Etusivu > Kuulumiset > Harrastus- ja kulttuuritoiminta Saga Käpylinnassa osa 2: Muistiryhmät

6.8.2019

Harrastus- ja kulttuuritoiminta Saga Käpylinnassa osa 2: Muistiryhmät

Harrastus- ja kulttuuritoiminta sisältyy kaikkien Saga-palvelutalon asukkaiden palvelupaketteihin. Saga Käpylinnan viikko-ohjelman suunnittelee ja toteuttaa vapaa-ajanohjaaja Piitu Relander, minkä lisäksi osan asukkaiden viikoittaisista ohjelmista pitää Saga Käpylinnan fysioterapeutti. Viikko-ohjelmassa on valtavasti erilaisia aktiviteetteja ja viikoittain kokoontuvia ryhmiä. Tällä kertaa haastattelimme valloittavaa Piitua muistiryhmistä, joita hän ohjaa viikoittain Saga Käpylinnassa. Viime viikolla muistiryhmä pidettiin Saga Käpylinnan kauniilla piha-alueella.

Kenelle muistiryhmä sopii

Muistiryhmä on osa harrastus- ja kulttuuritoimintaa ja se on suunnattu Saga Käpylinnan asukkaille, joilla on selkeä muistin alenema tai muistisairaus. Ryhmä on niin kutsuttu suljettu ryhmä. Se tarkoittaa sitä, että vapaa-ajanohjaaja keskustelee hoitajien kanssa, ketkä ryhmään osallistuvat milläkin viikolla. Tavoitteena on, että kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan ryhmään vuorollaan. ”Ryhmään otetaan rajallinen määrä kerrallaan, koska ryhmän luonteen vuoksi paikalla voi olla enintään 6-8 henkilöä kerrallaan. Ryhmästä ei poissuljeta ketään eivätkä esimerkiksi fyysiset toimintakyvyn rajoitteet eivät ole este ryhmään osallistumiselle”, Piitu täsmentää.

Saga Käpylinnan vapaa-ajanohjaaja ohjaa muistiryhmät
Saga Käpylinnan vapaa-ajanohjaaja Piitu

Mitä muistiryhmässä tehdään

Muistiryhmä on toiminnallinen keskusteluryhmä. ”Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tavoitteena on toiminta ja keskustelu, ei niinkään lopputulos”, Piitu kertoo. Ryhmän tavoitteena on tukea jäljellä olevaa muistia ja orientoida meneillään olevaan hetkeen. Ryhmä nojautuu vahvasti elämänkaariteoriaan. Tavoitteena on tarjota ryhmäläisille tuttuuden ja turvallisuuden tunteita meneillään olevassa hetkessä yhteisöllisesti. Ryhmäkertojen tavoite tukeutuu aina keskusteluun ja toimintaan, joiden avulla pyritään mahdollistamaan erilaisia elämyksiä ryhmäläisille.

”Viime viikolla olimme ulkona, koska oli niin mukava sää! Muistelimme vanhoja sananparsia ja sanontoja. Lisäksi keskusteltiin mitä ne tarkoittavat ja missä tilanteessa niitä voisi käyttää. Koska kaikki aiheet liittyivät eläimiin, keskustelimme myös ryhmäläisten entisistä lemmikkieläimistä ja niiden nimistä”, Piitu kuvailee viime viikon muistiryhmää.

Saga Käpylinnan muistiryhmässä muisteltiin sananparsia
Vanhoja sananparsia ja sanontoja, teksti Kodin Pellervo -lehdestä

Mikä on vapaa-ajanohjaajan rooli muistiryhmän ohjauksessa

Vapaa-ajanohjaaja aikatauluttaa muistiryhmän viikoittaiseen ohjelmaan sopivaksi. Ennen ryhmää hän suunnittelee joka kerralle vaihtuvia aiheita huomioiden esimerkiksi vuodenajat ja juhlapyhät. Ryhmä kokoontuu torstaisin Saga Käpylinnan K-kerroksen alasalissa tai 1. kerroksessa sijaitsevassa ravintolassa. Toisinaan muistiryhmä pidetään ulkona sään salliessa. Vapaa-ajanohjaaja pyrkii hakemaan osallistujia paikan päälle yhteistyössä muun muassa hoitohenkilökunnan kanssa. Ryhmän aikana vapaa-ajanohjaaja ohjaa keskustelua ja toimintaa sekä tuo toimintaan erilaisia menetelmiä. ”Menetelminä käytetään keskustelua ja erilaisia helpohkoja pelejä, kuvia ja aististimulaatioita, kuten tuoksuja, makuja ja tuntemuksia sekä laulua ja musiikkia”, Piitu kuvailee. Jokaisen muistiryhmän jälkeen vapaa-ajanohjaaja tekee lyhyen yhteenvedon kyseisen kerran menetelmien toimivuudesta. Palautteet toimivat ryhmän jatkuvan kehittämisen perustana.

Millaista palautetta muistiryhmistä on tullut

”Kehitin muistiryhmän tänne töihin tullessani viime syksynä, koska asukkaiden toiveet ja tarpeet pitää mielestäni ottaa huomioon ryhmätarjonnassa”, Piitu kertoo muistiryhmän taustasta. Muistiryhmälle oli kysyntää, sillä Saga-palvelutalossa asuu myös asukkaita, joilla on heikentynyt muisti.Ihan loistava juttu on vielä sellainen, että aloitan muistihoitajakoulutuksen elokuussa. Saan lisää työkaluja työhöni muistisairaiden parissa, vaikka minulla onkin siitä jo pitkä, 15 vuoden työkokemus”, Piitu kertoo.

Vinkki

Kuten kerroimme toissaviikolla Harrastus- ja kulttuuritoiminta Saga Käpylinnassa –kuulumissarjan 1. osassa, tulemme kertomaan fysioterapeutin ohjaamista vesijumpista myöhemmin kuulumisen muodossa. Kerromme tulevaisuudessa myös muista ryhmistä, joita vapaa-ajanohjaajan ohjaaja Piitu ohjaa. Seuraa siis kuulumisia jatkossakin, niin saat lisää mielenkiintoista tietoa Saga Käpylinnan toiminnasta!

Jaa kuuluminen somessa