9.1.2025
Terveysterveiset viikolle 3
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Vuoden vaihteet ovat monien elämässä rajakohtia, joissa pohditaan lupauksia tulevalle vuodelle, ja nähdään mahdollisuuksia paremman elämän aloittamiselle. Tähän soppaan mekin nyt lusikkamme työnnämme. Ihan heppoisesti ei hipsutella liikkeelle, vaan lähdemme ajatusta haarukoimaan Juha Sihvolan Duodecim 23/06- lehdessä julkaisemin ajatuksin Hyvän elämän eväät- artikkelista, jossa hän toteaa näin: ”Eri elämäntilanteisiin ja sosiaalisiin ympäristöihin liittyviä luonteen hyveitä ovat rohkeus, kohtuullisuus, rauhallisuus, anteliaisuus, hyvä itsetunto, kohteliaisuus, totuudellisuus, seurallisuus, oikeudenmukaisuus ja ystävällisyys. Kukin luonteen hyve on jonkin tunteen tai halun hallintaa, oikean keskivälin löytämistä liiallisuuden ja puutteen välillä siten, että elämästä kokonaisuutena tulisi hyvä.”
Olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä on täällä mainio yhteisö, jossa näitä hyveitä voimme päivittäin harjoittaa. Jos uskomme Juha Sihvolaa, saamme palkinnoksi elämän, jonka koemme hyväksi. Vaikea uskoa, että kukaan haluaisi elämästään huonoa, joten kannattaa ainakin kokeilla elellä Sihvolan ohjeilla.
Koska elämme yhteisössä, yhteisössä on yhteiset säännöt. Kukin voi oman sydämensä kanssa käydä dialogia siitä, haluaako näitä sääntöjä noudattaa, mutta niiltä osin, kun noudattamattomuus koskettaa muiden yhteisöläisten onnellisuutta, soisin, että Sihvolan ajatukset luetaan oikein tarkkaan. Voi nimittäin olla, että vaikka itse ei näkisi jotain pelisääntöä tärkeänä, jonkun lähimmäisen hyvinvointia voi todella vähentää se harmi, joka toimestasi hänelle aiheutuu.
Saan ajoittain harmistuneita viestejä siitä, että kanssakulkijoilta unohtuu ohje syödä ruoka ravintolassa. Kuulemani mukaan, jotkut oikein kehuskelevat sillä, että vievät osan ruoasta kotiin. Tiedoksesi, että lähimmäisesi hyvinvointia tämä nakertaa varsinkin silloin, kun hän itse yrittää elää pelisääntöjä ja yhteistä hyvää kunnioittamalla.
Toinen tapa, josta saan paljon palautetta on, että joskus unohtuu käyttää linjastolla ottimia. Vaatii kuitenkin hyvin vähän viitseliäisyyttä olla koskematta ruokaan käsin. Myös se on toisen ihmisen huomioimista ja kuten jo opimme, toistemme huomioiminen parantaa myös oman elämämme laatua.
Ajatukseni oli terveyden kannalta ottaa kantaa närästykseen. Koska nyt jäin seikkailemaan hyvän elämän sokkeloihin, otamme närästyksen agendalle ensi viikolla. Sen verran kuitenkin jo eturuoaksi voisin mainita, että tähänkin vaivaan auttaa kuitupitoinen ruoka ja kympin kärki kuituruoissa on: Chiansiemenet, valkoiset pavut, ruskeat pavut, soijapavut, ruisnäkkileipä, mungopavut, kuivattu persikka, seesaminsiemenet, kikherneet, kaurahiutaleet.
Voi hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.
Jaa kuuluminen somessa