Etusivu > Ajankohtaista > Osa 1: Mitä olet aina halunnut tietää palvelutalossa asumisesta – asiantuntijamme vastaa

15.12.2020

Osa 1: Mitä olet aina halunnut tietää palvelutalossa asumisesta – asiantuntijamme vastaa

Ranja Kontturi on toiminut talon johtajan tehtävissä eri Saga-palvelutaloissa jo yli kuuden vuoden ajan. Tällä hetkellä Ranja toimii Vantaan Saga Tammilinnan johtajana ja auttaa päivittäin asiakkaita ja heidän läheisiään palvelutaloasumiseen liittyvissä kysymyksissä. Lue Ranjan vastaukset kysymyksiimme alta!

Mitkä ovat asiakkaita ja heidän läheisiään eniten askarruttavat asiat liittyen palveluasumiseen?

On olemassa kaksi eri ääripäätä. Osa on todella huolissaan siitä, että pystytäänkö palvelutalossa hoitamaan todella paljon palveluita tarvitsevia asukkaita. Toiset taas ajattelevat, että jos on vielä virkeä ja hyväkuntoinen seniori ei Saga-palvelutaloon voi muuttaa. Tosiasiahan on, että asukkaanamme on eri ikäisiä ja kuntoisia asukkaita. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita asumaan meille. Palvelut valitaan asukkaan tarpeiden mukaan ja mielekästä seuraa löytyy varmasti jokaiselle.

61% ikäihmisistä kertoo syyksi palvelutaloon muutolle yksinäisyyden tai sen, että kaipaa ikätovereidensa seuraan. Oletko törmännyt samaan asiaan? Mitkä ovat yleisimmät palvelutaloon muuton syyt?*

Yleisimmät syyt palvelutaloon muutolle ovat juuri senioreiden yksinäisyys sekä turvattomuuden tunne ja nämä syyt yleistyvät yhä enemmän. Asiakkaat kertovat usein, että kaipaavat ikätovereidensa seuraa ja aktiviteetteja. Harvemmin palvelutaloon hakeutumisen syy on lääketieteellinen. Saga-palvelutaloista löytyy oman ikäistä seuraa ja aktiivista harrastus- ja kulttuuritoimintaa, joten asuminen palvelutalossa on erittäin hyvä vaihtoehto juuri silloin kun kaipaa seuraa ja tekemistä seniorivuosilleen.

Oletko törmännyt ennakkoluuloihin palvelutaloja kohtaan? Miksi ja miten tätä voisi parantaa?

Ennakkoluuloihin törmää tasaisesti. Uskon, että suurin syy ennakkoluuloille on se, että ihmiset eivät tiedä erilaisten asumismuotojen kuten esimerkiksi hoivakodin, senioritalon ja palvelutalon eroja. Liiketoimintajohtajamme Jussi Lehtonen valotti asiaa hetki sitten omassa artikkelissaan, suosittelen lukemaan sen. Mielestäni on meidän tehtävämme tuoda nämä käsitteet paremmin esille ja informoida erot selkeämmin kuluttajille.

On hyvä muistaa, että palvelutaloissa asukkaat asuvat itsenäisesti omissa yksityisissä vuokra-asunnoissaan, jonne he tilaavat tarvitsemansa palvelut. Senioritalot tarjoavat yleensä vain seniorireille tarkoitettuja vuokra-asuntoja, ja palvelut tilataan itse ulkopuolisilta palvelutuottajilta.Hoivakodissa asuminen on tehostetumpaa ja asukkaat asuvat omissa huoneissaan hoitajien välittömässä läheisyydessä.

Mistä on hyvä lähteä liikkeelle, kun asuminen omassa kodissa ei enää ole mahdollista?

Suosittelen lähteä rauhallisesti kartoittamaan itselle sopivia vaihtoehtoja ja tutustumaan esimerkiksi tukiin ja vähennyksiin. Tutustu täältä kokoamiimme vinkkeihin.

Kartoittamisen jälkeen on hyvä olla yhteydessä mieleisen palvelutalon johtajaan tai tiimivastaavaan ja varaamaan yksityinen esittely tai tilata esitteet. Toivon aina, että ihmiset tulisivat tänne Saga Tammilinnaan paikan päälle, jotta he näkisivät talon, tilat, toiminnan ja henkilökunnan. Samalla me ammattilaiset pystymme kartoittamaan juuri heidän tarpeensa palveluasunnolle.

*Lähde: Taloustutkimus Oy. Palveluasumisen tunnettuus loka-marraskuu 2019. 8.10.2019. Toimeksiantaja: Saga Care Finland Oy. n=251. Tiedonkeruu toteutettiin valtakunnallisesti puhelinhaastatteluina.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä