Etusivu > Ajankohtaista > Valokeilassa Eevi Kaasinen – liikuttaja ja lausuja

26.7.2022

Valokeilassa Eevi Kaasinen – liikuttaja ja lausuja

Saimme kunnian haastatella Eevi Kaasista Eino Leinon, runon ja suven päivänä – lausujaa ja liikuntaneuvosta, joka on kirjoittanut opuksen ”Liikkeen harmonia – naisvoimistelua runon siivin” (Into 2012). Asukkaamme Eevi on kirjoittanut myös viisi runokirjaa.

Eevi on ilahduttanut Saga Helapuiston asukkaita kirjoittamillaan runoilla sekä runojen tulkitsijana, kuten Eino Leinon Moment Musicalilla ja Elegialla. Lausujan uransa Eevi aloitti viisivuotiaana urheiluseura Toukolan Teräksen juhlista.

Tuuterin kansallispukuun juhlapäivänä sonnustautunut Eevi kertoi hankkineensa puvun 1950-luvulla. Kirvesmiehen tyttären varsi on yhä sorja ja liike linjakas, vaikka hän nyt 92-vuotiaana nojaa rollaattoriin. Kun Eevi selätti liikuntakykyä rajoittaneen vakavan sairauden, jatkui aamujumppa. Eevi kertoo kotonaan helposti saavansa 50 askelta suuntaansa. Liikettä ei tarvitse lopettaa, vaikka ikää tai kremppaa tulee.

Naisvoimistelun voimahahmo

Eevi on ollut naisvoimistelun voimahahmo TUL:issa. Liikunnan opettajana toiminut Eevi sai liikuntaneuvoksen arvonimen vuonna 1999 ja Pro Urheilu -mitalin 2005.

Eevin johdolla suomalainen rytminen voimistelu sai nostetta. Eevi valmensi Riitta Immosen (Ahlsten) rytmisen voimistelun Suomen mestariksi vuosina 1979-81. Hän loi koreografioita suuriin voimistelutapahtumiin, liikutti ryhmät äideistä tyttäriin ja isistä poikiin. Hilma Jalkanen toimi Eevin oman liikkeen oppiäitinä. Rytmisen joukkueensa kanssa, johon myös Tuuli Matinsalo kuului, he voittivat SM-hopeaa 1991 ja SM-kultaa 1992. Siihen oli 62-vuotiaan hyvä päättää aktiiviuransa valmentajana sekä koreografina, ja siirtyä kirjallisuuden pariin.
    
Eevi kertoo pitävänsä omaa vireyttään yllä liikkeellä, lukemalla ja seuraamalla aktiivisesti aikaansa. Uteliaisuus pitää mielen virkeänä. 

Jokaista aamua on ihmeteltävä, jokaisesta päivästä kiitettävä. Ja sitten, kun jalat eivät juokse, kutsutaan muistot luokse. Iloitaan menneistä onnen hetkistä, nuoruuden hurjista retkistä.

– Muisteltavaa riittää. Olen saanut matkata monessa maailman kolkassa valmennettavieni kanssa, Eevi kertoo hymyillen.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä