Etusivu > Kuulumiset > Terveysterveiset viikolle 44

25.10.2024

Terveysterveiset viikolle 44

Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.

Saga Munkkiniemen ravintolapäällikön terveiset

”Kuka minä olen? Kaikki elämämme kokemukset, yksittäisistä keskusteluista kulttuuriin laajemmin ymmärrettynä, muovaavat aivojemme pienen pieniä yksityiskohtia. Neuraalisesti tarkastellen voisi sanoa, että se mitä olemme, riippuu siitä missä olemme olleet. Aivomme muuttavat jatkuvasti muotoaan, ja muokkaavat kytkentöjään kaiken aikaa, ja koska yksilön kokemukset ovat ainutlaatuinen kokonaisuus, myös neuraalisten verkostojen muodostama valtava ja yksityiskohtainen kytkentämalli on meillä jokaisella ainutlaatuinen. Näin pohtii neurotieteilijä David Eagleman kirjassaan Aivot – ihmisen tarina. Kiehtovaa eikö?

Sen lisäksi, että kaikki mitä teemme muokkaa meitä aivojemme hermoratojen vahvistumisen myötä, myös se mitä jätämme tekemättä, muokkaa meitä saman logiikan mukaisesti. Aivomme tekevät jatkuvaa inventaariota siitä mitä kannattaa säilyttää ja mikä joutaa pois. Kun harjoittelemme jotakin kovasti, vahvistamme kytköksiä ja jos laiskottelemme, aivomme tulkitsee, ettei tiettyjä ratoja enää tarvita. Mitä vahvemmat kytkökset ovat, sitä kauemmin kestää, että dementia tai jokin muu muistisairaus saa meistä niskalenkkiä. Sitä kauemmin meillä säilyy käsitys siitä, kuka minä olen.

Voimme myös lounaslinjastolla tehdä valintoja ns. aivoystävällisen ravinnon puolesta. Silloin olemme erityisen hanakasti kauhan varressa, kun tarjolla on marjoja, hedelmiä, kasviöljyjä, pähkinöitä ja kalaa. Ylipäätään vihannekset ja täysjyvätuotteet kelpaavat aivoille oikein mainiosti. Aivan erityisesti aivomme janoavat omega-3-rasvahappoja, sekä B-, C-, D- ja E-vitamiineja sisältäviä ruokia.

Maanantaina 28.10. nautiskele siis silakkapyöryköitä oikein antaumuksella, ja perjantaina löytyy salaattipuolelta myös hiilisilakkaa. Älä kursaile myöskään keskiviikkona, kun tarjolla on kainuulaista kalakeittoa. Silakka on mainiota apetta, siitä löytyy nuo kaikki muut toivelistalla olevat tarveaineet, mutta C-vitamiinin varmistat marjaisilla jälkiruoilla tai aamiaismarjoilla puuron tai jogurtin kanssa.

Maakuntapäivänä eli keskiviikkona, on kainuulaisten päivä ja silloin lounaan jatkeeksi on kahvit ravintolan peräpöydässä klo 14. Myös marraskuun Munkan Bistro lähestyy vauhdilla pimenevien iltojen myötä. Varmista viimeistään nyt pöytäpaikkasi Bistrossa tai tilaa Bistroateria kotona syötäväksi. Ravintola valmistaa klo 16.00-17.00 välillä herkut myös mukaan otettaviksi.

Voi oikein hyvin 😊

Terkuin Tiina

Jaa kuuluminen somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä