Etusivu > Kokemukset > ”Aivan ihana paikka, viihdyn täällä todella hyvin”

”Aivan ihana paikka, viihdyn täällä todella hyvin”

Natiivi Rebekkaja Laku 2

Saga-palvelutalossa asut kuin kotonasi, mutta viihtyisässä ja turvallisessa yhteisössä, jossa on roima ripaus hotellin tuntua. Jokaiselle päivälle on tarjolla monipuolinen kattaus virkeyttä ja toimintakykyä edistävää tekemistä. Koiran ulkoilutus ja talon aktiviteetit pitävät Rebekka Suhosen kiireisenä. Lappeenrannassa sijaitseva Saga Torilinna tarjoaa vapauden nauttia elämästä.

Snellmaninkatu 3:n toisessa kerroksessa ovikellon rimpautus saa nopean vastauksen: hau, hau.

Laku-koira tervehtii vierailijoita, kun Margareeta Suhonen, 88, avaa oven. Lappeenrannan torin laidalla sijaitsevasta yksiöstä huokuu lämpö ja kodikkuus. Vapaa-ajanohjaajan kotiläksyksi jättämä sanaristikko odottaa rahilla keskeneräisenä.

Margareeta, tuttavallisemmin Rebekka, on asunut Saga Torilinnassa jo vuodesta 2020.

– Aivan ihana paikka, viihdyn täällä todella hyvin. Olen saanut uusia ystäviä, ja muutama tuttava samalta kylältä on myös muuttanut tänne. Erityisen mukavaa on, että Laku saa asua täällä kanssani, Rebekka kertoo.

13-vuotias cairnterrierikin nauttii eläkepäivistä Saga Torilinnassa, rapsuttajia nimittäin riittää aina kun Rebekka nappaa Lakun mukaansa yhteisiin tiloihin.

Koiran ulkoilutus ja Saga Torilinnan mukavat aktiviteetit rytmittävät Rebekan päiviä. Aivan kaikkeen aika ei meinaa edes riittää.

– Keitän aamukahvit, kun heräilen. Syötyäni aamupalaa vien Lakun ulos pienelle kävelylle.

Rebekka on sopinut yhdessä ystäviensä kanssa yhteiset lounasajat alakerran ravintolaan. Hän kertoo, että lounaalla vierähtää helposti parikin tuntia yhdessä jutustellen. Illemmalla tavataan usein uudelleen samassa paikassa.

– Melkein voisi pöytävarauksen tehdä, kun aina valtaamme saman paikan, hän nauraa.

– Kesäisin vietämme paljon aikaa myös isolla kesäterassilla.

Omalle ajalle ja viikonloppujen ratoksi vapaa-ajanohjaaja antaa usein kotiläksyksi erilaisia sanaristikkomonisteita. Niiden parissa aivot saavat mukavaa työtä. Iltapäivällä Rebekka yrittää ottaa pienen lepohetken sängyssä, mutta Laku on usein eri mieltä.

– Niinpä usein torkahdan tähän lepotuoliin. Sitä ei Laku taida huomata, hän nauraa.

Viikko-ohjelman lisäksi Saga Torilinnassa tanssitaan kuukausittain hanurimusiikin tahdissa. Silloin Rebekka nauttii ystäviensä kanssa lasilliset valkoviiniä.

– Pidämme kaikki täällä toisistamme huolta. Ihania ihmisiä kaikki, koko henkilökunta sekä talon asukkaat. Olen tyytyväinen elämääni täällä. Ja mikä parasta – kuntoni on parantunut täällä asuessani, Rebekka kiittelee.

Saga Torilinnan johtaja Helena Tiaisella on aikaa vaihtaa asukkaiden kanssa kuulumisia. Rebekka Suhonen on viihtynyt Lappeenrannan keskustassa sijaitsevassa palvelutalossa jo vuodesta 2020.

– Vaikka meillä on iso talo, olemme tiivis pieni yhteisö, talon johtaja Helena Tiainen kertoo hymyillen.

– Asukkaat tietävät, että he voivat pyytää apua tai kysyä neuvoja keneltä vain henkilökuntamme jäseneltä, riippumatta hänen työtehtävästään.

Turvarannekkeen lisäksi turvaa luo tuttu yhteisö. Vastaanottotiskin takana häärivä ravintolapäällikkö Tuija Lavikkala, sekä koko ravintolahenkilökunta tuntee talon asukkaat niin hyvin, että huomaavat, jos joku esimerkiksi puuttuu tavanomaiselta lounasajaltaan. Silloin soitellaan perään tai mennään koputtelemaan oveen.

– Meidän talomme sopii aktiivisille senioreille, jotka liikkuvat itse menoillaan ja pystyvät hyödyntämään talomme monipuolista ohjelmatarjontaa oman kiinnostuksensa mukaan mahdollisimman paljon, Helena kuvailee.

Saga Torilinnassa asukkaat saavat mennä ja tulla oman mielensä mukaan. Sijainti Lappeenrannan ydinkeskustassa mahdollistaa monipuolisen ja mukavan elämän. Helena kertoo, että talon vanhin asukas täytti juuri 100 vuotta, ja hän käy yhä torilla laittautuneena, punaa huulillaan.

– Harrastus- ja kulttuuritoiminnalla haluamme ylläpitää asukkaidemme aktiivista elämää ja toimintakykyä. Meillä on toimintaa varten erikseen palkattu henkilö. Hän suunnittelee niin viikkotason kuin pidemmänkin aikavälin aktiviteetteja. Meillä järjestetään myös esimerkiksi teatteriretkiä ja muita kulttuuririentoja.

Viikko-ohjelma suorastaan pursuaa päivittäin vaihtuvia yhteisiä tuokioita, joista voi valita mieleisensä. On musiikkia, kädentaitoja, liikuntaa eri muodoissa, yhteisiä pelihetkiä: korttia, ristikoita ja muita pulmatehtäviä. Bingoakin pelataan joka tiistai.

Ulkoilla voi yhdessä tai itsenäisesti. Asukkaiden vapaassa käytössä on myös kuntosali, uima-allas ja sauna.

Natiivi Rebekka Tekee Ristikkoa
Rebekka kiittelee Saga Torilinnan monipuolista ohjelmatarjontaa. Hän viihtyy hyvin myös omassa yksiössään. Aika kuluukin kuin siivillä vapaa-ajanohjaajan jakamien ristikoiden ja sanapulmatehtävien parissa.

Saga Torilinnassa asuminen sisältää tyypillisesti Kevytturva-palvelupaketin. Siihen kuuluu esimerkiksi palvelupäivystys ympäri vuorokauden, harrastus- ja kulttuuritoiminta, lounas jokaisena viikonpäivänä, asukaskeskustelu kerran kuussa ja säännöllinen siivous.

– Pakettia räätälöidään tarpeiden mukaan. Lisäpalveluina on saatavilla esimerkiksi fysioterapeutin tai jalkahoitajan palveluja, siivousta tai pyykkihuoltoa. Pakettia voi täydentää myös aamupalalla, päivällisellä sekä iltapalalla.

Turvapalvelu helpottaa erityisesti omaisia. Saga Torilinnassa asukkaiden käytettävissä on terveydenhuollon henkilökuntaa vuorokauden ympäri. Jokaisella asukkaalla on turvaranneke sekä turvapuhelin omassa kodissaan.

Jos omassa kodissa asuminen tuntuu raskaalta ja omaisten kanssa on pohdittu vaihtoehtoja, on talon johtaja Tiaisella mukavaa kerrottavaa:

– Meille on mahdollista tulla kokeilemaan asumista viikon ajaksi. Virkistävä viikko Sagassa -paketissa pääsee nauttimaan kaikista talon palveluista viikon ajan valmiiksi kalustetussa asunnossa. Asumiskokeilun lisäksi paketti sopii myös esimerkiksi omaishoitajan lepohetkeksi, tai kenelle vain helppoa ja virikkeellistä hotelliasumista kaipaavalle.

Saga Torilinna
  • 2017 valmistunut, 69 asunnon palvelutalo Lappeenrannan ydinkeskustassa
  • laadukasta ja itsenäistä asumista turvallisessa ympäristössä, monipuolisten palveluiden äärellä
  • sekä tilapäistä että vakituista asumista
  • kahvila- ja ravintolapalvelut A-oikeuksilla, oman keittiön valmistama lounas joka päivä
  • sauna, allasosasto ja kuntosali asukkaiden vapaassa käytössä
  • kuukausikustannus muodostuu asumiskulusta (vuokra, vesi, sähkö ja internet-yhteys) sekä palvelupaketista
  • Saga-palvelutaloja on Lappeenrannan lisäksi Helsingissä, Vantaalla, Lahdessa, Raumalla, Seinäjoella ja Turussa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä