Etusivu > Kokemukset > Pirkko, 93, nauttii elämästä palvelutalossa

Pirkko, 93, nauttii elämästä palvelutalossa

Pirkko Airas Vaakakuva2 Enh Et 2

Palvelutaloasumisessa Pirkon mielestä parasta ovat arjen helppous, turvallisuus ja talosta löytyneet ystävät, joiden kanssa harrastaa ja keskustella. ”Kyllä minä yksinkin pärjäisin, mutta täällä on paljon mukavampaa”.

Avaran, kauniisti sisustetun yksiön seinille on ripustettu runsaasti tauluja. Ulkona paistaa aurinko ja Pirkko Airas, 93, hymyilee.

”Halusin asunnon nimenomaan talon aurinkoiselta puolelta”, sanoo palvelutalo Saga Munkkiniemeen vuoden 2022 elokuussa muuttanut Airas.

Talo oli Airakselle entuudestaan tuttu, sillä hänen miehensä ja myös Airaksen siskon mies olivat asuneet siellä aiemmin.

”Täällä olen löytänyt uusia ystäviä, joiden kanssa kokoonnumme tämän tästä juttelemaan milloin mistäkin.”

”Tiesin, että tämä on hyvä paikka ja olenkin viihtynyt erinomaisesti. Tämän parempaa asuminen ei voisi olla”, Airas toteaa.

Airaksen asunto on varustettu ruoanlaittoa varten, mutta siellä hän lähinnä vain keittää kahvia. Ateriansa hän nauttii palvelutalon ravintolassa.

”Kyllä minä voisin edelleen käydä kaupassa ja laittaa täällä ruokaa itse, mutta ainakin minusta on ihanaa tulla valmiiseen pöytään!”

Airas kuvailee elämänsä olleen ennen palvelutaloon muuttoa aika yksinäistä. Tavallisessa kerrostaloasunnossa yksin asunut virkeä ja aktiivinen rouva olisi kaivannut enemmän sosiaalisia kohtaamisia.

”Täällä olen löytänyt uusia ystäviä, joiden kanssa kokoonnumme tämän tästä juttelemaan milloin mistäkin”, Airas kertoo.

Hän kuitenkin myöntää, ettei itsekään jaksa aina olla sosiaalinen. Silloin voi jäädä omaan asuntoon ja tehdä asioita rauhassa itsekseen.

”Pidän siitä, että seuraa on silloin kun sitä haluaa, mutta aikaa ei ole pakko viettää muiden kanssa”, toteaa Airas.

”Ainakin minun elämäni muuttui vain ja ainoastaan parempaan suuntaan.”

Saga Munkkiniemessä järjestetään paljon erilaisia aktiviteetteja. Säännöllisesti kokoontuvat muun muassa runopiiri, kuntopiiri, levyraati, lukupiiri sekä erilaiset peli- ja keskusteluryhmät. Airas on käynyt ahkerasti tuolijumpassa ja on myös taidepiirin aktiivinen jäsen.

”Olin kolmekymmentä vuotta kuvaamataidon opettajana Munkkivuoren koulussa. Teen itse taidetta edelleen”, hän kertoo.

Pirkko Airas Pystykuva Enh Et
Pirkko Airas toimi kolmekymmentä vuotta kuvaamataidon opettajana Munkkivuoren koulussa. Taidetta hän tekee edelleen. Airas kokee elämänlaatunsa kohentuneen palvelutaloon muuttamisen jälkeen. ”Tämän parempaa asuminen ei voisi olla”, Airas toteaa.

Airaksen töistä on järjestetty talossa taannoin myös ulkopuolisille avoin näyttely. Moni entinen oppilas kävi tuolloin katsomassa vanhaa opettajaansa ja hänen teoksiaan.

”Öljyvärimaalaukseen minulla ei ole koskaan riittänyt maltti, mutta käytän peitevärejä, vesivärejä tai piirrän liidulla”, Airas kertoo.

Palvelutalon taidepiirissä maalataan viidennen kerroksen juhlasalissa, missä on paras valo. Tarvikkeet saadaan ja niitä säilytetään talon puolesta. Piirustus- ja maalaustarvikkeita hankitaan lisää tarpeiden ja toiveiden mukaan.

”Pitääkin laittaa viestiä eteenpäin, että haluaisin isompia papereita”, Airas innostuu.

Palvelutaloon muuttaessa elämän saatetaan ajatella jotenkin kaventuvan. Usein on päinvastoin.

”Ainakin minun elämäni muuttui vain ja ainoastaan parempaan suuntaan. Varsinkin kohtaamiset ystävien kanssa rikastuttavat arkea”, Airas sanoo.

”Myös lapseni ovat olleet huojentuneita ja tyytyväisiä siihen, että muutin tänne asumaan.”

Saga-palvelutaloissa asukas määrää edelleen itse elämästään. Asunto on oma, sen saa sisustaa juuri kuten tahtoo, eikä henkilökunta tule esimerkiksi kertomaan, milloin valot pitää asunnossa sammuttaa ja mennä nukkumaan.

Kaikenlaista kotiapua aina pukemisesta lääkkeiden annosteluun on kyllä mahdollista saada, mutta siitä sovitaan aina erikseen.

Turvaa arkeen tuo henkilökunnan ja osaavien terveydenhuollon ammattilaisten ympärivuorokautinen läsnäolo. Airasta ilahduttaa myös apu vaikkapa uimaan tai saunaan mennessä.

”Vanhassa kodissa en esimerkiksi enää uskaltanut mennä yksin saunaan, sillä pelkäsin liukastuvani”, Airas kertoo.

”Täällä on toisin. Myös lapseni ovat olleet huojentuneita ja tyytyväisiä siihen, että muutin tänne asumaan.”

Saga Munkkiniemi

Saga Munkkiniemi on viihtyisä 264 kodin palvelutalo kauniissa ympäristössä Munkinpuiston laidalla. Palvelutalon kolme toisiinsa kytkettyä taloa – Dosentinpuisto, Dosentinrinne ja Dosentinlinna – ovat valmistuneet vuosina 1997- 2016. Lähistöltä löytyvät upeat ulkoilumaastot, ja Helsingin keskustaan pääsee helposti.

Tuotanto: Sanoma


Voisit olla kiinnostunut myös näistä