä Esperin hoivakoti Brahen toimintaa. Saga Salpalinnassa Kaija-Riitta vastaa lähihoitajien tehtävien lisäksi myös talon kodin kuulumisten kirjoittamisesta verkkosivuille.

– Päivittelen kodin kuulumisia ahkerasti. Tykkään kirjoitella paljon erilaisia tekstejä. Henkilöstön hyvinvointiasiat ovat lähellä sydäntäni ja niistä on tärkeä puhua, kertoo Kaija-Riitta.

Kaija-Riitta on toiminut eri tehtävissä ja työssä tärkeimmiksi asioiksi ovat nousseet työssä jaksaminen, henkilöstön hyvinvointi ja yhdessä tekeminen sekä vastuunkantaminen. Kaija-Riitta nosti työhyvinvointiasiat esille hetki sitten kirjoittamassaan tekstissä.

”Koskaan ei tarvitse sanoa pahasti”

Parasta hoitoa joidenkin sairauksien kohdalla on ennaltaehkäisy ja sen jälkeinen suunnitelma. Tällä tavalla voi ajatella myös työhyvinvoinnista ja sen ylläpitämisestä. Stressaantuneena ja kiireisenäkin olisi hyvä muistaa toimia toisia kunnioittavasti.

-Ihminen on siitä ihmeellinen otus, ettei se unohda vaikka haluaisi. Huolimattomasti parahdettu kommentti kollegalle voi muuttua piikiksi kuulijan korvakäytävään ja väijyä siellä tiedostamattakin, tuumaa Kaija-Riitta päättäväisenä.

Vinkit parempaan ja ystävällisempään kommunikointiin ovat Kaija-Riitta Grönholmin mukaan helpot.

-Lainaan hyvän ystäväni viisautta. Hän sanoo, että koskaan ei tarvitsisi sanoa pahasti. Seuraavalla kerralla, ennen kuin lausumme parahduksemme, on hyvä muistaa tämä kullanarvoinen lausahdus, sanoo Kaija-Riitta.

Työhyvinvointia on ylläpidettävä jatkuvasti

Työhyvinvointi ei ylläpidä itse itseään. Tärkeää on olla askeleen edellä ja tehdä asioita ennakoivasti.

-Yhteishengen ylläpitona toimii hyvin avun pyyteetön tarjoaminen, välittämisen näyttäminen, tervehtiminen ja hymyileminen. Asiat eivät ole vaikeita. Pienin askelin saamme nämä osaksi oman työyhteisön toimintakulttuuria, kertoo Kaija-Riitta iloisesti.

Saga Salpalinnassa talon toiminta on alkuaskelissa, mutta askeleet ovat Kaija-Riitan mukaan varmat ja vakaat.

-Me teemme töitä yhdessä ja opimme tuntemaan toisemme koko ajan paremmin. Olemme mielestäni matkalla parhaaksi työyhteisöksi. Mikään ei kuitenkaan tapahdu ilmaiseksi, vaan vaatii jokaisen sitoutumista ja ymmärrystä yhteisestä hyvästä. Haluamme olla se työpaikka, jossa kaikilla on hyvä olla, päättää Kaija-Riitta hymyillen.

Lähteenä on käytetty Kaija-Riitta Grönholmin haastattelua sekä hänen kirjoittamaansa Pidä hyvänäsi -tekstiä.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä