Etusivu > Kokemukset > ”Olen läsnä hetkessä – minulla ei ole kiire minnekään”

”Olen läsnä hetkessä – minulla ei ole kiire minnekään”

Jonna Vainio Saga Kaskenpuisto

Lähihoitaja Jonna Vainion, 29, työura alkoi Sagassa yhdeksän vuotta sitten. Jonna työskenteli kaksi kesää opintojen ohessa Saga Kanalinrannassa Raumalla ja siirtyi sitten valmistuttuaan lähihoitajaksi Saga Kaskenpuistoon Turkuun.

Winnovan lähihoitajan opintoihin kuului kymmenen viikon työharjoittelu, joka useassa parin viikon työjaksossa toi opintoihin käytännönläheisen otteen ja varmuutta siirtyä asiakastyöhön. Harjoittelun Jonna suoritti omassa kotikaupungissaan Rauman Saga Kanalinrannassa. Valmistumisen jälkeen 20-vuotias Jonna muutti itsekseen Turkuun. Tuore lähihoitaja juurtui nopeasti moniammatillisen Saga Kaskenpuiston pieneen ja tiiviiseen työyhteisöön.

Läsnä hetkessä asukasta varten

Saga Kaskenpuistossa on paljon pitkän linjan sagalaisia, joten perehdytyksen talon palvelukulttuuriin Jonna sai todellisilta konkareilta. Sagalaisten dna:ssa on asiakaspalveluhenkisyys ja kiireetön keskittyminen asukkaan asioihin. Asiat pyritään tekemään aina vähän paremmin.

”Ajattelen, että kiire on henkinen tila, yhtä lailla kuin kiireettömyys. Annan täyden huomion asukkaalle kohtaamistilanteessa. Olen läsnä häntä varten, eikä minulla ole kiire minnekään. Sillä hetkellä olen juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan”, Jonna sanoo.

Millaista lähihoitajan työ on Sagassa?

”Teen hoitajan työtä kolmessa vuorossa. Lähihoitajan työ Sagassa on asiakaslähtöistä ja kuntouttavaa. Asukkaamme on virkeitä ja aktiivisia, joten hoitotyö on kevyttä. Työ on itsenäistä, sillä asukkaan kotiin menemme pääasiassa yksin. Parityöskentelyäkin on osassa vuoroista. Silti työn luonne vaatii tietynlaista rohkeutta toimia itsenäisesti ja kykyä ottaa vastuuta hoitotilanteissa. Toki kokemuskin tuo varmuutta mennä erilaisiin ongelmanratkaisutilanteisiin.”

”Pidän siitä, että teemme työtä moniammatillisessa tiimissä, jossa kaikki palvelut ovat saman katon alla. Sagassa on helppo saada ammatillinen näkemys käsillä olevaan asiaan fysioterapeutilta tai sairaanhoitajalta. Tieto kulkee sujuvasti ja vuorovaikutus on avointa”, Jonna kertoo.

”Sagassa on hyvä perehdytys ja meillä kaikilla työntekijöillä on uuden työntekijän perehdytysvastuuta. Näin on ainakin Saga Kaskenpuistossa.”

Avoin uudelle

Kollegat kertovat Jonnan kehitysmyönteisyydestä. Hymähtäen Jonna myöntää tunnistavansa kehittäjän itsessään.

”Suoritin Vanhusten erikoisammattitutkinnon pari vuotta sitten. Haluan oppia uutta ja haastaa itseäni pikkasen lisää. Ajattelen, että kun osaan jo tämän, voin kokeilla jotain uuttakin. Iloitsen kirjaamisen helppoudesta uusilla työvälineillä. Yleisesti pidän kirjaamista asukastyön kannalta tärkeänä, ja olen lupautunut mukaan Doma 2.0 -versioprojektiin. Kirjaaminen on siksikin tärkeää, että asukkaiden toiveet ja näkemykset tulevat aina huomioiduksi”, Jonna sanoo.

Kun juttelemme Saga Kaskenpuiston viidakkomaisen vehreässä keitaassa auringon sädehtiessä kattoikkunoista, pysähtyy asukkaita taajaan juttelemaan kanssamme. Keskusteluiden vire on hyväntuulinen. Asukkaat kertovat spontaanisti Jonnan olevan helposti lähestyttävä, aivan kuten kaikki muutkin talon hoitajat. ”Uskomattoman kärsivällistä sakkia”, huikkaa Veikko-asukas iloisesti väliin ohi viilettäessään.

Virtaa riittää kuntosalille

Työvuoronsa päätteeksi Jonna kertoo lähtevänsä hyvillä mielin omiin askareisiinsa, kissojen hoitoon ja puutarhan kimppuun. Työasioita ei tarvitse kuljettaa kotiin, vaan asiat ehditään ratkoa työnpäivän mittaan. Työvuoron päätteeksi Jonnalla riittää virtaa lähteä kuntosalille, lenkkipoluille tai leipoa kotona vaikka porkkanakakku.

Hei hoitoalan ammattilainen – tule osaksi sydämellistä ja moniammatillista tiimiämme!

Seitsemällä paikkakunnalla 11 Saga-palvelutalossa tuemme 570 työkaverin voimin aktiivisia ja itsenäisiä senioreita heidän virkeässä arjessaan. Meillä seniorit asuvat omissa kodeissaan saman palvelutalon katon alla ja heille viemme hoitopalvelut kotiin. Tutustu työyhteisöömme ja tule työkaveriksemme osoitteessa ura.sagacare.fi.


Voisit olla kiinnostunut myös näistä