Etusivu > Kuulumiset > Harrastus- ja kulttuuritoiminta Saga Käpylinnassa osa 3: Fysioterapeutin ohjaamat vesijumpat

3.9.2019

Harrastus- ja kulttuuritoiminta Saga Käpylinnassa osa 3: Fysioterapeutin ohjaamat vesijumpat

Harrastus- ja kulttuuritoiminta sisältyy kaikkien Saga-palvelutalon asukkaiden palvelupaketteihin. Ohjelman suunnittelee ja toteuttaa vapaa-ajanohjaaja, minkä lisäksi osan asukkaiden viikoittaisista ohjelmista pitää Sagan oma fysioterapeutti. Fysioterapeutti Simo pitää Saga Käpylinnassa viikoittain kaksi kuntosaliryhmää ja kaksi vesijumppaa. Seuraavassa Simo kertoo millaisia vesijumpat ovat Saga Käpylinnassa.

Kenelle vesijumppa sopii

Vesijumppiin pääsevät osallistumaan kaikki halukkaat Saga Käpylinnan asukkaat. Vesijumpissa käy toimintakyvyltään eritasoisia asukkaita, joista osa liikkuu rollaattorilla ja osa ilman apuvälinettä. ”Toistaiseksi pyörätuolilla liikkuvia ei ole ollut, mutta sekin voisi olla mahdollista veden keventävän vaikutuksen vuoksi”, Simo kertoo. Kaikki asukkaat ovat lämpimästi tervetulleita vesijumppaamaan, olipa sitten konkari tai vasta-alkaja!

Mitä vesijumpassa tehdään

Saga Käpylinnassa on lämmin, noin 32-asteinen terapia-allas, johon sopiva ryhmäkoko on kahdesta kolmeen henkilöä. Ryhmän kesto on tavallisesti noin 40 minuuttia. ”Aloitan jumpan rauhallisilla ylävartalon liikkeillä, joista kasvatan tempoa ja siirryn koko vartaloa kuormittaviin liikkeisiin. Käytän harjoittelussa hyödyksi altaan vierellä kulkevaa kaidetta, sekä 10 litran ämpäreiden kansia, jotka toimivat vedessä hyvänä harjoitusvälineenä. Loppuverryttelynä on pitkäkestoisia venyttäviä liikkeitä yhdistettynä hengityksen rauhoittamiseen”, Simo kuvailee.

Saga Käpylinnan fysioterapeutti Simo Sahlman
Kuvassa fysioterapeutti Simo

Mikä on fysioterapeutin rooli vesijumpan ohjauksessa

Ohjaajan roolina on eri liikevariaatioiden kehittäminen sekä ohjaaminen asukkaiden toimintakyvyn mukaan. ”Usein on tilanteita, joissa toinen asukkaista tekee haastavampaa ja toinen helpompaa versiota samasta liikkeestä”, Simo kuvailee. Vedessä myös harjoittelun turvallisuudesta huolehtiminen on oleellista.

Simo kertoo hauskan yksityiskohdan: ”Myös dj:n rooli erittäin tärkeä. Käytän vesijumpissa mukana musiikkia. Asukkaat voivat toivoa kappaleita, useimmiten musiikkina on suomalaista reipastahtista musiikkia. Toivomuksesta olen loppuverryttelyssä käyttänyt myös klassista musiikkia.”

Millaista palautetta vesijumpista on tullut

Simon mukaan palaute vesijumpista on ollut positiivista ja ryhmissä käyvät asukkaat ovat tyytyväisiä jumppiin.  ”Paras palaute on kiitos mukavasta ja tehokkaasta harjoituksesta!”, hän kiteyttää.

Vinkki

Kerroimme aiemmin Simon ohjaamista kuntosaliryhmistä. Pääset lukemaan kirjoituksen selaamalla Saga Käpylinnan kuulumiset kohtaan 26. heinäkuuta 2019.

Fysioterapeutille voi varata yksilöllisen ajan olipa sitten asukas tai vierailija! Saga Käpylinnan fysioterapia- ja hierontapalveluiden esitteen löydät täältä.

Jaa kuuluminen somessa