Etusivu > Ajankohtaista > Vinkit läheiselle, joka kartoittaa asumisvaihtoehtoja ikäihmiselle

12.11.2019

Vinkit läheiselle, joka kartoittaa asumisvaihtoehtoja ikäihmiselle

Mistä olisi hyvä aloittaa, jos huomaa, että läheinen ikäihminen ei enää halua asua yksin tai ei pärjää kotona? Kokosimme vinkit läheiselle, joka kartoittaa asumisvaihtoehtoja ikäihmiselle.

1. Kartoita läheisesi terveydentila ja palveluntarve. Huolehdi, että sinulla on riittävät tiedot – kerää kasaan viimeisimmät lääkärin lausunnot yhdessä läheisesi kanssa tai vaihtoehtoisesti voit varata ajan terveystarkastukseen.

2. Pyydä tarvittaessa kunnan tarjoama palvelutarpeen arviointi. Arvioinnin voi pyytää yli 75-vuotias henkilö itse, omainen tai esimerkiksi lääkäri. Palvelutarpeen arviointi pyydetään kunnasta riippuen joko seniorineuvonnasta tai yksittäiseltä sosiaalityöntekijältä. Kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä tutustuu henkilön terveystietoihin ja tekee palvelutarpeen arvioinnin henkilön kotona. Arviointi voidaan tehdä myös jo palvelutalossa asuvalle.

3. Rajaa vaihtoehtoja ja suunnittele huolellisesti millaista paikkaa haet. Huomioi, että julkisella puolella on tarkat kriteerit siitä, miten paljon toimintakyvyn on täytynyt laskea, että henkilö pääsee hoitoon. Monissa kaupungeissa ja kunnissa on mahdollista hyödyntää yksityisellä puolella palveluseteliä, jolla pystyy kattamaan osan yksityisten palveluiden kustannuksista. Palvelusetelin myöntämisestä päättää aina kaupunki tai kunta.

4. Tee taloudellinen suunnitelma. Muista huomioida tämän hetkisen tilanteen lisäksi tulevaisuus ja pyri ennakoimaan muuttuvat tilanteet. Kuinka paljon läheisesi tarvitsee apua nyt? Kuinka pian avuntarve alkaa mahdollisesti lisääntymään? Onko läheiselläsi etenevä sairaus, jos niin millainen?

5. Hyödynnä avoimet ovet ja esittelypäivät, jolloin pääset tutustumaan vaihtoehtoihin paikan päällä ja kysymään henkilökunnalta mieltä askarruttavia kysymyksiä. Käy mahdollisuuksien mukaan myös esimerkiksi lounaalla palvelutalon ravintolassa yhdessä läheisesi kanssa.

6. Muistuta itseäsi, että teet tärkeää työtä auttaessasi läheistäsi. Moni ikääntynyt kokee, että vaihtoehtojen kartoittaminen itse on työlästä. Omasta kodista lähteminen voi tuntua alkuun hyvin vaikealta.

Vinkit koottu Saga-palvelutalojen johtajilta, lääkäriltä ja asukkailta.

Saga-palvelutaloissa järjestetään joka keskiviikko klo 13 esittelykierros, jonka aikana autamme mielellämme mieltä askarruttavissa kysymyksissä.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä