Etusivu > Ajankohtaista > Virkeyttä ja helpompaa arkea fysioterapian avulla

13.9.2022

Virkeyttä ja helpompaa arkea fysioterapian avulla

Lahden keskustassa sijaitsevassa Saga Salpalinnassa fysioterapeutti Ida Räihä ohjaa säännöllisesti jumppia palvelutalon asukkaille. Viime aikoina hän on organisoinut viikoittain tasapainorata-harjoittelua Saga Salpalinnan asukkaille. Yksilöllisiä fysioterapiaohjauksia Ida tekee myös ulkopuolisille asiakkaille. Saimme Idalta vinkkejä senioreiden liikuntakyvyn säilyttämiseen.

Miksi fysioterapiapalvelut ovat tärkeitä ikäihmisille?

Fysioterapian avulla voidaan ylläpitää toimintakykyä sekä edesauttaa liikkumiskykyä, mikä helpottaa arjessa pärjäämistä itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Fysioterapeutit ohjaavat ikäihmisiä harjoittelemaan järkevästi, turvallisesti ja tehokkaasti. Fysioterapiassa autetaan esimerkiksi erilaisissa lihaksiin ja niveliin liittyvissä kiputiloissa sekä opastetaan apuvälineiden käytössä. Fysioterapeutti voi suunnitella asiakkaan kanssa yhdessä mielekkään sekä asiakkaan tarpeisiin ja tavoitteisiin sopivan harjoitteluohjelman. Ohjelmaa suunniteltaessa on tärkeää huomioida kunkin asiakkaan lähtötilanne sekä taustalla vaikuttavat seikat, kuten perussairaudet.

Millaisia harjoitteita jokaisen ikäihmisen kannattaisi tehdä?

Ikääntyneiden on tärkeää harjoittaa tasapainoa ja lihasvoimaa sekä huolehtia nivelten liikkuvuuden ylläpidosta. Näitä harjoittamalla voi ehkäistä kaatumisia. Oleellista on harjoittelun säännöllisyys ja monipuolisuus. Kotona voi harjoitella tehokkaasti ilman erityisiä välineitä. Hyviä liikkeitä ovat kyykyt, varpaille nousut, punnerrukset seinää vasten ja porraskävelyt. Käsipainoilla ja vastuskuminauhalla voi kehittää lihasvoimaa jo muutamalla tehokkaalla liikkeellä kotioloissakin. Tasapainoharjoitteluksi käyvät kantapäillä ja varpailla askellus, yhdellä jalalla seisonta ja viivalla jalat peräkkäin kävely.

Millaiset liikuntamuodot sopivat ikääntyneelle?

Hyviä lajeja ovat kuntosaliharjoittelu, uinti, vesijuoksu ja -jumppa, sauvakävely, kuntopyöräily, hiihto ja tanssi. Mahdollisuuksia on paljon. Koti- ja pihatyöt sekä luonnossa liikkuminen ovat myös mitä parhainta liikuntaa. Liikkua voi niin yksin kuin ystävän tai mukavan porukan kanssa – mikä itselle tuntuu sopivalta.

Millaisia aktiviteetteja ja kuntouttavaa toimintaa palvelutalossa ohjataan ja miksi?

Saga Salpalinnassa järjestetään säännöllisesti fysioterapeutin ohjaamaa vesijumppaa. Veden vastus mahdollistaa tehokkaan lihasvoimaharjoittelun apuvälineitä hyödyntäen sekä haastaa tasapainoa. Vedessä liikkuminen on monipuolista ja se sopiikin erityisesti henkilöille, joilla on nivelvaivoja. Vesijumpan lisäksi Saga Salpalinnassa voi osallistua esimerkiksi tuolijumppaan, jota talon muu henkilökunta ohjaa. Ryhmässä liikkuminen yhdessä muiden asukkaiden kanssa on mukavaa!

Kaikki ovat tervetulleita fysioterapiaan

Kaikkien Saga-palvelutalojen fysioterapeuteille voivat myös ulkopuoliset asiakkaat varata aikoja.

Löydät kunkin talon fysioterapiaesitteen talon ”Palvelupaketit ja hinnastot” -otsikon alta. Maksuvälineenä voit käyttää myös Sagan lahjakorttia.

Saga Salpalinnan fysioterapeutin Ida Räihän tavoitat numerosta 050 520 2315, ida.raiha@sagacare.fi. Idalle voit jättää yhteydenottopyynnön myös Saga Salpalinnan vastaanottoon puh. 050 410 0187.

Tervetuloa tutustumaan Saga-palvelutalojen tarjontaan! 

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä