7.2.2025
Terveysterveiset viikolle 7
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Ystävänpäivää pukkaa perjantaina 14.2. ja silloin meillä kahvilassa on tarjolla leivoskahvit kahdelle yhden hinnalla. Ystävyyshän on elämämme suola, sokeri ja valo. Jotenkin sen juhlistaminen vaatii hurvittelua makumaailmassa, pelkällä porkkanalla tunnelma jää jollain tavalla vajaaksi. Mutta eipä huolta, koitetaan muina päivinä pysytellä rasvaruodussa ja pohditaan millä rasvalla omaa lähintä ystäväämme ja kotiamme, eli kehoamme huomioimme.
Pehmeällä rasvalla on sormensa pelissä, kun veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuudet ovat sallituissa rajoissa. Se myös vaikuttaa hyvällä tavalla glukoosiaineenvaihduntaan sekä matala-asteiseen tulehdukseen. Kun ihmisen omasta rasvakudoksesta erittyy elimistöön tulehdusta lisääviä välittäjäaineita, syntyy niin sanottu hiljaisen tulehduksen tila (matala-asteinen tulehdus), joka on osallinen sellaisissa taudeissa kuin tyypin 2 diabetes, sepelvaltimotauti, korkea kolesteroli, verenpaine, sydän- ja verisuonitaudit. Eli tiivistäen: hyvä rasvaa estää sairautta ja paha rasvaa edistää sitä.
Pehmeää, eli hyvää rasvaa saat, kun nautit kalaa, pähkinöitä, siemeniä, juoksevia kasvisöljyjä (mm. rypsiöljyä ja oliiviöljyä), sekä kasvispohjaisia kasvisrasvalevitteitä. Osa hyvien rasvojen osasista, rasvahapoista, on ns. välttämättömiä rasvahappoja, sillä elimistö ei voi valmistaa niitä itse (Vireyttä seniorivuosiin 2020, 82) vaan on välttämätöntä saada ne ravinnosta. Keskikokoinen nainen tarvitsee rasvaa keskimäärin 60 g päivässä ja siitä hyvää rasvaa tulisi olla 40 g. Tarvittava määrä rasvahappoja karttuu 6 teelusikallisesta sydänmerkittyä leipärasvaa ja ruokalusikallinen kasvisöljyä.
Miehille välttämätön suhde on 60/80 g ja se syntyy 9 teelusikallisesta leipärasvaa ja ruokalusikallisesta kasvisöljyä.
Lisäksi tarjoamme kalaa kahdesti viikossa, kuituja päivittäin, vähärasvaisia maitotuotteita ja maltillisesti punaista lihaa, joten terveyden ABC onkin siltä osin taputeltu ja ystävän kanssa voi tunnontuskitta herkutella ystävyyden merkeissä.
Bistro-iltana 3.2. oli tulijoita enemmän kuin paikkoja, joten ennen seuraavaa Bistro-iltaa kannattaa olla hyvissä ajoin valmis pöytävarauksen kanssa. Osa jo helmikuussa syntyneestä jonosta siirtyy valmiiksi maaliskuun varauksiin ja siksi kannustan jo nyt lähestymään pöytävarauksen merkeissä. Sen ainakin tiedän, että luvassa on pihviä asiakastoiveen mukaisesti, muutoin menu on vielä valmisteluvaiheessa.
Mutta nyt ystäväiseni, malja sinulle! Voi oikein, oikein hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Jaa kuuluminen somessa