Etusivu > Kokemukset > Att bo i servicehem passar Christel Holmström perfekt

Att bo i servicehem passar Christel Holmström perfekt

Saga-palvelutaloihin ovat tervetulleita kaikki! Erityisesti palvelutalo Saga Munkkiniemessä asuu paljon ruotsinkielisiä asukkaita, yksi heistä on Christel Holmström. Hän muutti palvelutaloon täytettyään 80 vuotta. Christel kehottaa kaikkia, jotka pohtivat tulevaa asumismuotoaan, muuttamaan palvelutaloon niin kauan kuin itse voivat ja haluavat.

Lue lisää Christelin tarinasta ja hänen kokemuksistaan Saga Munkkiniemessä.

Att bo i servicehem passar Christel Holmström perfekt

Flytta så länge du själv kan och vill. Det är Christel Holmströms råd till alla som går i funderingar på hur de ska bo på äldre dagar. Själv stortrivs hon i lägenheten i Saga Munksnäs dit hon flyttade för ett år sedan.

Då Christel berättar åt folk att hon bor på ett servicehem brukar hon mötas av två reaktioner.

– Den ena är: “Varför!? Du som är i så bra kondition”, medan andra säger: “Oj vad du är fiffig!” När jag sedan berättar orsakerna brukar alla tycka att jag gjort rätt.

Med sin vitala utstrålning motsvarar “Chrisse” inte den stereotypa uppfattningen som många kan ha om invånare på ett servicehem.

Inte heller Saga Munksnäs har mycket gemensamt med den schablonmässiga bilden av ett servicehemboende. Den högklassiga byggnaden är full av liv och rörelse och lägenheten där Christel bor är både snygg och personlig. Flyttade hit skedde av “egen fri vilja”.

– Redan i ett tidigt skede hade jag bestämt att då jag fyller 80 kommer jag att göra mig av med min bostad och flytta in i ett servicehem. Vi har en del minnessjukdomar i den närmaste familjen och jag ville göra livet enklare för mina barn, ifall jag också skulle bli sjuk. Jag har också resonerat att det är lättare för mig att acklimatisera mig till ett nytt boende så länge jag är frisk och har ett aktivt liv, säger hon.

Sade klick

De nya hemkvarteren är bekanta från tidigare. Då hon för 20 år sedan flyttade till Munksnäs bodde hon under de första åren i ett hus på andra sidan gatan.

– Jag har ofta promenerat omkring här, samt varit på besök hos bekanta som bott på Saga. Jag kände till konceptet och tyckte att det verkade trevligt.

Då hon ifjol fyllde 80 år var Saga Munksnäs den första platsen hon kontaktade. I samband med rundvandringen blev hon visad den knappt 50 kvadratmeter stora lägenheten där hon nu bor.

– Jag kände på en gång att det är här den rätta.

Här finns allt hon behöver – ett ljust och rymligt vardagsrum, kök och sovrum, ett fräscht badrum samt inglasad balkong med utsikt över den gemensamma poolen.

En del ägodelar har hon fått göra sig av med, men allt det viktigaste såsom bokhylla, fotografier och de käraste minnesföremålen har fått plats.

Just mängden saker tror Christel är en orsak till att många äldre inte kommer till skott med att flytta, även om de skulle vilja.

– Man tycker att det är ett fruktansvärt stort arbete att gå igenom allting, och det är det ju visserligen också. Oberoende av hur vi bor har vi alla samlat på oss saker, men det är bara att sätta i gång och gå igenom dem. Har man barn kan man fråga om de vill ha något, annat kan man sälja eller skänka. Det är trots allt bara fråga om föremål. För min del underlättades flyttandet säkert också av att jag flyttat så många gånger tidigare och av att jag bor ensam. Är man två finns här också bostäder för par.

Mycket service och aktiviteter

Som invånare på Saga betalar man hyra enligt bostadstyp samt en avgift för det servicepaket man valt. Christel har grundpaketet i vilket ingår en huvudmåltid, trygghetstelefon, fri användning av faciliteter såsom simbassäng, gym och tvättstuga samt besök av städhjälp en gång i månaden. Det är också fritt fram att ta del av allt program som ordnas.

– De är verkligt duktiga att hitta på olika aktiviteter och verksamhet här. Det finns till exempel gymnastik av olika slag, en handarbetsklubb, canastaklubb och en mängd olika språkklubbar. En gång i veckan är det filmförevisning.

Själv har hon rätt mycket aktiviteter utanför huset då hon bland annat är verksam inom Odd Fellow samt gör skolbesök i egenskap av skolfarmor. Därtill finns släkt och vänner som hon träffar både utanför huset och hemma hos sig. Om somrarna vistas hon på sin väns stuga i Ingå. Dit färdas hon med egen bilen för vilken hon har en bilplats på Saga.

Christel Med Blomma
En “blomgåva” från eleverna i skolan där hon är skolfarmor pryder dörren.

Stortrivs

Att hon höll fast vid sin plan och flyttade då hon fyllt 80 är inget som Christel ångrat, tvärtom.

– Jag trivs alldeles fantastiskt! För det första är Sagas personal helt otrolig. Alla som jobbar här är vänliga och hjälpsamma på alla sätt. Också maten som tillreds i det egna köket är otroligt god. Morgonmålet äter jag hemma, men lunchen som ingår i mitt servicepaket brukar jag äta i den gemensamma matsalen de dagar jag är här.

Har man besök kan även besökarna äta i matsalen och det går att lägga in beställningar till köket på till exempel bakverk om man ska ha kalas.

De gemensamma utrymmena och programmen ger bra möjligheter till umgänge och bekantskap med de andra invånarna. Till det som ger guldkant för Christels del hör simbassängen som har både en inomhus- och en utomhusdel.

– Då jag flyttade in bestämde jag mig för att börja simma varje dag. Tillsammans med en väninna har vi träff vid poolen varje morgon. Att man som äldre ska se till att flytta till ett bekvämt boende i tid är ett budskap hon gärna bidrar till att sprida.

– Hur man sedan trivs beror förutom boendet förstås också mycket på en själv och hurdan inställning man har – är den positiv eller negativ. Men så är det ju överhuvudtaget här i livet.

Saga Munksnäs

Ett servicehus med 264 seniorbostäder i närheten av den lummiga Munksparken.

De högklassiga bostädernas storlek varierar mellan 30 och 87 kvadratmeter och kan inredas enligt tycke och smak. Som invånare väljer man servicepaket utgående från de egna behoven. Hjälp finns nära till hands dygnet runt.

Som invånare betalar man en månadsavgift som består av kostnaderna för boende och valt servicepaket. Kostnaden för exempelvis en tvåa på 36 kvadratmeter ligger på omkring 2 500 €/månaden. (Inkluderar daglig lunch, regelbunden städservice, tillgång till gemensamma utrymmen och hobbymöjligheter.)

Dosentinlinna Dosentinpuisto Palvelutalo Saga Munkkiniemi

De gemensamma utrymmen är omsorgsfullt planerade och erbjuder en trevlig plats för umgänge med de andra invånarna. I Sagas egen restaurang och kafé serveras smakliga måltider och läckra bakverk.

I den mångsidiga fritidsverksamheten kan alla hitta intressant program. Till ökad livsskvalitet bidrar även husets bibliotek, pool, gym och bastuavdelningar. Huset har också fysioterapeut, fotvårdare, frisör och underhållstekniker.

Helheten kompletteras av en trivsam gård, bra möjligheter till utevistelse, närhet till service samt tillgång till goda trafikförbindelser. Husets vinterträdgård ger ljus och grönska året om.

På Saga Munksnäs finns även möblerade lägenheter för korttidsboende, för den som t.ex. har en operation eller rörsanering på kommande, eller annars bara vill testa på trevligt och bekymmerslöst serviceboende.

Förutom i Munksnäs finns det tre andra Saga-servicehus i Helsingfors. Därtill även i Åbo, Vanda, Raumo, Villmanstrand, Seinäjoki och Lahtis.

Tag kontakt på det avgiftsfria numret: 0800 06116 (vardagar kl. 09–15)

Tuotanto: HBL


Voisit olla kiinnostunut myös näistä