Etusivu > Kuulumiset > Harrastus- ja kulttuuritoiminta Saga Käpylinnassa osa 1: Fysioterapeutin kuntosaliryhmät

26.7.2019

Harrastus- ja kulttuuritoiminta Saga Käpylinnassa osa 1: Fysioterapeutin kuntosaliryhmät

Harrastus- ja kulttuuritoiminta sisältyy kaikkien Saga-palvelutalon asukkaiden palvelupaketteihin. Ohjelman suunnittelee ja toteuttaa vapaa-ajanohjaaja, minkä lisäksi osan asukkaiden viikoittaisista ohjelmista ohjaa Saga Käpylinnan oma fysioterapeutti. Fysioterapeutti Simo pitää viikoittain kaksi kuntosaliryhmää ja kaksi allasjumppaa. Saimme iloksemme Simon haastateltavaksi ja seuraavaksi kerrommekin millaisia kuntosaliryhmät ovat Saga Käpylinnassa.

Kenelle kuntosaliryhmä sopii

Kuntosaliryhmiin voivat osallistua kaikki halukkaat Saga Käpylinnan asukkaat. Kuntosaliryhmissä käy toimintakyvyltään eritasoisia asukkaita. Osa liikkuu ilman apuvälineitä, osa taas rollaattorin tai pyörätuolin avulla. ”Osa myös tarvitsee enemmän ohjausta harjoittelussa, kun taas osa asukkaista on lähes omatoimisia harjoittelun suhteen”, Simo kuvailee. Kaikki asukkaat ovat lämpimästi tervetulleita kuntosaliryhmään, olipa sitten kokenut konkari tai vasta-alkaja.

Mitä kuntosalilla tehdään

”Harjoittelu toteutetaan sovellettuna kiertoharjoitteluna, jolla pyrin minimoimaan odottelun johonkin laitteeseen tai suorituspaikkaan”, Simo kertoo. Käytössä on erityisesti senioriliikuntaan sopivat turvalliset HUR-paineilmalaitteet, joten harjoittelu sisältää paljon laiteharjoittelua. Lisäksi harjoittelua tehdään esimerkiksi vastuskuminauhan tai vapaiden käsipainojen kanssa. Kuntosalilla on myös istuma-asennossa käytettävä crosstrainer sekä polkulaite. Kuntosaliryhmän kesto on tavallisesti 40-50 minuuttia.

Saga-palvelutalon fysioterapeutti ohjaa kuntosaliryhmää

Mikä on fysioterapeutin rooli kuntosaliryhmän ohjauksessa

Ohjaajan rooli on liikkeen ohjaamisen ohella säätää laite sopivaksi asukkaan mittasuhteiden mukaan. ”Jotkut asukkaat myös kaipaavat treenivinkkejä ja uusia harjoituksia, joita sitten sovellan tarpeen mukaan”, Simo tuo esiin. ”Tykkään myös kehittää uusia juttuja ryhmiin – ollaan esimerkiksi pidetty tasapainoharjoituksia ja seisomaannousuharjoituksia koko porukalla”, hän kuvailee.

Fysioterapeutin vahvuus kuntosaliharjoittelun ohjaamisessa on kyky soveltaa harjoitus vastaamaan kunkin asukkaan toimintakyvyn ja osaamisen tasoa. Esimerkiksi seisomaannousutekniikan ohjauksessa raajojen mittasuhteiden ja painopisteen ymmärtäminen liikkeen suorituksessa on tärkeää. Myös harjoittelun turvallisuudesta huolehtiminen – muun muassa asukkaiden voinnin seuranta sekä laitteisiin turvallisesti pääseminen ja niistä poistuminen – on tärkeää.

Saga Käpylinnan fysioterapeutti ohjaa asukkaita

Millaista palautetta kuntosaliryhmistä on tullut

”Parasta kuntosaliryhmien vetämisessä on tekemisen meininki ja tehokkuus”, Simo aloittaa. ”Olen saanut kuntosaliryhmiltä paljon kiitosta ja paras kehu on, kun asukas kertoo harjoittelun tuntuvan tehokkaalta ja hyödylliseltä. On upeaa huomata myös kehittymistä asukkaiden liikunta- ja toimintakyvyssä”, Simo jatkaa. ”Kaikin puolin ilmapiiri Saga Käpylinnan kuntosalilla on kannustava ja positiivinen. Kuntosaliryhmien asukkaat ovat motivoituneita harjoitteluun ja ymmärtävät liikunnan merkityksen hyvinvoinnin tukena”, Simo kehuu.

Vinkki

Kuten kerroimme aiemmin, Simo ohjaa asukkaille myös vesijumppaa. Sukellamme myöhemmin Kuulumisen muodossa vesijumpan maailmaan, pysy siis kuulolla! Tiesitkö, että fysioterapeutille voi varata yksilöllisen ajan olipa sitten asukas tai vierailija? Saga Käpylinnan fysioterapia- ja hierontapalveluiden esitteen löydät täältä.

Jaa kuuluminen somessa