Etusivu > Kokemukset > Sakarin paratiisi palvelutalossa

Sakarin paratiisi palvelutalossa

Sakari Närvänen

Palvelutalo Saga Munkkiniemi kätkee sisäänsä monia elämäntarinoita ja yksi niistä kuuluu 93-vuotiaalle Sakari Närväselle. Tapaamme Sakarin kodikkaassa kaksiossa, jossa hän on viihtynyt muutaman kuukauden.

Opiskelut johdattivat Sakarin aikoinaan pääkaupunkiseudulle, missä hän päätyi lukemaan biokemiaa. Sakari sai paikan Helsingin lastenklinikan laboratorioista, jossa hän työskenteli peräti 35 vuotta sairaalakemistinä. Lastenklinikalla hän tapasi myös elämänsä rakkauden, vaimonsa, jonka kanssa ehti olla yhdessä 50 onnellista vuotta. He saivat kolme lasta, ja nyt heitä on siunattu neljässä sukupolvessa.

”Elämän mittainen riesani on uteliaisuus”

Sakari kertoo harrastukseen uteliaisuuden, joka kohdistuu ihmisen alitajuntaan. Opiskelujen alkuaikoina hän tarttui kirjaan, joka kertoi hypnoosista, ja siitä se kiinnostus lähti.

”Alitajunnasta löytyy usein pelkojen ja masennuksen syitä. Olen yrittänyt auttaa ihmisiä hypnoosin avulla, luonani on käynyt toista tuhatta ihmistä erilaisten ongelmien kanssa. Asiakaskunta on ollut laidasta laitaan: lääkäreitä, pappeja, opettajia – ihmisiä olemme kaikki.”

Myös kirjoittaminen on Sakarille rakas harrastus. Hän on ehtinyt kirjoittamaan paloja omasta elämästään jo yli 800 sivua. Erityisesti hän on kirjoittanut ajastaan Etiopiassa, missä hän toimi kolme vuotta tutkimuslaitoksen kemistinä.

”Tältä matkalta on tarttunut paljon muistoja – ne olivat elämäni mielenkiintoisimpia vuosia.”

Sakari on pitänyt esitelmiä Etiopiasta talon muille asukkaille. Valokuvanäyttely ikimuistoiselta ajanjaksolta on ollut lisäksi esillä palvelutalon käytävällä.

Ystävänpäivän kynnyksellä kysyimme Sakarilta ajatuksia ystävyydestä. Sakari kertoo, että hänellä on paljon ystäviä, yksi syy tähän on hänen uteliaisuus. Hyvän ystävyyden Sakari määrittelee luottamuksella, avoimuudella, aitoudella, turvallisuudella ja rehellisyydellä. Ystävän kanssa ei tarvitse miettiä, mitä sanoo tai kysyy. Hyvän ystävän kanssa voi jakaa kaiken.

”Ystävyys merkitsee minulle erittäin paljon. Ystävien kanssa kävellään, pelataan, keskustellaan. Hyvät ystävät keksivät aina jotain kivaa yhdessä.”

Vauhti vain kiihtyy

Sakari on asunut Saga Munkkiniemessä viisi kuukautta. Muuttoidea tuli lapsilta.

”Lapset olivat hautoneet tätä ideaa jo hetken. Kanssani ei tarvinnut kuitenkaan kauaa keskustella. Kävimme yhdessä tutustumassa taloon, jota johtaja meille esitteli. Tulimme tähän nykyiseen asuntooni ja tiesin heti, että tämä on se.”

Sakari tuntee saapuneensa paikkaan, jossa viihtyy erinomaisesti. Saga Munkkiniemi tarjoaa hänelle kaiken tarvitsemansa: mukavan kodin, monipuoliset palvelut, ystävällisen henkilökunnan ja runsaasti harrastusmahdollisuuksia.

”Minulla ei ole ollut yhtään tylsää hetkeä täällä ollessa. Aina on jotain ohjelmaa. Otin kirjojakin mukaan muutossa, en ole kerennyt vielä lukemaankaan mitään. Näyttää siltä, että vauhti vain kiihtyy!”

Lisäksi Sakari arvostaa talon aktiivista tunnelmaa ja seuraa, jota löytyy ovenavauksen takaa. Omassa kodissa on mukava nauttia aamupala ja viettää aikaa esimerkiksi lukemisen ja kirjoittamisen parissa, mutta lounasaikaan on jo aika lähteä ihmisten ilmoille. Talon ravintolassa voi nauttia monipuolisesta lounasbuffetista, joka kuuluu Sakarin palvelupakettiin. Arkeen helppoutta tuo valmiin lounaan lisäksi säännöllinen siivous. Halutessaan voi varata ajan hierontaan tai vaikkapa jalkahoitajalle, jolla Sakari onkin jo käynyt.

”Minähän olen tullut paratiisiin. Olen viihtynyt aivan erinomaisesti. Olen yrittänyt etsiä innokkaasti asiaa, josta valittaisin, mutta en ole keksinyt yhtään aihetta.”

Minkä neuvon annat nuoremmille?

”Ole oma itsesi, älä aliarvioi äläkä yliarvioi itseäsi.”

Saga Munkkiniemi

Saga Munkkiniemi on viihtyisä 264 kodin palvelutalo kauniissa ympäristössä Munkinpuiston laidalla. Palvelutalon kolme toisiinsa kytkettyä taloa – Dosentinpuisto, Dosentinrinne ja Dosentinlinna – ovat valmistuneet vuosina 1997- 2016. Lähistöltä löytyvät upeat ulkoilumaastot, ja Helsingin keskustaan pääsee helposti.


Voisit olla kiinnostunut myös näistä